Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
23.05.2018 10:30

Slovenské poľnohospodárstvo stojí na hrane, treba doň vrátiť poriadok


Prezident SR Andrej Kiska počas príhovoru na 29. sneme ZMOS. Snímka ON.


Zdôraznil to v stredu na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska v Bratislave prezident SR Andrej Kiska.


 Vstup do Európskej únie (EÚ) Slovensko nedokázalo využiť na rozvoj tohto sektora, ale uchytili sa tu podvodné praktiky určitých skupín, ktoré nemajú záujem o zveľaďovanie krajiny.       

Hlbší záujem o tento sektor podľa prezidenta prejavili politické špičky až po odhaleniach nadväzujúcich na vraždu investigatívneho novinára a jeho snúbenice. Pripomenul, že Slovensko je prevažne vidiecka krajina a zatiaľ čo v iných odvetviach SR dokázala vstup do Únie využiť na tvorbu pracovných miest, v agrosektore zamestnanosť od roku 2004 spadla na polovicu. "Od vstupu do Únie natieklo 3,3 miliardy eur v podobe priamych platieb a ďalšie 3 miliardy eur boli určené na rozvoj poľnohospodárstva a vidieka. Výsledok? Produktivita ďalej stagnovala a na vidieku sa stratilo 50.000 pracovných miest," skonštatoval Kiska.       

Slovenské poľnohospodárstvo sa podľa Kisku dostalo na okraj záujmu politikov a bolo ponechané hŕstke vybraných podnikateľov. "Postupne vychádza najavo, že v poľnohospodárstve sa uchytili podvodné, dokonca mafiánske skupiny," priblížil s tým, že tieto skupiny využívajú chaos vo vlastníctve pozemkov. Na slovenský vidiek treba vrátiť právo a poriadok, dodal Kiska. "Úrady nesmú prehliadať vydieračské a nezákonné praktiky," poznamenal prezident, pričom apeloval aj na starostov a primátorov, aby poukazovali na pochybné praktiky.       

Rozhodujúcim hráčom je podľa Kisku Slovenský pozemkový fond (SPF). "Je povinnosťou zodpovedného rezortu zaistiť, aby pôda bola rozdelená transparentne a ten prednostný prístup získali podnikatelia so skutočným záujmom o poľnohospodárstvo, a nie o dotácie," podotkol prezident.       

(Vystúpenie v plnom znení  bude publikované v Obecných novinách č. 23-24/2018 - poz. red. ON)

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2016
Silná samospráva – pilier stabilnej spoločnosti
V bratislavskej Inchebe dnes o 13. hodine začal 27. snem Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
17.01.2019
Prezident starostom a primátorom: Spravme z predškolskej výchovy prioritu
Slovensko zaostáva v predškolskej výchove a vzdelávaní za rozvinutými krajinami. Práve preto by táto téma mala byť prioritou. Myslí si to prezident SR Andrej Kiska, ktorý vyzval starostov a primátorov, aby prispeli k vyzdvihnutiu tejto témy.
viac
09.09.2021
Samosprávy sú pre štát podľa premiéra významným partnerom, vyzval na spoluprácu
Samosprávy na Slovensku sú pre štát významným partnerom, vyhlásil premiér Eduard Heger počas stredajšieho príhovoru na 31. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Senci.
viac
08.09.2022
B. Kollár: Hanba ma fackuje za to, ako samosprávy vnímajú prístup štátu
Hanba ma fackuje, za to, čo som si vypočul na margo prístupu štátu k samosprávam. V príhovore na 33. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to uviedol predseda Národnej rady SR Boris Kollár v reakcii na slová predsedu ZMOS-u Branislava Trégera.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %