Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.09.2019 03:10

Slovensko skončilo v rebríčku spracovania odpadu ako deviate najhoršie


Ilustračná snímka, zdroj: odpady-portal


Slovensko skončilo v rebríčku The Global Waste Index, ktorý vyhodnocuje krajiny OECD z pohľadu environmentálnych dosahov ich nakladania s odpadom, na deviatom najhoršom mieste z 36. Informovala o tom spoločnosť Sensoneo, ktorá index vytvorila.


Na poslednom mieste skončilo Turecko, pred ním boli Lotyšsko a Nový Zéland. Najlepšie podľa indexu s odpadom nakladá Južná Kórea, Švédsko a Japonsko.       

Slovensko získalo pomerne dobré hodnotenie v množstve vyprodukovaného odpadu, kde bolo šieste najlepšie. Konečné zlé hodnotenie však ovplyvnila piata najnižšia miera recyklácie spomedzi všetkých OECD krajín a 14. najhoršia miera skládkovania. Česká republika skončila v rebríčku na 12. najlepšom mieste, Poľsko bolo ešte o dve priečky pred ňou, najmä pre najnižšie množstvo vyprodukovaného odpadu z krajín OECD. Maďarsko skončilo 16., Rakúsko 19.       

Z rebríčka podľa autorov vyplynulo aj viacero zaujímavostí. Nový Zéland napríklad svoj odpad výlučne skládkuje, Švajčiarsko, naopak, neskládkuje takmer žiadny odpad. Dánsko spaľuje najviac odpadu na svete - 415 kilogramov na obyvateľa. Celkovo najviac odpadu za rok vytvoria Američania - 809 kilogramov na obyvateľa. Turecko, ktoré v analýze skončilo na poslednom mieste, odpad nerecykluje ani nespaľuje a výskyt nelegálnych skládok je tam vyšší ako v ktorejkoľvek inej krajine.       

Index podľa spoločnosti analyzuje najbežnejšie metódy spracovania odpadu a udeľuje im pozitívne alebo negatívne body v závislosti od množstva vyprodukovaných emisií oxidu uhličitého, metánu a environmentálnej kontaminácie, ktorú daný spôsob priemerne spôsobuje. Za recykláciu mohla krajina získať maximálne štyri body, za energetické zhodnotenie odpadu jeden bod. Za skládkovanie mohla krajina prísť o tri body, za nelegálne skládkovanie alebo nezapočítaný odpad o šesť bodov. Ďalšie tri body mohla krajina stratiť za množstvo vyprodukovaného odpadu na osobu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
30.06.2023
Za päť mesiacov vyzbierali v obci 3250 kilogramov použitých plienok
V obci Domaniža v Považskobystrickom okrese vytriedili za prvých päť mesiacov tohto roka 3250 kilogramov použitých plienok. Obec je prvou na Slovensku, ktorá začala so separovaným zberom plienok. Informoval o tom starosta obce František Matušík.
viac
28.07.2023
Projekt Na planéte Enviro má učiť Rómov opätovne využívať výrobky
Súkromné centrum voľného času (CVČ) Quo vadis zo Zvolena bude v najbližších mesiacoch realizovať v tamojšej Špeciálnej základnej škole (ŠZŠ) projekt s názvom Na planéte Enviro.
viac
18.08.2023
V priemere zjeme ročne 5,9 kg rýb. Ako správne vytriediť obaly z nich?
Odporúčaná dávka rýb na človeka za rok je 17 kg. Slováci a Slovenky zjedia ročne v priemere 5,9 kg rýb na osobu. Najviac rýb, až 91 kg, zjedia na Islande, pričom celosvetový priemer je 20,5 kg.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %