Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.07.2019 07:25

Samosprávy a združenia sa môžu uchádzať o financie na mikroprojekty


Interreg Poľsko-Slovensko


Samosprávy a neziskové združenia zo Žilinského kraja sa môžu uchádzať o poskytnutie finančných prostriedkov z Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020 vo vyhlásených výzvach pre mikroprojekty.


Na podporu aktivít a rozvoj v slovensko-poľskom pohraničí môže byť prerozdelených takmer 800.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.       

Doplnila, že ŽSK v spolupráci so Združením Región Beskydy vyhlásil dve výzvy na mikroprojekty. "Program cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko-Slovensko 2014-2020 umožňuje prijímateľom ľahší prístup k realizácii mikroprojektov, ktoré inovatívnym spôsobom prehlbujú spoluprácu poľsko-slovenského pohraničia. Prispieva sa tak k ochrane a rozvoju prírodného a kultúrneho dedičstva daného územia," informovala Silvia Habovštiaková z odboru regionálneho rozvoja Úradu ŽSK s tým, že aktuálne bola vyhlásená IV. a V. výzva so zameraním na ochranu a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva cezhraničného územia, ako aj na rozvoj cezhraničného a celoživotného vzdelávania.       

Program cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014 - 2020 trvá už šiesty rok. "Za ten čas sa zrealizovalo veľa atraktívnych mikroprojektov, napríklad vyhliadkové veže v obciach Divinka, Novoť či Ujsoly. Okrem projektov na vybudovanie rozhľadní môžu záujemcovia podávať projekty napríklad na vybudovanie turistických chodníkov alebo cyklotrás, modernizáciu drevenej architektúry či muzeálnych objektov, ako i na výmenné stáže pre študentov. Výška výdavkov sa pohybuje od 70 000 eur (pri individuálnom mikroprojekte) do 140 000 eur (pri spoločnom mikroprojekte). Mikroprojekty sú spolufinancované z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR) vo výške maximálne 85 percent oprávnených nákladov. Realizácia mikroprojektu nesmie trvať viac ako 12 mesiacov," vysvetlila hovorkyňa ŽSK.       

Žiadosti o poskytnutie finančného príspevku môžu predkladať mestá, obce, združenia samosprávnych jednotiek, neziskové organizácie podporujúce regionálny rozvoj, priemyselné a obchodné komory a iné subjekty. "Žiadosti o príspevok treba doručiť najneskôr do 31. júla 2019 do 15. hodiny, a to elektronicky prostredníctvom generátora žiadostí a vyúčtovaní https://www.e-interreg.eu/sk a písomne na podateľňu Úradu ŽSK v Žiline," uzavrela Remencová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2020
Výzva na modernizáciu zdravotníckej infraštruktúry
Ministerstvo zdravotníctva SR ako sprostredkovateľský orgán pre Integrovaný regionálny operačný program vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok za účelom integrácie primárnej zdravotnej starostlivosti formou budovania centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.
viac
04.12.2020
Výzva z IROP pre samosprávy na ochranu verejného zdravia
V rámci regionálneho operačného programu IROP bolo vyčlenených na pomoc zdravotníckemu systému 117 miliónov eur, z ktorých ďalších 8 miliónov teraz pôjde do regiónov. Vláda SR ešte v apríli schválila návrh, aby sa z eurofondov presunula vyše miliarda eur na zmierňovanie dopadov pandémie.
viac
18.08.2021
VII. Výzva Euroregión Tatry na realizáciu individuálnych mikroprojektov
Zväzok Euroregión „Tatry“ vyhlásil VII. výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na realizáciu individuálnych mikroprojektov.
viac
28.10.2021
Menej odpadu vieme dosiahnuť jednoduchými zmenami priamo doma
Priemerný obyvateľ Slovenska vyprodukoval za minulý rok podľa údajov Štatistického úradu až 446 kilogramov komunálneho odpadu, čo bolo v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi opäť viac. Pozitívnou správou je, že viac ako polovica z toho neskončila na skládke, ale odpad sme dokázali vytriediť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %