Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.08.2019 12:25

Sklabinské hradné slávnosti 2019


(LŽ)


Pri príležitosti 20.výročia vzniku občianskeho združenia Donjon sa 17. augusta 2019 konali „Sklabinské hradné slávnosti“ pod Hradom Sklabiňa.


Občianske združenie Donjon, ktoré vzniklo 18. 11. 1999, aj tento rok pripravilo pútavý a zaujímavý program, na ktorom sa zúčastnili stovky návštevníkov. Počas celého dňa vládla príjemná rodinná atmosféra. Návštevníci mali možnosť okrem kultúrneho zážitku sa aj niečo nové dozvedieť z histórie hradu.

Krátko po 13–tej hodine sa v predhradí hradu ozvali delové salvy a začala sa nezabudnuteľná atmosféra dávno stratených čias. Fringia - Spoločnosť pre obnovu a rekonštrukciu historických bojových umení a tancov, postupne predstavila návštevníkom Daniela Révaya v inscenácii „Temná história rodu“, Imricha Révaya v inscenácii „Kuruci prichádzajú“ a Imricha Thökölyho v inscenácii „Sen o korune“. V rámci podujatia sa uskutočnila aj strelecká prezentácia, šermu, zbraní a scénické ukážky mnohí sledovali s napätím .

Zaujímavým bodom programu boli komentované prehliadky hradu. Po ruinách hradu návštevníkov sprevádzal dlhoročný predseda OZ Donjon, Michal Svateník, ktorý podrobne a s nadšením rozprával o bohatej histórii hradu. Stavebným vývojom, v priestoroch Múzea hradu Sklabiňa, zas návštevníkov previedol historik zo šurianskeho múzea, RNDr. Miroslav Eliáš.

Návštevníci si mohli prezrieť aj expozíciu Múzea hradu Sklabiňa, ktoré bolo v roku 2006 zriadené občianskym združením Donjon, ako súkromné múzeum. Občianske združenie Donjon, ktoré sa pred rokmi staralo o hrad, sa dlhé roky zaoberalo sumarizovaním historických faktov o dejinách hradu, zbieralo artefakty a historické exponáty aby si ich mohli návštevníci pozrieť. Múzeum je umiestnené v budove delostreleckého opevnenia, ktoré toto združenie od roku 2000 svojpomocne rekonštruuje.

Program pokračoval v predhradí, kde atmosféru podujatia dotváral remeselný trh a súčasne sa návštevníci mohli aj občerstviť.  Záujemcovia sa mohli tiež zúčastniť školy tanca a samozrejme sa nezabudlo ani na tých najmenších, deti mali možnosť previezť sa na koni. O dobrú náladu sa tiež postarala Gajdošská ľudová hudba Dulickí pastieri.

Sklabinské hradné slávnosti ako aj Občianske združenie Donjon prišiel osobne podporiť aj priamy potomok Révaiovcov Ferenc, žijúci vo Švédsku s manželkou. Jeho predkovia žili v kaštieli v Turčianskej Štiavničke, ale kaštieľ na hrade Sklabiňa patril v prvej tretine 20. storočia dedičom príbuznej rodovej vetvy.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2018
Otvorenie výstavy o niekdajších rómskych hudobníkoch a kapelách vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove sa začalo venovať zhromažďovaniu, digitalizácii a dokumentácii fotografií fiľakovských rómskych hudobníkov v roku 2010.
viac
16.07.2019
Na hrade Brekov ožije 400 rokov stará história, verbovať budú aj deti
Historické udalosti z roku 1619 zrekonštruujú na hrade Brekov (okres Humenné) v nedeľu (21. 7.) v rámci Drugethovských hradných slávností. Do bitky medzi vojakmi grófa Juraja III. Drugetha a vojskom kniežaťa Gabriela Bethlena budú šermiari verbovať aj malých návštevníkov.
viac
10.08.2020
V Židovskom suburbiu môžu návštevníci vidieť 110 ročný vynovený kotol
Približne 110 rokov starý kotol môžu vidieť návštevníci židovského suburbia v Bardejove. Občianskemu združeniu Vita in suburbium sa ho podarilo zrekonštruovať do podoby, aby ho mohli obdivovať návštevníci.
viac
03.12.2021
70 rokov fiľakovského múzejníctva – jubilejná výstava
V tomto roku uplynulo 7 desaťročí od vzniku prvej múzejnej inštitúcie vo Fiľakove. Toto okrúhle jubileum je významné aj z toho pohľadu, že mestečko má bohatú a činorodú minulosť, o ktorej svedčia mnohé artefakty a zachované kultúrno-historické pamätihodnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %