Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.10.2015 10:10

Samosprávy by mali v sociálnych službách sledovať aj starnutie občanov


Dôchodcovia budú potrebovať pomoc v domácnosti čoraz častejšie. (Foto: Pixabay)


Mestá a obce sú významnými aktérmi sociálnej politiky. Šírka služieb, a teda aj adresnej pomoci závisí nielen od možností samospráv, či nastavenia systému štátom, ale aj od štruktúry sociálne odkázaných obyvateľov.


Práve tieto ukazovatele ovplyvňujú formy a spôsoby sociálnych služieb poskytovaných konkrétnymi mestami a obcami. Miestna územná samospráva zabezpečuje sociálne služby v zmysle zákona o sociálnych službách a tiež v rámci svojich možností, a to upravením rozsahu sociálnych služieb v príslušných všeobecne záväzných nariadeniach.

Z tohto pohľadu samospráva na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie môže zriaďovať napríklad zariadenia pre seniorov, zariadenia opatrovateľskej služby, prípadne denný stacionár. Zároveň sú poskytovateľmi opatrovateľskej služby, prepravnej služby a odľahčovacej služby. Paleta sociálnej pomoci vo vzťahu k seniorom je však omnoho širšia. Dokazujú to aj samosprávy, ktoré zabezpečujú rozvoj jedla, poskytujú obslužnú činnosť, prípadne poskytujú ďalšie služby, ktoré občanom uľahčujú život.

Pomoc v domácnosti bude žiadanejšia

Podľa výkonného podpredsedu ZMOS Jozefa Turčányho „práve október ako mesiac úcty k starším je príležitosťou zvýrazniť vzťah k seniorom, ale aj poďakovať sa tým, ktorí sa o nich starajú.“ Výkonný podpredseda zároveň zdôrazňuje: „Mestá a obce sledujú demografický vývoj v obci a prispôsobujú mu formy sociálnej pomoci, pretože si uvedomujú, že počet ľudí, ktorí budú v budúcnosti potrebovať pomoc, bude stúpať.“

Mestá a obce v priebehu tohto mesiaca pravidelne organizujú rôzne kultúrno-spoločenské a osvetové podujatia, ktoré sú venované našim najstarším obyvateľom. Miestna územná samospráva pritom počtom organizácií pôsobiacich v sociálnych službách, ako aj rozsahom svojej činnosti je najvýznamnejším aktérom sociálnej pomoci.

Autor: (kal)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
12.04.2024
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom. Štefánia Srebalová z tamojšieho obecného úradu na webovej stránke obce informovala, že inštaláciu na základe súhlasu samosprávy zabezpečila Správa Tatranského národného parku (TANAP).
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %