Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.07.2019 01:25

Slovenským hradom pomôžu dobrovoľníci zo zahraničia


Hrad Brekov. Snímka zdroj: brekov.eu


Pri obnove hradov prídu na Slovensko pomáhať dobrovoľníci z celého sveta 26. rok. Tentoraz ich bude 68, konkrétne z Brazílie, Dánska, Taiwanu, Nemecka, Talianska, Turecka a iných krajín na ôsmich medzinárodných dobrovoľníckych táboroch (workcampoch).


Za organizátorov z občianskeho združenia Inex Slovakia o tom informovala Miroslava Zváčová.       

Dobrovoľníci pomôžu s renováciou hradov v Brekove, Šebeši a v Uhrovci. "Pripravia zábavné voľnočasové aktivity a výlety pre ľudí s postihnutím v DSS Integra v Bratislave, OZ Barlička v Prešove či pre deti v Šuranoch. Pomoc potrebuje aj dedinka Slatinka pri Zvolene, kde sa budú realizovať najmä environmentálne práce. Tí, ktorí sa radi starajú o zvieratá, ocenia workcamp v Zlatnej na Ostrove," uviedla Miroslava Zváčová. Na každom tábore sa uskutoční podujatie „Hody kultúr“. Na účastníkov čakajú prezentácie krajín a kultúr dobrovoľníkov.       

Prvý medzinárodný dobrovoľnícky tábor (workcamp) sa uskutočnil po skončení prvej svetovej vojny.       

"Tábory trvajú jeden až tri týždne a ročne sa ich zúčastní 14.000 dobrovoľníkov, ktorí vycestujú a pomôžu bez nároku na mzdu.  Odmenou sú im nové priateľstvá, zlepšenie sa v cudzom jazyku, stávajú sa samostatnejší, tolerantnejší, flexibilnejší a otvorenejší novým výzvam," dodala Zváčová.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny
Na stredajšom rokovaní vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %