Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.11.2015 11:00

Školy Žilinského kraja víťazia vo svete. Bodovali legom aj parkourom!


Akrobatický beh cez prekážky je jednou z disciplín, v ktorej Žilinčania bodovali. (Foto: Pixabay)


Žilinský samosprávny kraj ako zriaďovateľ 64 stredných škôl každoročne podporuje nadaných študentov, ktorí reprezentujú župu na medzinárodných súťažiach. V rámci individuálnej podpory žiakov prerozdelil v roku 2015 už viac ako 5000 eur.


„Žiadosti o finančnú podporu nám školy posielajú počas roka vždy, keď ich študenti úspešne postúpia na medzinárodné súťaže, kde sa chystajú reprezentovať nielen Žilinský kraj, ale aj celé Slovensko. Zahraničné výjazdy sú predsa len finančne náročné, a preto sa snažíme, aby talentované deti mohli vycestovať a ukázať svoj potenciál aj vo svete,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár s tým, že tento rok zatiaľ podporu získalo spolu 26 študentov.

Súťažili v ďalekej Číne

Na medzinárodných majstrovstvách súťaže RoboCup 2015 v Číne sa zúčastnili traja žiaci Gymnázia v Liptovskom Hrádku a šiesti študenti Gymnázia Viliama Paulinyho-Tótha v Martine, ktorí do mesta Hefei mohli vycestovať aj vďaka finančnej podpore 2000 eur pre každú školu. Liptovskí reprezentanti v základnej súťaži obsadili 13. miesto a v kategórii Supertímy, kde vytvorili tím spolu so súťažiacimi z miest Šanghaj a Hong Kong, získali druhé miesto. Medzinárodná robotická súťaž First Lego League sa konala aj v maďarskom Debrecíne. Čiastkou 700 eur podporila žilinská župa účasť jedenástich študentov aj z jedného z najstarších gymnázií na Slovensku - Gymnázia Viliama Paulinyho - Tótha v Martine, ktorí sa domov vrátili nielen s druhým miestom, ale aj s ocenením za fair-play.

Podporili aj parkour

Ako ďalej informovala riaditeľka odboru školstva ŽSK Dana Mažgútová, Žilinský kraj reprezentoval na medzinárodnej prehliadke prác Expo-Sciences International 2015 aj študent Gymnázia Varšavská v Žiline. Do Bruselu vycestoval s podporou ŽSK v sume 300 eur. „Viac ako 150 eurami sme podporili aj účasť žiakov Gymnázia Veľká Okružná v Žiline ako na medzinárodnom podujatí Vernadsky National Contest v Moskve, tak na súťaži N-trophy v Brne,“ dodala D. Mažgútová. Kraj podporil príspevkom 200 eur aj ďalšieho študenta z martinského gymnázia, ktorý žilinskú župu a Slovenskú republiku zastupoval na majstrovstvách Európy detí a juniorov v parkúrovom skákaní v rakúskom Wienerneustadte. „Podpora našich študentov na národných a medzinárodných súťažiach je dôležitá nielen pre kraj, ale aj pre celé Slovensko. Tieto deti preukážu veľký talent, vedomosti či zručnosti a my nesmieme dovoliť, aby financie bránili ich ďalším úspechom a rozvoju. Nájsť prostriedky nie je vždy jednoduché, preto dúfame, že sa nám takúto individuálnu podporu detí podarí udržať aj naďalej,“ uzavrel žilinský župan.

Autor: (zát)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
21.03.2024
Európskym stromom roka je poľský buk, dub z Malaciek skončil štrnásty
Tohtoročný titul Európsky strom roka mieri do Poľska. V súťaži výnimočných stromov v Európe ho získal buk z regiónu Niemcza. Na druhom mieste skončil buk z Bayeux v Normandii vo Francúzsku a čestné tretie miesto patrí tisícročnému olivovníku z Lurasu v talianskej Sardínii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %