Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.10.2018 03:00

Školenie k zmenám vo verejnom obstarávaní je informačnou výhodou


Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s prípravou samospráv na zmeny v Zákone o verejnom obstarávaní pripravuje seminár, ktorý bude teoretickým vstupom obohateným o konkrétne príklady a ktoré bude vedené priamo odborníkmi, ktorí sa na tvorbe novely priamo podieľali.


Od prvého januára budúceho roka budú, za predpokladu schválenia novely zákona a jej podpísania prezidentom mestá a obce, ako aj ich organizácie postupovať pri verejných obstarávaniach podľa nových pravidiel. Novela zákona o verejnom obstarávaní obsahuje viac než 130 bodov a ich legislatívne znenie je vypracované na približne 40 stranách. Tieto zmeny sa týkajú aj navýšenia finančných limitov pri obstarávaní tovarov, služieb a aj stavebných prác. Pripravovaný seminár bude zameraný na kľúčové aspekty verejného obstarávania a to aj prostredníctvom príkladov zmien, pričom účastníkom budú predstavené aj výhody, ktoré novela prinesie verejným obstarávateľom.

Seminár je adresovaný zástupcom miest, obcí a ich organizácií, ktorým okrem novely zákona budú prezentované aj možnosti medziobecnej spolupráce na úseku verejného obstarávania. Súčasťou podujatia bude aj predstavenie pripravovanej výzvy v rámci Operačného programu Ľudské zdroje zameraných na výstavbu a rekonštrukcie materských škôl a podporu programu prestupného bývania, s tým, že na túto časť seminára nadviaže aj diskusia o tom, ako predchádzať najčastejším porušeniam zákona o verejnom obstarávaní v súvislosti so zákazkami na stavebné práce.

Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s týmto podujatím v najbližších dňoch zverejní newsletter ku kľúčovým aspektom verejného obstarávania podľa pravidiel, ktoré budú platiť od prvého januára 2019.

Takto zamerané podujatia sú súčasťou projektovej aktivity s názvom Včasná intervencia, ktorých cieľom je zvyšovanie informovanosti miestnej územnej samosprávy o komunálnej legislatíve z hľadiska paragrafového znenia aj praktických ukážok.

Bezplatné podujatie sa uskutoční 24. októbra 2018 v Trenčíne. Je súčasťou národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

 

 

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2018
ZMOS podporuje modernizáciu a zodpovedné rozhodnutia
Takmer 800 starostov a primátorov sa zíde na rokovaní v poradí 29. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. Dvojdňové rokovanie najvyššieho orgánu ZMOS sa uskutoční aj za účasti ústavných činiteľov, poslancov parlamentu, členov vlády a ďalších hostí.
viac
10.09.2018
VÚC očami komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska dnes spúšťa prieskum zameraný na vnímanie vyšších územných celkov primátormi miest a starostami obcí.
viac
23.07.2019
Samosprávy potrebujú inventúru kompetencií
Združenie miest a obcí Slovenska iba pred nedávnom zrealizovalo prieskum zameraný na kompetenčnú výbavu miestnej územnej samosprávy. Z prieskumu okrem iného vyplýva výrazná potreba inventúry kľúčových originálnych kompetencií miest a obcí.
viac
21.08.2019
Dobrovoľníctvo ako predpoklad aktívnych komunít
Združenie miest a obcí Slovenska - partner národného projektu Podpora kvality sociálneho dialógu - vás pozýva na seminár „Dobrovoľníctvo ako predpoklad aktívnych komunít“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %