Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.10.2018 01:30

Slovenská krása v ľudovom kroji aj zo Srbska


Ilustračný výrez plagátu.


Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov vás pozývajú na Ružinovský folklórny festival, ktorý predstaví krásy slovenského folklóru. Konať sa bude 12. a 13. októbra 2018 v Dome kultúry Ružinov. Počas festivalu sa uskutoční súťaž najlepších primášov Slovenska.


Brány Ružinovského folklórneho festivalu sa otvoria v piatok a to semifinálovým kolom súťaže Slovenskí primáši. Neskôr sa bude konať diskusia na tému „Nastal už čas cenzurovať kultúru?“. Na záver večera sa môžu návštevníci tešiť na ľudovú veselica so Šenkvickou muzikou, ochutnávku vína a tombolu. Sobotný hlavný program otvorí finalistka Miss Folklór 2017. Návštevníci sa môžu tešiť na vystúpenia detského folklórneho súboru Trávniček, ako aj súborov Čečina, Devín a Poľana zo Zvolena. Jedinečnú folklórnu atmosféru znásobí autentická výstava v sprievode živých ukážok krojov a párt Slovákov žijúcich v Srbsku s názvom Slovenská krása v ľudovom kroji, ako aj tradičná rusínska svadba v podaní FS Tarasa Ševčenka. Na podvečer sa uskutoční finále súťaže Slovenskí primáši 2018.

Vrcholom večera bude predstavenie To najlepšie zo SĽUK-u. Pôjde o výber obľúbených ľudových tancov a piesní z rozmanitej umeleckej tvorby tohto telesa v podaní profesionálneho tanečného súboru, ľudovej hudby a ženskej speváckej skupiny. Vstupenky na toto predstavenie si môže zadarmo vyzdvihnúť každý obyvateľ s trvalým bydliskom v Ružinove na recepcii v DK Ružinov. Okrem vystúpení je pripravený aj bohatý sprievodný program, v rámci ktorého sú pre návštevníkov pripravené tvorivé dielne, filmy a dokumenty, ukážka remesiel, predaj tradičných výrobkov, či kurz ľudových tancov. Hostia sa budú môcť odfotiť v tradičnej slovenskej izbe.

„Folklórny festival tradične patrí medzi obľúbené podujatia v Ružinove. Som rád, že aj tento rok Cultus pripravil pre všetkých návštevníkov zaujímavý a bohatý až dvojdňový program. Milovníci folklóru, dobrej hudby, krásach krojov, Ružinovčania, ste srdečne vítaní užiť si jedinečný zážitok slovenskej, ale aj zahraničnej tradície spevu, tanca a farieb,“ pozýva starosta Ružinova Dušan Pekár.

Podujatím vás bude sprevádzať moderátor Richard Vrablec a Binďo z rádia VIVA.

Vstup na Ružinovský folklórny festival je zadarmo.

Viac informácií a podrobný program nájdete na webe cultusruzinov.sk a na Facebooku Cultus Ružinov. FB: https://www.facebook.com/events/251493135556237/

Autor: (ts-Cultus Ružinov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2017
Ružinovčania si v sobotu zašportujú a ocenia najlepších športovcov
Sobota (13. 5. 2017) sa ponesie v Ružinove v znamení športu. Cez deň je obyvateľov mestskej časti pripravený športový program, ktorý vyvrcholí športovým galavečerom v Dome kultúry Ružinov o 19:00 hod.
viac
03.11.2017
Ružinovská lýra dáva opäť príležitosť mladým talentom
Mestská časť Bratislava - Ružinov a Cultus Ružinov aj tento rok hľadajú tých najlepších skladateľov a textárov z Bratislavského kraja. Víťazná pieseň získa publicitu a mediálnu podporu v rozhlase RTVS a rádiu Viva.
viac
17.09.2018
Ružinov hľadá najlepších slovenských primášov
Bratislavský Ružinov v spolupráci s miestnou organizáciou Cultus Ružinov hľadajú najlepších slovenských primášov. V rámci tohtoročnej rovnomennej súťaže hľadajú najlepších vedúcich hudobníkov, ktorí hrajú prím, teda prvé husle v ľudovej cimbalovej kapele, či v inom hudobnom súbore.
viac
03.10.2018
Výstava Ružinovskej ekologickej fotografie
Mestská časť Bratislava-Ružinov vyhodnotila už po trinásty krát súťaž Ružinovská ekologická fotografia. O tom, že ekológia a fotografia môžu spolu dobre fungovať sa už niekoľko rokov presviedčajú účastníci, diváci i organizátori tohto podujatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %