Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.10.2016 09:30

Samospráva zamýšľa revitalizovať podhradie Fiľakovského hradu


Fiľakovský hrad a podhradie.


Vďaka plánovanej revitalizácii podhradia Fiľakovského hradu by mala byť táto národná kultúrna pamiatka prístupnejšia pre turistov a zároveň dôjde aj ku skrášleniu centra Fiľakova v Lučeneckom okrese.


Informoval o tom primátor mesta Attila Agócs, podľa ktorého samospráva v súčasnosti dokončuje projektovanie podhradia.      

„Plánujeme riešiť prístupové cesty, pešiu zónu na Podhradskej ulici, parkovisko s toaletami, malú vežu mestského opevnenia, ako aj ozdobnú bránu hradu s priestorovou grafikou, vínny domček v podhradí či zastrešenie delovej veže pod Bebekovou baštou, na ktorej chceme tiež vymeniť strechu. Čoskoro by sme sa mali dopracovať k stavebnému povoleniu, následne by sme sa chceli uchádzať o podporu z maďarsko-slovenského cezhraničného programu Interreg,“ konkretizoval primátor.      

Dodal, že samospráva už uzavrela partnerstvo s Národným parkom (NP) Bükk v Maďarsku, s družobným mestom Bátonyterenye a s obcou Šiatorská Bukovinka, ktorá vlastní hrad Šomoška. „NP Bükk chce riešiť lokality okolo hradísk, ktoré má v správe, vybudovať parkoviská a sociálne zázemie. Bátonyterenye sa chystá zrekonštruovať niekdajšie byty služobníctva pri miestnom kaštieli a adaptovať ich na prezentáciu ľudových tradícií. Šiatorská Bukovinka chce opraviť cestu vedúcu z obce k parkovisku hradu“ doplnil.      

Ak všetko pôjde dobre a v grante budú úspešní, práce by sa podľa Agócsa mohli začať v lete budúceho roku a podhradie by bolo dokončené v roku 2018. „Keďže dlhoočakávaná grantová výzva vyšla s veľkým oneskorením, čaká sa, že výsledky spoznáme len o pol roka. Navyše, skoro na všetky objekty sú tam predpísané archeologické výskumy, ktoré tiež zaberú nejaký čas. Ako bývalý riaditeľ Hradného múzea by som ani nedovolil, aby sa to robilo bez nich, pretože by sme mohli prísť o cenné artefakty a nenahraditeľné znalosti o našom hrade,“ zakončil.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
V Radaticiach chcú okolo miestneho kaštieľa zriadiť park
Centrum dedinky Radatice, okres Prešov, zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ten bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori.
viac
05.10.2016
Výskum na Vodnom hrade odkryl renesančné pivnice
Archeologický výskum v areáli gymnázia vo Vranove nad Topľou odkryl priestory renesančných pivníc. Odborní pracovníci v nich zachytili tiež pozostatky stredovekých murív pravdepodobne Vodného hradu, ktorý bol postavený v 15. storočí.
viac
28.03.2017
Pamätnú izbu pod hradom Šášov rekonštruujú
Pamätnú izbu pod hradom v Šášovskom Podhradí rekonštruujú. Na objekte menia strešnú krytinu, vytvárajú skladové priestory v podkroví, vďaka čomu sa expozícia v dolnej časti domu rozšíri.
viac
07.04.2017
Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí
Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %