Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
26.04.2016 10:00

Samosprávy realizujú protipovodňové opatrenia


Snímka: Mihal Kravčík


Protipovodňové opatrenia sú jednou z preventívnych aktivít, ktoré môžu zvýšiť ochranu zdravia a majetku počas intenzívnych dažďov či obmedzených kapacít vodných tokov a riečnych korýt. ZMOS realizovalo koncom minulého roka prieskum, ktorý mapoval prístup samospráv k protipovodňovým opatreniam.


Prieskum sa zameral na to, či samosprávy realizujú protipovodňové opatrenia, ako sú vodozádržné opatrenia v krajine a opatrenia spomaľujúce prívalové vody a tiež ako sa angažujú pri čistení vodných tokov. Z prieskumu vyplýva, že 56, 6 % miest a obcí vykonáva protipovodňové opatrenia, ďalších 33, 9 % ich nerealizuje a zvyšných 9, 4 % uviedlo, že vodný tok netečie obcou. Z prieskumnej vzorky 287 samospráv vyplýva, že 56, 6 % miest a obcí sa podieľa na brigádach zameraných na čistenie vodných tokov.

Prieskum Združenia miest a obcí Slovenska tiež mapoval pomoc samospráv pri čistení vodných tokov. Takmer 30 % miest a obcí uviedlo, že pri čistení vodných tokov pomáhajú zabezpečovaním dlhodobo nezamestnaných v rámci verejnoprospešných prác. Ďalších 24, 4 % zabezpečuje pracovné prostriedky pre brigádnikov. Viac ako tretina, presnejšie 32, 3 % miest a obcí pomáha formou zvozu a likvidácie vyzbieraného odpadu. Propagáciu takto zameranej brigády zabezpečuje 18, 9 % samospráv, pričom necelé tri percentá miest a obcí pomáhajú dobrovoľníkom pri čistení vodných tokov priamou finančnou pomocou.

Je zrejmé, že mestá a obce venujú pozornosť preventívnym protipovodňovým aktivitám, čím prispievajú nielen k ochrane zdravia a majetku, ale tiež utvárajú a chránia zdravé podmienky a chránia životné prostredie, čo sú napokon úlohy vyplývajúce zo zákona o obecnom zriadení. Situácia s protipovodňovými aktivitami na vodných tokoch by sa mohla výrazne zlepšiť za predpokladu dostatku kapacít a prostriedkov na strane správcov vodných tokov, ktorými vo väčšine prípadov nie sú mestá a obce.

Združenie miest a obcí Slovenska práve v súvislosti so zvýšením pozornosti samospráv v tejto oblasti v minulosti realizovalo projekt zameraný na integrovaný manažment vodných zdrojov. Jeho súčasťou bolo vypracovanie stratégie protipovodňovej prevencie a ochrany územia pred povodňami a tiež spracovanie zásad integrovaného manažmentu vodných zdrojov.  

Autor: Michal Kaliňák, hovorca ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2017
Komunál treba spájať v sociálnom biznise
Vnímať mestá a obce ako veľkých zriaďovateľov iba cez zamestnancov v nevýrobnej sfére, cez zamestnancov úradov, zamestnancov v školstve a pracovníkov v sociálnych službách nie je korektné. Samospráva má čo povedať aj do malého a stredného podnikania. Tam je jej silná, ale zatiaľ nedocenená pozícia.
viac
27.06.2019
Celoplošná zimná údržba spôsobila samosprávam finančné aj technické problémy
Združenie miest a obcí Slovenska realizovalo prieskum zameraný na zvládnutie celoplošnej zimnej údržby. Z prieskumu je zrejmé, akým spôsobom samosprávy zabezpečujú túto povinnosť, aj to, ako starostovia a primátori hodnotia jej zvládnutie.
viac
23.07.2019
Samosprávy potrebujú inventúru kompetencií
Združenie miest a obcí Slovenska iba pred nedávnom zrealizovalo prieskum zameraný na kompetenčnú výbavu miestnej územnej samosprávy. Z prieskumu okrem iného vyplýva výrazná potreba inventúry kľúčových originálnych kompetencií miest a obcí.
viac
18.06.2020
Samosprávy preferujú automatizovaný systém doručovania rozhodnutí
Výrazný počet samospráv komunikuje elektronicky, avšak necelá polovica vyhotovuje elektronické úradné dokumenty. Aj to vyplýva z nedávneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %