Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.05.2019 08:15

Siedmi predsedovia samosprávnych krajov podpísali Zelené memorandum


Zelené memorandum podpísali v Košiciach predsedovia samosprávnych krajov, zástupcovia Združenia samosprávnych krajov SK 8. Na snímke po podpise memoranda v popredí predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter. Snímka (tasr)


Pri ochrane životného prostredia bude Združenie samosprávnych krajov – SK 8 postupovať spoločne. V pondelok sa na tom počas neformálneho rokovania dohodli siedmi predsedovia samosprávnych krajov, ktorí podpísali Zelené memorandum.


Predseda SK 8 a zároveň predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič uviedol, že ak chcú jednotlivé regióny bojovať proti negatívnym vplyvom na krajinu, ktorá je poškodzovaná extrémnymi výkyvmi počasia, musia v prvom rade pristúpiť k jej revitalizácii. „Dúfam, že takzvané košické Zelené memorandum znamená a bude znamenať to, aby sme na našich krajoch a v rámci našich kompetencií pomohli zastaviť a zvrátiť proces, ktorý likviduje životné prostredie, respektíve, aby sme tie procesy naštartovali. Táto téma sa stáva celoeurópskou a je potrebné, aby sme ju nielen vnímali, ale aj zabezpečili nápravu," dodal.       

Na memorande sa predsedovia všetkých samosprávnych krajov okrem Trenčianskeho dohodli minulý rok. Iniciátorom bol Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý už na svojej pôde prijal Program obnovy krajiny. „Samosprávne kraje sa zaviazali spolupracovať na rôznych opatreniach, projektoch a iniciatívach v oblasti životného prostredia, ktoré by mali smerovať k obnoveniu poškodenej krajiny, ktorú, ako si asi každý všimol, máme. Chceme zanechať našim generáciám v oblasti životného prostredia a prírodného bohatstva viac, ako máme teraz," povedal predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že samosprávne kraje majú dostatočnú odbornú kapacitu na to, aby boli iniciátormi a motormi takýchto zmien. Zároveň verí, že spoločnými silami sa podarí prispieť k ozdraveniu klímy, k zvýšeniu zásob podzemnej vody a k revitalizácii krajiny.       

Signatári v dokumente vyzývajú všetkých reprezentantov miest a obcí, ako aj občanov, aby spolupracovali na obnove prírodného dedičstva a krajiny. Trnka vyzval k iniciatíve aj všetkých zainteresovaných lesohospodárov, poľnohospodárov, vodohospodárov, ako aj tých, ktorí zasahujú do spôsobu využívania krajiny v krajoch.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2016
Trenčiansky samosprávny kraj odštartoval spoluprácu s mladými podnikateľmi
Uľahčiť mladým podnikateľom vstup do sveta biznisu bolo hlavným cieľom podpisu memoranda o spolupráci medzi Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) a Združením mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS). Memorandum minulý týždeň podpísali predseda TSK Jaroslav Baška a predseda ZMPS Ján Solík.
viac
11.01.2020
SZĽH a ŽSK podpísali memorandum, zahŕňa aj vznik hokejovej akadémie
Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan a predsedníčka ŽSK Erika Jurinová podpísali v stredu 8. januára Memorandum o spolupráci. Podpisom okrem iného deklarovali vôľu vybudovať hokejovú akadémiu pri Strednej športovej škole v Žiline, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.
viac
04.11.2021
ZMOS a SOŠV vidia v spolupráci užitočnosť aj spoločenský prínos
Združenie miest a obcí Slovenska a Slovenský olympijský a športový výbor spojili sily a idú spoločne rozvíjať šport.
viac
11.09.2023
Pokračujeme v podpise dohodnutých memoránd o spolupráci s politickými stranami
Združenie miest a obcí Slovenska v piatok 8. septembra podpísalo ďalšie memorandá s politickými stranami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %