Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.06.2019 11:50

Sezóna na Liptove odštartovala


Ilustračná snímka


Liptov oficiálne otvoril letnú turistickú sezónu. K letu a prázdninám patrí more, a to Liptovské je Liptovská Mara, preto letnú sezónu Liptáci odštartovali na Marine Liptov, a to doslovne.


Boris Vlha, brat Majsterky sveta v obrovskom slalome, Petry Vlhovej naštartoval sestrinu loď a otvoril tak lodiarsku sezónu, a symbolicky dala zelenú letnej sezóne na Liptove. Zároveň na tomto mieste avizovali otvorenie nového autokempingu najvyššej kategórie a centrála cestovného ruchu informovala aj o ďalších novinkách leta v regióne, ktorý treba zažiť.

Aj keď sa počasie akosi nechce umúdriť a priniesť viac slnka a tepla, Liptáci oficiálne otvorili letnú sezónu. Hviezdou posledného májového dňa mala byť Majsterka sveta v obrovskom slalome, rodáčka z Liptova Petra Vlhová, ale vysoké horúčky a choroba to na poslednú chvíľu zmenili a zastúpil ju jej brat Boris Vlha. Na sestrinej lodi symbolicky odštartoval letnú sezónu v celom regióne, otvoril hladinu Liptovskej Mary pre dovolenkárov aj lodiarov a spolu so športujúcimi deťmi si užil príjemné popoludnie na brehoch „liptovského mora“, na Marine Liptov. Pre Liptákov ide o najskorší termín oficiálneho otvorenia sezóny v histórii.

„V posledných rokoch príjemné slnečné dni s vyššími teplotami prichádzali do našich končín už v máji, tak sme sa rozhodli informovať o novinkách skôr. Veď každý, kto plánuje dovolenku v lete, už v tomto čase potrebuje vedieť, aké možnosti jednotlivé regióny ponúkajú. Aj s ohľadom na zavadenie rekreačných poukazov to vnímame o to intenzívnejšie, aby sme mali sezónu pripravenú a spustenú skôr, ako po minulé roky. Už od mája nám bežia letné zľavy aj na našu kartičku zliav a vernostný program Liptov Region Card. Kartička ponúka až 69 zliav a zvýhodnení pre návštevníkov Liptova a do sezóny vstúpila aj v novom atraktívnejšom dizajne. To však nie je jediná naša novinka. Svetlo sveta uzrela nová mapa turistických a cyklistických trás s typmi na výlety. Spustili sme tiež nový web visitliptov.sk a novú mobilnú aplikáciu Liptova. Náš nový web je prehľadnejší, modernejší, intuitívnejší, má zjednodušenú štruktúru a atraktívnejšiu grafiku. Jeho užívatelia skôr nájdu, čo hľadajú. Naša nová aplikácia tiež prešla úpravami, má zjednodušené ovládanie, nový typ filtrácie a hľadanie podľa mapy. Vieme, aké sú trendy, že ľudia hľadajú informácie najmä v online prostredí, tak veríme, že im naše novinky pomôžu rýchlejšie sa zorientovať v našej ponuke,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Video o produkte Liptov Region Card na letnú sezónu 2019 je na tomto linku: https://www.youtube.com/watch?v=X5pm-aHe7lA. V priebehu júna región spúšťa tiež online kampaň na letnú sezónu tak, aby sa informácie o ponuke dostali ešte bližšie k potenciálnym návštevníkom.

Aj toto leto Liptáci pripravili pre rodiny s deťmi hru Liptoviedky. Rozprávkové spoznávanie atrakcií v regióne začalo v máji a bežať bude až do konca septembra. Vďaka hre spoznajú deti 22 miest, kde ich čaká 22 úloh, dva festivaly a množstvo zábavy na horách, vo vode aj na súši. Stačí si len vybrať a získať aspoň tri pečiatky a deti si okrem skvelých zážitkov z regiónu odnesú aj CD s rozprávkami o Liptove, ktoré nahovoril obľúbený Lukáš Latinák.

Liptovu sa dlhodobo darí zvyšovať návštevnosť, preto sú aj očakávania od ďalšej sezóny vysoké. „Počet prenocovaní bol v minulom roku od mája do októbra na Liptove až 961 452, išlo o medziročný nárast 6,8 percent. Verím, že aj toto leto bude úspešné a nárast bude zhruba päť percent. Komplexná ponuka regiónu pod Tatrami tomu dáva všetky predpoklady. Máme tu široké možnosti na turistiku, cyklistiku, výlety na horách, na svoje si prídu milovníci vody v našich akvaparkoch, v kúpeľoch, prírodných kráteroch, na Liptovskej Mare či na našich divokých riekach. Naše podzemie skrýva nádherné krasy, ktoré každoročne obdivuje obrovské množstvo domácich aj zahraničných návštevníkov, história u nás stále žije, zachovávame tradície a atrakcie rôzneho charakteru z nášho regiónu tvoria komplex, ktorý ponúka vyžitie pre všetky vekové kategórie. Som rád, že nám každoročne aj niečo nové pribúda. Napríklad už o týždeň to bude areál pieskových sôch v Liptovskom Jáne pri obľúbenej Kolibe Strachanovka. K pobytu patrí aj dobré gastro a tých možností u nás je tiež neúrekom, či už tradičná alebo moderná kuchyňa. Zároveň s Liptov Region Card to bude na 15 prevádzkach v regióne aj s atraktívnou zľavou," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

 Veľkú novinku toto leto prináša na brehy Liptovskej Mary Marina Liptov. Po ustálení počasia tu čoskoro sprístupnia autokemping najvyššej kategórie. „Náš ATC Marina Liptov má podľa vyhlášky štyri hviezdičky, teda spĺňa najvyššie parametre vo svojej kategórii. Zároveň má kemp unikátnu polohu na návrší strediska s 360 stupňovým výhľadom na priehradu, Tatry aj Chočské vrchy. Pre karavanistov a kempistov máme k dispozícii až 6 000 m2. Každé parkovacie miesto má komfortne k dispozícii elektrickú a vodovodnú prípojku, odpad priamo na mieste a všetko, čo na takomto mieste dovolenkári potrebujú, a možno ešte niečo navyše. Dnes sme otvorili lodiarsku sezónu na našom unikátnom móle s kapacitou 66 miest, ktoré má skvelé zázemie pre lodiarov, prístup na loď suchou nohou po móle, elektrickú prípojku a vodu priamo v kotviacom mieste. Jazdu loďou si užijú u nás aj bežní návštevníci, nakoľko si lode môžu zapožičať a k tomu aj rôzne športové atrakcie v našom cente vodných športov. Každoročne zlepšujeme podmienky aj na pláži s detským ihriskom. Zároveň by som rád upozornil, že v druhej polovici augusta sa po prvýkrát na Slovensku, práve tu na Liptove, uskutočnia Majstrovstvá sveta v jachtingu triedy Micro Class, čo bude skutočne výnimočné podujatie,“ povedal riaditeľ strediska Marina Liptov Igor Bálint. Na Liptovskej Mare ide o druhý kemping a štvrtý na Liptove.

 Netreba zabúdať ani na atraktívne podujatia, ktoré budú počas celého leta dovolenkárov baviť. Napríklad v polovici júna Bešeňová Fashion Opening a Otvorenie kúpeľnej sezóny na Lúčkach, veľký rodinný festival Za 7 Horami v Liptovskom Jáne v prvý júlový týždeň a druhá polovica júla zase bude patriť obľúbenému Liptovfestu v Liptovskom Mikuláši. Viac o ďalších podujatiach v regióne na https://www.visitliptov.sk/zazitky/podujatia/ .

 Na otvorenie letnej sezóny na Liptovskej Mare zorganizovala s partnermi Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a použila na jeho realizáciu aj prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške zhruba 4 000,- eur.

 

Autor: (oocr-Region Liptov-visitliptov.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2016
Liptáci otvorili letnú turistickú sezónu
Obec Liptovský Ján bola vo štvrtok dejiskom spoločného otvorenia letnej turistickej sezóny v liptovskom regióne.
viac
26.04.2019
Liptov sa pripravuje na leto - deti vyčistili brehy Liptovskej Mary
Liptov je opäť o niečo čistejší. Na piatom environmentálnom dni na Liptove viac ako 250 dobrovoľníkov vyčistilo brehy Liptovskej Mary. Väčšinu z nich tvorili školáci vo veku 12 až 15 rokov. Dokopy sa podarilo vyzbierať až 350 vriec odpadu rôzneho charakteru.
viac
26.05.2022
Letnú sezónu na Liptove otvorili na konskom koči a v historických kostýmoch
Letnú sezónu 2022 na Liptove otvorili v stredu v centre Liptovského Mikuláša na konskom koči a v historických kostýmoch. Predstavili tak nový projekt s názvom Historický kompas, ktorého cieľom je oživenie centra mesta a odkazu minulých čias.
viac
25.05.2023
Na Liptove otvorili letnú sezónu, predstavili nového audiosprievodcu Vlkolíncom
Letnú turistickú sezónu na Liptove otvorili v stredu vo Vlkolínci pri Ružomberku. Udialo sa tak pri príležitosti 30. výročia zápisu podhorskej osady do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Predstavili aj nového audiosprievodcu lokalitou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %