Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.01.2019 10:03

Smart komunálne odpady v praxi


Ilustračná snímka, zdroj: tuzina.sk


Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje workshop, na ktorom starostovia z Českej republiky spolu s expertmi predstavia úspešné a v praxi osvedčené Smart riešenia predstaviteľom slovenských miest a obcí.


Smart riešenia získavajú stále väčšiu pozornosť v samosprávach.  Podujatie sa sústredí na Smart odpadové hospodárstvo.

Workshop s názvom „SMART ako nástroj modernizácie miestnej územnej samosprávy“ sa uskutoční v utorok 29. januára 2019 v obci Raslavice (okres Bardejov), kde sa účastníci podujatia budú venovať téme „SMART riešenia v oblasti odpadového hospodárstva“. Hlavnými rečníkmi budú starostovia z Českej republiky, konkrétne Jaroslav Zoubek, starosta obce Svitávka a Rostislav Koštial, starosta obce Mikulov. Kým prvý bude prezentovať komunálny manažment, budovanie senzorickej siete a sebestačnosť pri nakladaní z hľadiska skúsenosti tejto samosprávy, praktické skúsenosti Mikulova sa sústredia na znižovanie nákladov na triedenie a materiálové využitie odpadov. Prístup SMART k odpadovému hospodárstvu na Slovensku bude témou experta Tomáša Jašša. Ďalší expert, Martin Havlík, predstaví technológie likvidácie a využitia odpadu.

Podujatie tak bude konfrontáciou v praxi osvedčených riešení a nových trendov s možnosťami a potrebami miest a obcí na Slovensku.

Takto zamerané podujatia sú súčasťou projektovej aktivity zameranej na príklady dobrej praxe. Tieto podujatia budú priebežne organizované v rôznych regiónoch Slovenska a sústredia sa na rôzne oblasti činnosti miestnej územnej samosprávy, kde je vhodné a potrebné využívať riešenia Smart.

Bezplatné podujatie sa uskutoční v utorok 29. januára 2019 v priestoroch kultúrneho domu v obci Raslavice. Je súčasťou národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2019
ZMOS pripravil workshop o smart riešeniach v odpadovom hospodárstve
Smart riešenia získavajú čoraz väčšiu pozornosť v samosprávach. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v tejto súvislosti pripravilo na utorok workshop v obci Raslavice, okres Bardejov.
viac
16.11.2019
Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Levoče, Zvolena a Raslavíc
Združenie miest a obcí Slovenska aj koncom jesene pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tento krát sa sústredíme na výnimočnosť z Levoče, jedinečnosť Zvolena a inšpiráciu, ktorú ponúkajú Raslavice.
viac
09.01.2020
ZMOS absolvovalo rok podujatí v regiónoch
Koniec a začiatok roka sa zvyčajne spája s bilanciou. Je to ideálne obdobie na objektívne hodnotenie rozhodnutí či aktivít.
viac
29.03.2021
Problematika odpadov dominuje v každej samospráve
Ako nastaviť logistiku na zber kuchynských odpadov? Ktoré samosprávy ponúkajú inšpiráciu pre ostatné? V čom máme spoločné problémy so samosprávami v Čechách? Aj na tieto otázky zazneli na piatkovom workshope, ktorý organizoval ZMOS, konkrétne odpovede.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %