Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.04.2019 03:20

Slováci testujú podmienky na základňu na Mesiaci


Snímka zdroj: Astronomický klub Bratislava


Vo februári 2019 sa na sopke Mauna Loa na Havaji uskutočnila simulovaná misia na Mesiac pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Veliteľkou misie bola astrobiologička a predsedníčka Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Michaela Musilová.


Počas misie výskumníci realizovali aj experiment slovenských stredoškolákov, ktorí vyhrali súťaž Misia Mars. Výsledky tejto misie budú slúžiť na prípravu budovania skutočnej základne na Mesiaci.

"Počas simulovanej misie bola posádka uzatvorená v dóme s priemerom len 11 metrov a von do terénu mohla ísť len v skafandri. Jedla astronautskú stravu a mohla si dovoliť len osem minút sprchy za týždeň," opísala podmienky misie Musilová. Medzinárodná posádka počas ESA misie vykonávala vedecké experimenty a testovala technológie potrebné na budovanie základne na Mesiaci. Zároveň realizovala vzdelávacie projekty. Medzi nimi aj experiment gymnázia zo Skalice, vďaka ktorému vypestovala špenát s použitím vlastných vlasov ako hnojiva.       

Experimenty boli zamerané najmä na geologické mapovanie lávových tokov a tunelov v okolí stanice. Na Marse by sa v lávových tuneloch mohol skrývať život a na Mesiaci by sa v nich zase mohli vybudovať základne pre ľudí. Na mapovanie sa použili drony a kamery potrebné na 3D mapovanie. Musilová sa tiež venovala zlepšovaniu skafandrov a technológií, ktoré boli používané pri expedíciách do terénu.       

Musilová chce v budúcnosti spoluorganizovať ďalšie kolo súťaže Misia Mars, pokračovať vo vedení študentských prác a prehlbovať vesmírne projekty cez SOSA. Medzi ne patria aj prednášky a popularizačné videá pripravené s Fakultou elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity (FEI STU) zo simulovanej vesmírnej stanice na Havaji. Na FEI STU sa zároveň pripravuje nový študijný program kozmického inžinierstva, v rámci ktorého by Musilová vyučovala aj astrobiológiu.       

Výsledky simulovaných misií na Havaji budú slúžiť na prípravu budovania základne na Mesiaci pod záštitou International Moonbase Alliance (IMA). IMA je medzinárodná organizácia, ktorej súčasťou sú vesmírne agentúry, firmy a univerzity z celého sveta. Vedenie IMA plánuje začať budovať základňu na Mesiaci v nasledujúcom desaťročí. Prototyp takejto mesačnej stanice sa však plánuje budovať na Havaji v nasledujúcich dvoch rokoch. Základňa na Mesiaci sa má volať Mahina Lani, čo po havajsky znamená Raj na Mesiaci.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2016
Slnko dostane čiernu pehu, prechod Merkúra sa dá pozorovať aj zo Slovenska
Aj zo Slovenska bude možné v pondelok (9. 5.) popoludní pozorovať prechod planéty Merkúr popred slnečný disk. Ide o vzácny astronomický úkaz, ktorý nastáva asi 13-krát za storočie.
viac
09.01.2017
Veliteľkou medzinárodnej marťanskej misie v USA je Slovenka M. Musilová
Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) a ďalšie naše inštitúcie sa budú podieľať na simulovanej marťanskej misii v USA. Hlavnou veliteľkou medzinárodnej posádky je predsedníčka SOSA Michaela Musilová, ktorú vybrala organizácia Mars Society.
viac
23.06.2017
Indická raketa vyniesla do vesmíru prvú slovenskú družicu
Slovenská kozmonautika urobila dnes ráno ďalší krok do vesmíru. Z vesmírneho strediska Šríharikota totiž odštartovala indická raketa PSLV-C38, ktorá na orbit vyniesla 31 družíc, medzi ktorými je aj prvá slovenská družica skCUBE.
viac
19.06.2020
M.Musilová skúma lávové tunely, na Mesiaci by z nich mohli byť základne pre ľudí
Slovenská astrobiologička Michaela Musilová organizuje a vedie na Havaji simulované vesmírne misie, ktoré majú pripraviť ľudí a technológiu na to, aby sme raz mohli žiť a pracovať na Mesiaci a Marse.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %