Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.09.2019 08:05

Sladká nedeľa v Skanzene Vychylovka


Ilustračná snímka.


Kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Kto „zabrúsi“ do Vychylovky, ochutná nielen chutné sladké dobroty, ale aj kus kysuckej minulosti.


Kysuce nikdy nepatrili k bohatým krajom, no tunajšie gazdinky si vedeli poradiť a vyčarovať dobroty aj z mála. Keď nebolo mäsa či zeleniny, vymýšľali rôzne múčne jedlá. Varili halušky, posúchy, kaše a piekli chutné koláče. Avšak, naši starí rodičia nezabúdali ani na dni sviatočné, kedy si pripravovali sladké pochúťky. Počas sviatkov a pri významných rodinných udalostiach piekli koláče, ktoré si vychutnali v kruhu svojich najbližších. Práve niektoré zo sladkých jedál vám ponúkneme v nedeľu

8. septembra 2019, kedy budete mať možnosť ochutnať sladké dobroty spojené s kultúrnym programom, ktorý si pre Vás pripravila Folklórna skupina Zborovanka zo Zborova nad Bystricou.

Na podujatie Vás všetkých srdečne pozýva Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Rýchly a lacný recept na sladkú polievku:

Suroviny: 20 dkg kyslých sliviek, 15 dkg zemiakov, čierne korenie, soľ, voda. Postup: 1,5 l vody dáme variť spolu so slivkami. Keď sú slivky skoro uvarené, pridáme zemiaky a spolu to dovaríme. Polievku zahustíme zásmažkou, ktorú urobíme z hladkej múky a masti.

GPS súradnice: Latitude:49º 22' 55,424″ N, Longitude:19º 5' 40,260″ E,Latitude:49º 23' 18,383″ N, Longitude:19º 6' 46,427″E

 

Autor: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2016
Úroda z polí, sadov a záhrad
Už po piatykrát sa v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka bude konať podujatie - výstava ovocia a zeleniny, spojená so svätou omšou, s požehnaním a poďakovaním za úrodu.
viac
26.07.2018
Ľanová nedeľa v Skanzene Vychylovka - Nová Bystrica
Ľan siaty, jednoročná priadna a olejodarná rastlina. Poznali ju už Slovania a na území Slovenska patrí k najstarším technickým plodinám. V období feudalizmu sa ľan pestoval nielen na veľkostatkoch, ale aj na hospodárstvach poddaných.
viac
06.09.2018
V skanzene sa bude dláviť kapusta
„Surová či kvasená, pre zdravie je stvorená“ – pravdivé heslo, ktoré neklame nikoho z nás a každý to vie. Čo všetko potrebuje gazdiná na spracovanie kapusty a uloženie kapusty do suda, čo všetko sa okolo toho povyvádzalo to Vám priblíži FS Vrabčiar z Krásna nad Kysucou v nedeľu 16. septembra 2018.
viac
07.07.2020
V Múzeu kysuckej dediny bude rozvoniavať med
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci so ZO SZV Stará Bystrica, ZO SZV Kysucké Nové Mesto a RZ SZV Žilina, vás pozývajú do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke na obľúbené podujatie Včelárska a sladká nedeľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %