Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.07.2017 02:31

Samosprávu čakajú najzásadnejšie investície tohto roka


Snímka zdroj: (poprad.sk).


Mesto Poprad čakajú v nasledujúcich mesiacoch najzásadnejšie investície tohto roka. Od začiatku roka 2017 zrealizovala samospráva už viacero investičných aktivít.


V súčasnosti vrcholí kompletná rekonštrukcia mestskej komunikácie Velická cesta. Rozšírila sa na potrebné parametre, je vybudovaný nový chodník v pôvodnej trase so zrušením doterajších schodov. Historická kamenná dlažba pôvodného chodníka vedúceho na Sobotské námestie bude prepojená s kamennou dlažbou nového parkoviska s chodníkom pri vstupe na cintorín. Plánované náklady dosahujú výšku takmer 208 tisíc eur. „Rekonštrukcia Velickej cesty by mala byť ukončená do dvoch týždňov. Chceme, aby bola dodržaná kvalita, preto dôsledne strážime priebeh prác. Verím, že keď pôjdu deti do škôl, nebudú mať rodičia problémy s príjazdom ku škole v Spišskej Sobote,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko. Zároveň prebieha aj rekonštrukcia verejného osvetlenia na tejto ulici.

V súčasnosti zároveň vrcholí rekonštrukcia priestorov v budove Reduty pre účely startup centra s plánovanými nákladmi 47 tisíc eur. Očakávaná kolaudácia je naplánovaná na koniec júla. V tomto čase postupujú aj práce na výstavbe telocvične ZŠ Francisciho a k celkovému dokončeniu workout parku na sídlisku Juh – ihriska na cvičenie s rôznymi posilňovacími prvkami, je potrebné ukončiť už iba dodatočné zemné úpravy.

Tieto investičné akcie sa pridajú k doteraz zrealizovaným v roku 2017: kruhovej križovatke na Ul. Ludvíka Svobodu za 232 tisíc eur, stabilizácii svahu na Kukučínovej ul. v Strážach s vybudovaním oporného múra v dĺžke 34 m a preložkou nízkonapäťového kábla za takmer 41 tisíc eur, rekonštrukcii komunikácie Staré ihrisko s novým povrchom vozovky a vybudovaním obojstranného chodníka za bezmála 68 tisíc eur, rekonštrukcii priestorov pre nové Denné centrum na sídlisku Juh za 67 tisíc eur a tiež vybudovaniu rýchlej zóny na mestskom úrade za vyše 23 tisíc eur.

„Najzásadnejšie investície tohto roka však naše mesto ešte len čakajú. Je to výstavba kruhovej križovatky na Ulici slovenského odboja a Hraničnej v blízkosti Billy, ktorá prispeje k zlepšeniu dopravy a bezpečnosti chodcov. Ďalej vybudovanie parkoviska pri Národnom tréningovom centre SFZ a cyklochodník od kruhovej križovatky blízko mestského úradu do Spišskej Soboty. Všetky tieto investície ešte neboli začaté. Dôvodom je, že do stavebného konania sa prihlásilo Združenie domových samospráv z Bratislavy a plynú termíny odvolacieho konania, v prípade parkoviska pri NTC podalo združenie odvolanie k územnému rozhodnutiu. Tieto veci nedokážeme ovplyvniť, ale celý proces predlžujú,“ objasnil primátor. V prípade kruhovej križovatky pri Bille však verí, že realizácia sa začne najneskôr v septembri. Ide o spoločnú investičnú akciu s VÚC Prešovského samosprávneho kraja. Čo sa týka cyklochodníkov, samospráva má záujem a hľadá riešenia na prepojenie sídlisk Juh a Západ a prepojenie úseku od mestského úradu po Aquacity s budúcim prepojením cez Spišskú Sobotu smerom na Matejovce až po kataster Veľkej Lomnice. Zámerom je využitie cyklochodníkov nielen na rekreačné účely, ale aj na cestu do práce.

V auguste sa začnú tiež veľkoplošné opravy ciest a chodníkov za 178 tisíc eur, ktoré bude realizovať spoločnosť úspešná vo verejnom obstarávaní - Strabag. „V minulom roku bol rozsah veľkoplošných opráv rekordný. V tomto roku chceme v nastúpenom trende pokračovať,“ dodal primátor. Novým asfaltom pokryjú takmer 11 200 m2 chodníkov a 2150 m2 mestských ciest.

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Radnica začala s rekonštrukciou ciest a chodníkov
Liptovskomikulášska mestská samospráva sa s príchodom jarného počasia púšťa do rekonštrukcie ciest a chodníkov. Nový asfalt dostanú tisícky metrov komunikácií v centre mesta aj v mestských častiach.
viac
24.11.2017
V Handlovej finišujú s rekonštrukciou komunikácií
V Handlovej finišujú s projektom väčšej rekonštrukcie miestnych komunikácií a chodníkov vo viacerých častiach mesta. Samospráva zároveň investovala financie aj do opravy parkovísk. Celá investícia ju vyšla na takmer 1,5 milióna eur.
viac
14.10.2020
Mesto Svidník pokračuje v rekonštrukcii miestnych komunikácií a chodníkov
Mesto Svidník začalo ďalšiu fázu rekonštrukcie miestnych komunikácií a chodníkov. Celkovo preinvestuje viac ako 117 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Kristína Tchirová.
viac
31.12.2020
Pred Vianocami zrekonštruovala trenčianska radnica cesty takmer za 900 000 eur
Trenčianska radnica stihla ešte pred vianočnými sviatkami zrekonštruovať niekoľko miestnych komunikácií takmer za 900 000 eur. Výsledkom rekonštrukcií sú i parkovacie miesta, miesto pre novú zeleň a zrekonštruovaná autobusová zastávka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %