Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.05.2018 12:54

Skláňam sa pred tými, čo robia obecné weby


Zástupcovia zo Slovenska a ocenení JuniorErbu 2018 so zástupcami Senátu Parlamentu ČR v projektovom laboratóriu na konferencii V4DIS 20018 v Hradci Králové, ktorá sa konala 8.až 10. apríla. Snímka: www.isss.cz/list/photo


Minulý rok sme s našou webovou stránkou vyhrali súťaž Zlatý erb – ako najlepšia stránka obce. Ocenenie sme si boli prevziať začiatkom roka v Bratislave a v polovici marca sme sa dočkali ďalšieho prekvapenia.


Ako výhercovia Zlatého erbu sme dostali pozvánku od Únie miest Slovenska na 21. ročník dvojdňovej konferencie ISSS (Internet ve státní správě a samosprávě), ktorá sa konala v Hradci Králové. Súčasťou konferencie bol aj 15. ročník vyšehradskej konferencie V4DIS, ktorej súčasťou bolo vyhlásenie súťaže Zlatý erb a Biblioweb v Čechách. Od zástupcu Senátu Parlamentu ČR sme dostali ešte aj s ďalšími zástupcami zo Slovenska – Bratislavou, Kežmarkom, Prešovom, Starou Turou a Lučencom, Pamätný list. Účasť na konferencii bola zaujímavou skúsenosťou. Myslím si, že obce zväčša ani nesnívajú o podmienkach, ktoré majú mestá. Aj keď musím vziať do úvahy fakt, čo sa týka tejto sféry, a to je objem úkonov. Ale aj tak. V mestách majú pre digitalizáciu, IT a spracovanie webu zriadené oddelenia, alebo aspoň prideleného človeka a venujú sa len tomu, alebo to u nich prevažuje. V obciach je to často nejaký nadšenec, ktorého to baví a robí to vo voľnom čase (lebo čo si budeme vravieť, kumulovanosť funkcií a nárast „papierovania“ v obciach vám nedovolí spraviť poriadne ani to, čo musíte), starosta alebo pracovník, ktorý to robí popri inej robote a je rád, keď na stránke naplní aspoň povinné veci. Dobrý web však potrebuje oveľa viac, nemôže stáť na jednom človeku. Okrem dizajnu (ktorý, samozrejme, niečo stojí), je to teda aj o peniazoch, o nápade, pravidelnom dopĺňaní, neustálom oboznamovaní sa s novými trendmi a ich aplikáciou do webu, spolupráci všetkých pracovníkov obecného úradu pri poskytovaní údajov a v neposlednom rade aj o záujme vedenia obce a poslancov o otvorené dáta. Skláňam sa pred všetkými, ktorí v obciach robia web, pretože viem, čo to znamená.

Dôležitosť digitalizácie naberá obrovské rozmery. Či chceme alebo nie, týka sa všetkých, ktorí v samospráve pracujeme. A už to nie je len web. Tí, čo majú DCOM a využívajú ho pri styku s verejnosťou, vedia, s akými problémami sa stretávame a čo riešime. Musíme len veriť, že po vychytaní všetkých nedostatkov, bude väčším prínosom. Stále viac sa hovorí o Smart City, ku ktorému by nám mali pomôcť práve IT technológie. Tento trend teraz spúšťajú mestá, ale je len otázkou času, kedy sa podmienky „našijú“ aj na obce, ktoré majú menší počet obyvateľov a zatiaľ ešte nemusia riešiť problémy miest. Nie je to o výbere, či chceme, alebo nie. Budeme sa musieť prispôsobiť, preto je dobré byť teraz v tomto smere aspoň informovaní.

Obecné noviny č. 17-18/2018

Autor: Božena HIDEGHÉTIOVÁ, Jaslovské Bohunice


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2016
Z 26. snemu Združenia miest a obcí regiónu JE Jaslovské Bohunice
Už 26-krát sa 15. marca tohto roku stretli mestá a obce regiónu jadrových elektrární Jaslovské Bohunice na sneme svojho regionálneho združenia. Uskutočnil sa tradične v Maduniciach.
viac
04.12.2016
Trnavohorský obecný web je opäť „zlatý“
„Áno, je to tak, naša obec v súťaži o najlepší web na Slovensku získala aj v roku 2016 znovu ocenenie ZlatyErb.sk v kategórií obcí,“ uvádza na webovej stránke starosta Trnavej Hory Pavel Kravec Obecná webová stránka získala 1. miesto už štyrikrát, a to v rokoch 2011, 2013, 2015 a 2016.
viac
27.07.2017
Starostovia na skusoch v Dánsku
Cieľom cesty starostov obcí ZMO, región JE Jaslovské Bohunice bolo získanie informácií nielen o samospráve, ale aj o odpadovom hospodárstve.
viac
11.05.2020
Nový náučný chodník zoznamuje so zaujímavosťami obce
V Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava pribudol nový päťkilometrový náučný chodník. Päť informačných tabúľ zorientuje záujemcov v základných pojmoch jaslovskobohunickej histórie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %