Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.03.2019 08:55

Samosprávy vnímajú ako veľkú bariéru pri zavádzaní Smart City jeho financovanie


Ilustračná snímka


Slovenské mestá a obce majú záujem o zavádzanie inteligentných prvkov a služieb, ktoré by mali uľahčiť ich riadenie a komfort pre občanov. Bariérou je však spôsob ich financovania. Pre TASR sa tak vyjadrilo viacero predstaviteľov samospráv.


Podľa primátora Serede Martina Tomčányiho mesto má dobre nastavený kamerový systém a do budúcnosti má záujem o smart prvky pri zlepšovaní bezpečnosti, či verejnom osvetlení, no bez možností financovania z eurofondov sa tieto investície nedajú realizovať. „Bariérou sú jednoznačne financie. Keď sú v meste problémy s chodníkmi, s cestami, s tým, čo je pre život občanov životne dôležité, tak je to zároveň aj skôr priorita, ako inteligentné prvky v meste,“ upozornil Tomčány.

Financovanie prvkov inteligentného mesta považuje za problém aj primátor Michaloviec Viliam Záhorčák. „Pokiaľ však viem, samosprávy sa budú môcť uchádzať o externé zdroje aj z fondov EÚ v ďalšom plánovacom období. To by sme uvítali,“ konštatoval Záhorčák.       

Riaditeľ poradenskej spoločnosti Visions Consulting Marek Harakaľ tvrdí, že financovanie smart projektov na Slovensku je len na začiatku a chýbajú s ním väčšie skúsenosti. „Financovanie týchto projektov prostredníctvom eurofondov i výziev jednotlivých ministerstiev je komplikované. Ide o čiastkové veci a obce sa musia prispôsobiť tomu, čo sa vypísalo, a nie tomu, čo naozaj potrebujú,“ zdôraznil Harakaľ s tým, že alternatívu vidí v PPP projektoch, konceptoch súkromno-verejného partnerstva.       

„Obce sa nemusia prispôsobovať tomu, čo je vyhlasované vo výzvach z európskych fondov a zároveň je to pre ne aj administratívne jednoduchšie. Negatívom je, že sú s týmto typom financovania malé skúsenosti. Starostovia sú skôr zvyknutí na verejné zdroje. Výhodou môže byť aj rýchle a efektívne riešenie, ktoré obce nestojí veľa peňazí v čase realizácie projektu,“ dodal Harakaľ.       

Samosprávy zvažujú aj takúto formu financovania smart projektov. Záhorčák v nej vidí pozitíva i riziká. „PPP projekty neodmietam, nejde však len o investíciu, ale aj o jej návratnosť, kde môžu mať partneri rozdielne predstavy,“ upozornil Záhorčák.       

Mesto Galanta zrealizovalo pilotný projekt inteligentného verejného osvetlenia v centre. Podľa zástupcu primátora Miroslava Psotu investície do moderných technológií sú nevyhnutné pre efektívnejšie spravovanie chodu mesta. „PPP financovanie je alternatívou, keď súkromná spoločnosť na vlastné náklady vybuduje smart systémy a mesto sa zaviaže na spoluprácu počas určitého obdobia. Napríklad rekonštrukcia verejného osvetlenia vytvorí úspory elektrickej energie a z nich by sa mala dať splácať táto investícia,“ dodal Psota.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny
Na stredajšom rokovaní vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %