Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.05.2019 11:45

Slovenská škola v Sarvaši sa na benefičnom plese otvorila rodičom a verejnosti


Ilustračná snímka


Slovenská základná škola, materská škola a kolégium v maďarskom Sarvaši zorganizovala 18. mája 2019 už 20. benefičný ples. Zúčastnili sa na ňom pedagógovia, rodičia žiakov, obyvatelia mesta, predstavitelia slovenských spolkov v Maďarsku, mesta Sarvaš, ako aj ďalší hostia.


 V úvodnom kultúrnom programe sa popri rodičoch a pedagógoch predstavili s tanečným vystúpením aj školáci.     

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR má so školou, ktorá bola založená v roku 1949, vynikajúcu dlhoročnú spoluprácu. Zároveň oceňuje jej početné aktivity zamerané na prospech zachovávania slovenského jazyka a slovenských tradícií v Maďarsku.     

V školskom roku 2018/2019 pôsobia v Sarvaši traja učitelia slovenského jazyka, ktoré na tamojšiu základnú školu vyslalo Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Jeden pedagóg zabezpečuje vyučovanie slovenského jazyka a čítania na I. stupni a dvaja učitelia sa venujú výučbe slovenského jazyka, literatúry a konverzácie na II. stupni. Popritom vedú mnoho ďalších školských i mimoškolských aktivít. Vedenie školy podporuje účasť žiakov na rôznych súťažiach s využitím slovenského jazyka, a to tak v rámci slovenských škôl v Maďarsku, ako aj  medzinárodne, respektíve na území Slovenskej republiky. Vyučovanie slovenčiny vnímajú v sarvašskej škole, ktorú vedie riaditeľka Zuzana Nemčoková, „ako poslanie, ktoré vychádza z podstaty spoločenského prostredia mesta a jeho okolia, pričom zároveň zaisťuje generačné spojenie v historickom vývine“. V súčasnosti škola spadá pod zriaďovateľskú pôsobnosť Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku.     

Okrem benefičného plesu sa na pôde školy pravidelne konajú pre žiakov, rodičov aj verejnosť divadelné predstavenia, týždeň slovenských aktivít, adventný program či slávnostná rozlúčka ôsmakov a celý rad ďalších podujatí či súťaží.      

Školu navštevuje viac ako 400 žiakov (má 21 tried a 54 pedagógov), materskú školu ďalších 101 (8 pedagógov). Vybavená je modernou výpočtovou a audiovizuálnou technikou, interaktívnymi tabuľami a notebookmi. Knižnica disponuje slovenskými učebnicami, detskou, umeleckou a odbornou literatúrou. V priestoroch školy sa nachádza keramická dielňa s tromi hrnčiarskymi kruhmi a vypaľovacou pecou. V tomto školskom roku zriadili tzv. únikovú izbu. „Žiaci sa v nej učia novými metódami riešiť netradičné úlohy a zadania z rôznych predmetov, pracovať v tíme a zároveň si precvičia už osvojené vedomosti a zručnosti. Sme radi, že tento moderný fenomén sme mohli využiť na spestrenie procesu vyučovania, no pre žiakov je aj motiváciou k poznávaniu a prináša im satisfakciu z úspechu,“ s uspokojením poznamenala riaditeľka školy.     

Súčasťou slovenskej školy v Sarvaši je aj kolégium, čiže internát. Ten sa vo veľkej miere využíval predovšetkým v minulosti. „V začiatkoch rozvoja školy, v 50. rokoch minulého storočia a v nasledujúcich desaťročiach, kolégium využívalo 90 % detí zo slovenských dedín a samôt zo širokého okolia Sarvaša, pretože mali veľmi obmedzené alebo žiadne možnosti na každodenné dochádzanie do školy. Dnes je to už s dochádzaním podstatne lepšie, no keďže deti často vozia do školy rodičia a ich pracovný čas je rôzny, školu otvárame už o pol siedmej ráno a rodičia si po svojich školákov môžu prísť až do šiestej večer,“ priblížila riaditeľka Z. Nemčoková ďalšiu ústretovosť zo strany školy, vďaka ktorej sa tiež teší veľkej obľube, a to nielen u žiakov zo slovenských rodín.       

Dejiny Sarvaša sa píšu od roku 1722, keď sa sem presídlilo zo Zvolenskej, Novohradskej, Hontianskej a Peštianskej stolice prvých 34 rodín. V roku 1780 tu slovenský evanjelický kňaz Samuel Tešedík založil prvú poľnohospodársku školu v Európe, praktický hospodársky inštitút, ktorého cieľom bolo hospodárske a kultúrne povznesenie roľníkov. V roku 1898 v sarvašskom Gymnáziu maturoval Milan Rastislav Štefánik.

Autor: (minedu.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2018
Prváci na juhu SR majú do slovenskej školy cestovať 45 minút, rodičia sú proti
Rodičia z Rohoviec a okolitých obcí na južnom Slovensku, ktorí by svoje deti chceli poslať do škôl s vyučovacím jazykom slovenským, narážajú na problém. V neďalekom Šamoríne neprijímajú deti z okolia a úrady im odporúčajú prihlásiť deti do školy v Gabčíkove, kam cesta trvá asi trištvrte hodinu.
viac
12.06.2019
V Rákociho paláci si pripomenú raritnú dvojtýždňovú Slovenskú republiku rád
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu objaviť unikátne materiály spojené s vyhlásením Slovenskej republiky rád. Ide o jedinečnú a pre mnohých neznámu republiku, ktorej 100. výročie vyhlásenia je spojené s príchodom maďarských Červených vojsk na východ Slovenska. Jej „hlavným mestom“ bol Prešov.
viac
29.10.2019
Novou predsedníčkou samosprávy Slovákov v Maďarsku je A. Hollerová-Račková
Na ustanovujúcom zasadnutí Valného zhromaždenia Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku (CSSM) zvolili v pondelok v Budapešti novozvolení poslanci CSSM za predsedníčku samosprávy Alžbetu Hollerovú-Račkovú.
viac
21.03.2020
Komenského inštitút spúšťa od pondelka webináre Magickí učitelia online
Komenského inštitút spúšťa od pondelka (23. 3.) na podporu učiteľov webináre Magickí učitelia online. Inštitút tak reaguje na zatvorené školy v čase šírenia sa nového koronavírusu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %