Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
04.01.2017 07:00

Slováci žijúci v zahraničí majú už triedenie zakódované


Aj malé deti zvládnu triedenie.


Môj takmer dvojročný vnuk priletel s dcérou z Manchestru na Vianoce. Porozbaľoval darčeky s výkrikmi typu jéééj a úúúch a my dospelí sme zaregistrovali, že obývačka je zaplnená množstvom papierovo-celofánových obalov.


„Nechajme to zatiaľ tak,“ povedala dcéra, ktorá vo svojom prechodnom anglickom domove odpad triedi. „Potom to s ním nejako upraceme.“

„Dedo pripravil večeru,“ povedala po večeri synovi. „A my mu tu teraz urobíme poriadok.“

Vnuk sa však ponoril do dôležitejších problémov. Poskladal nové jednoduché lego, potom sa preorientoval na maličkého dreveného koníka, ktorého mohol za sebou popoťahovať na špagátiku. Dcére tak neostalo nič inšie, len s nožnicami trpezlivo oddeľovať papier od plastu, urobiť tri kôpky a nechať ich poukladané vedľa seba na parketách. Malý ich pri hre s autíčkami obchádzal. Rovnako som ich ignoroval aj ja.

Dcéra to nevydržala a povedala malému: „Ty predsa vieš, kde má dedo v kuchyni smeti.“ Spoliehala sa na jeho reakciu, veď predtým vždy na požiadanie každý papierik alebo smietku ochotne odnášal do koša.

Ostal som preľaknutý. Mám jediný zmesový kôš a žiadne ďalšie na papier, plasty či sklo. „Niečo s tým urobí, uvidíš,“ upokojovala ma dcéra. „Aj doma ho zoznamujeme, že odpad treba klásť osobitne. Zatiaľ nerozumie prečo, ale aj to o nejaký rok jeho hlavička zvládne.“

 

Ešte nemá ani dva roky, ale už vie, že odpad sa má triediť.

 

Vnuk sa vrátil, aby zobral ďalšiu kôpku. Vyriešil to zaujímavo. Plasty a zmesový odpad hodil do poloprázdneho odpadového koša, papier vedľa neho. Dcéra zmes znova vyseparovala do kontajnerov pred bytovkou. A tak sme domácnosť definitívne zbavili od vianočných obalov.

Moje výchovné predsavzatie: Keď ku mne nabudúce prídu dcéra s vnukom, nájdu už moju domácnosť zabehnutú na separáciu odpadu. Dobré novoročné predsavzatie, nie?

Autor: (Peter ŠPORER)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Vyznáte sa v symboloch na obaloch? Pomôžu vám v správnom triedení odpadu
Na kontajneroch na triedený zber býva označené, čo máte do nich vhadzovať. Napriek tomu ľuďom nie je vždy jasné, čo do nich patrí. Nápomocné môžu byť práve symboly označené na produktoch. Na to, ako správne triediť podľa značiek na produktoch sme sa spýtali odborníkov z OZV ENVI - PAK.
viac
11.04.2017
Tak vlani triedili vo Vranove nad Topľou
V minulom roku vyzbierali vo Vranove nad Topľou 7125 ton zmiešaného komunálneho odpadu, čo je o 35 ton viac ako v roku 2015. Zároveň vytriedili aj 337 ton papiera, skla a plastov, čo je o 32 ton viac ako v roku 2015.
viac
28.06.2017
Rok odpadového zákona priniesol prvé výsledky v podobe lepšieho triedenia
„Komunálny odpad sa dnes na Slovensku triedi, zbiera, zváža, dotrieďuje, recykluje a zhodnocuje,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka spoločnosti ENVI - PAK.
viac
07.07.2023
Dobré ekologické návyky si zbaľte aj na festival
Na festivale si chce človek vychutnať dobrú hudbu, dobré jedlo, stretnúť priateľov, vypočuť si zaujímavé diskusie a nasať atmosféru oddychu a relaxu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %