Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
01.04.2019 09:05

Samospráva vyhlási obstarávanie na investičné a udržiavacie služby


Ilustračná snímka


Samospráva Lučenca vyhlási verejné obstarávanie zákazky s názvom Verejné investičné a udržiavacie služby v meste Lučenec. Jej predpokladaná hodnota na zmluvné obdobie desiatich rokov je viac ako 24 miliónov eur. Mestskí poslanci obstarávanie odsúhlasili na svojom poslednom zasadnutí.


Predmetom zákazky je zabezpečenie činností ako kosenie a údržba verejných priestranstiev, opravy a údržba spevnených plôch a vybraných mestských objektov, drobné stavebné práce, budovanie i údržba miestnych komunikácií, ako aj prevádzkovanie pohrebísk, domov smútku a cintorínske služby. Doteraz ich zabezpečovala spoločnosť Spool, ktorej však v tomto roku končia zmluvné vzťahy so samosprávou.       

„Mesto je povinné zabezpečovať tieto služby zo zákona o obecnom zriadení. To znamená, ak sú vážne dôvody na ukončenie zmluvných vzťahov so Spoolom, ktorý má zazmluvnené tieto predmety, je vážny dôvod, aby mesto si túto povinnosť splnilo a verejne ich obstaralo," konštatovala primátorka Alexandra Pivková.       

Ako však podotkla poslankyňa Renáta Endrődyová, výsledkom obstarávania by malo byť podľa dôvodovej správy uzavretie zmluvného vzťahu na obdobie desiatich rokov a zmluva by mala mať charakter rámcovej zmluvy „Ja si ale dovoľujem dať do pozornosti zákon o verejnom obstarávaní, podľa ktorého rámcovú dohodu možno uzavrieť maximálne na štyri roky. Je možná výnimka, ale len ak je odôvodnená charakterom zákazky," povedala poslankyňa.       

Vec podľa vlastných slov konzultovala aj s Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO) a firmami, ktoré sa verejnému obstarávaniu profesionálne venujú. „Bolo mi povedané, že táto zákazka nie je takéhoto charakteru a teda ideme do rozporu so zákonom," dodala. V rozpore s princípmi uvedeného zákona je podľa nej i umelé spájanie zákaziek. „Zadávať starostlivosť o zeleň, kosenie a správu pohrebísk tomu, kto asfaltuje cesty, je umelé spájanie zákazky, respektíve je to v rozpore s princípmi verejného hospodárenia a korektnej hospodárskej súťaže," upozornila Endrődyová.       

Podľa prednostu Mestského úradu Lučenec Igora Kornieta v prípade dĺžky trvania zmluvy položili otázky spoločnosti, ktorá zabezpečuje verejné obstarávanie, a dostali odpoveď, že sú mestá, ktoré takúto zmluvu majú uzavretú na desať rokov. „Čo sa týka zlučovania zákazky, celá súťaž je postavená na systéme, keď jeden súťažiaci môže dať ponuky na všetky tri časti alebo iba samostatne na jednu časť. V žiadnom prípade nejde o spájanie zákaziek," poznamenal prednosta.      

Poslanci napokon pred schválením verejného obstarávania hlasovali o výhradách poslankyne Endrődyovej, ani jednu však nepodporili. Rovnako nepodporili ani poslanecký návrh Rút Olšiakovej, ktorá navrhla, aby mesto požiadalo pred vyhlásením súťaže ÚVO o stanovisko.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2020
Lučenec plánuje rozširovať smart prvky v doprave a ďalších oblastiach
Rozširovanie takzvaných smart prvkov je jedným z aktuálnych zámerov samosprávy Lučenca pre najbližšie obdobie. Podľa slov primátorky Alexandry Pivkovej sa mienia zamerať napríklad na oblasť dopravy či služieb obyvateľom.
viac
30.09.2020
Myjava vypísala VO na komunálne služby takmer za 17 miliónov eur
Mesto Myjava vypísalo verejné obstarávanie (VO) na komunálne služby v meste. Celková odhadovaná hodnota je vyčíslená na 16 976 207 eur. Vyplýva to z údajov zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.
viac
19.10.2020
Príprava výstavby športovej ľadovej plochy pokračuje
Príprava výstavby multifunkčnej športovej plochy s prekrytím v meste Hriňová v Detvianskom okrese pokračuje. Projektovú dokumentáciu má samospráva pripravenú, v súčasnosti je verejné obstarávanie.
viac
19.01.2021
Mesto ušetrilo minulý rok na verejnom obstarávaní 850 000 eur
Dubnická radnica ušetrila v minulom roku na verejnom obstarávaní viac ako 850 000 eur. Informovala o tom vedúca oddelenia strategického rozvoja a verejného obstarávania Eva Granátová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %