Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.03.2019 05:20

Seminár prezentoval príklady dobrej praxe pre rozvoj regiónov a obcí


Interreg - logo


Na priblíženie príkladov dobrej praxe v procesoch plánovania, riadenia a monitorovania rozvoja regiónov, miest a obcí bol zameraný medzinárodný seminár v Košiciach. Zúčastnilo sa na ňom 30 odborníkov z deviatich európskych krajín.


Išlo o súčasť medzinárodného projektu Attractive Danube – Zlepšenie kapacít na zvýšenie atraktívnosti územia dunajského regiónu, spolufinancovaného v rámci programu Interreg Danube. "Hlavným cieľom bolo účastníkom priblížiť moderné prístupy pri vypracovávaní strategických dokumentov a územných plánov. Ústrednou témou stretnutia bolo strategické rozhodovanie založené na dôkazoch - anglicky 'evidence-based', to znamená rozhodovanie založené na dôkladnom zhodnotení analýz údajov a doplňujúcich poznatkov o konkrétnych problémoch," priblížil technický manažér projektu pre SR František Janke z Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE).       

So svojimi skúsenosťami sa prišli podeliť zástupcovia rôznych ministerstiev z Maďarska, Česka, a Slovenska, ale aj praktici z Nemecka či Slovinska. Martin Tuchyňa z Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR poukázal na nástroje, ktoré sú pripravené v infraštruktúre priestorových údajov s názvom INSPIRE, medzi ktoré patrí aj Národný geoportál. Príklady využitia týchto údajov predstavil pre oblasť rozvoja turizmu.       

Blaž Barborič a Maja Baloh z Geodetického inštitútu Slovinska predstavili interaktívne aplikácie, ktoré na mapách vizualizujú indikátory krajín dunajského regiónu a sú vhodným doplnkom na lepšie pochopenie javov a trendov na našich územiach. Na Slovensku bola v rámci tohto projektu pripravená aplikácia, ktorá monitoruje implementáciu národnej stratégie regionálneho rozvoja SR.       

"Webová platforma na monitoring regionálneho rozvoja v graficky príťažlivom prostredí dá návštevníkovi komplexný pohľad na vývoj v krajoch Slovenskej republiky. Na rozvoj krajov sa pritom pozeráme z rôznych hľadísk, napríklad z hľadiska bezpečnosti, dopravy, bývania, ekonomiky, environmentálnych otázok a podobne," uviedol Janke. Slovenská verzia aplikácie je dostupná na webovej stránke http://tamp.gis.si/slovakia/#lang=sk.       

Spomínané platformy sú výstupom projektu Attractive, ktorý v rámci aktivít rozvíjal tému atraktívnosti území – pre jej obyvateľov, turistov ale aj podniky a potenciálnych investorov. Seminár organizovala Ekonomická fakulta TUKE.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
Obce s rómskymi komunitami budú môcť odstrániť čierne skládky odpadu
Obce s marginalizovanými rómskymi komunitami budú mať príležitosť odstrániť nelegálne skládky odpadu na svojom území a zlepšiť systém nakladania s odpadom. Umožní im to ministerstvo vnútra, ktoré ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje vyhlásilo výzvu s takýmto zameraním.
viac
27.09.2019
Príklady dobrej praxe majú motivovať pri zamestnávaní Rómov
Zástupcovia neziskových organizácií, štátnej správy aj súkromného sektora sa vo štvrtok v Košiciach stretli na diskusii Podpora zamestnanosti Rómov – úspešné príklady z praxe.
viac
25.09.2020
Inšpirácie: Ako mestá vytvárajú udržateľnú mestskú mobilitu
Európska strešná asociácia obcí a regiónov v Európe (CEMR) v spolupráci s európskou asociáciou miest (EUROCITIES) spracovala štúdiu o úspešných plánoch mobility v európskych mestách.
viac
27.12.2021
ZMOS počas roka prinášal inšpiráciu dobrej praxe
Združenie miest a obcí Slovenska počas končiaceho roka predstavilo 12 príkladov dobrej praxe. Každý z nich je príkladom úspešného, inovatívneho a udržateľného riešenia, ktoré môže inšpirovať ostatné samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %