Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.04.2016 04:07

Slováci recyklujú málo, zmeniť to má nový vzdelávací projekt


Domáci kompost.


Slováci často nevedia, ako zužitkovať odpady či doceniť druhotné suroviny.


Na skládkach tak podľa mimovládok končí asi 80 percent odpadu. Asi 11 percent sa spaľuje, približne päť percent sa kompostuje a necelých osem percent sa podarí recyklovať. V porovnaní s Nemeckom, ktoré je v tejto oblasti rekordérom, tak Slovensko výrazne zaostáva. Podarí sa tam recyklovať asi 60 percent odpadu.      

Vzťah Slovákov k životnému prostrediu má zmeniť nový celonárodný vzdelávací projekt "Odpad je surovina". "Priblíži, ako sa zbiera, triedi, recykluje a zhodnocuje. Naučí ľudí, ako odpad správne separovať a ktoré jeho druhy sa dajú recyklovať," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Bohumila Tauchmannová, predsedníčka občianskeho združenia Kvalita z našich regiónov.     

 Aktivita má zároveň pomôcť napĺňať programové vyhlásenie vlády (PVV) v oblasti trvalo udržateľného rozvoja životného prostredia, poukázať na odvetvie obehového hospodárstva či naplniť záväzky Európskej únie (EÚ). Podľa nich by jej členské štáty mali do roku 2030 recyklovať 70 percent tuhého komunálneho odpadu a 80 percent odpadov z obalov. Ukladanie plastov, papiera, kovov, skla či biologicky rozložiteľného odpadu na skládky má byť od roku 2025 zakázané.      

Projekt je už prezentovaný na bilbordoch či sociálnych sieťach. Taktiež i v súkromnom rádiu, ktoré v rámci témy vymyslelo súťaž s finančnou odmenou. Mimovládka bude spolupracovať so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) aj s rôznymi občianskymi združeniami a sociálnymi skupinami. Na jeseň ho chcú priblížiť i školákom. Viac o projekte sa môžu záujemcovia dozvedieť na stránke www.odpadjesurovina.sk.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2016
Proti čiernym skládkam pomôžu nové fotopasce
Do boja proti čiernym skládkam nasadí liptovskomikulášska a žilinská samospráva fotopasce.
viac
21.12.2016
Projekt Smart City zmodernizuje mesto a jeho služby
Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života.
viac
15.08.2019
Obce sa majú čím navzájom inšpirovať aj v oblasti životného prostredia
Mestá a obce sa podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) majú čím inšpirovať a mali by sa porovnávať. „Je veľmi dobré, ak samosprávy idú do pilotných projektov, z ktorých poznatky môžu poslúžiť aj ďalším samosprávam,“ uviedol pre TASR hovorca ZMOS Michal Kaliňák.
viac
27.10.2020
Verejnosť najviac zaujal projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši
Ľudia z celého Slovenska hlasovaním rozhodli o projekte, ktorý získal v rámci grantového programu Šariš ľuďom prémiu. Ide o projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši a obnovy včelstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %