Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
02.04.2019 05:30

sme ZA čistejšie mesto


Ilustračný výrez plagátu


Po ústupe zimy a s príchodom jari začína obyvateľov nášho mesta trápiť neporiadok. Sídliská sú plné odpadkov, na chodníkoch nachádzame ohorky z cigariet, pri prechádzkach v parkoch či oddychových zónach nám zase skríži cestu množstvo obalov z potravín a nápojov.


Žilinská radnica sa rozhodla proti neporiadku bojovať a vyhlasuje apríl za mesiac čistoty v našom meste. „Veľmi silno vnímam, že Žilinčanov trápi nečistota a neporiadok v uliciach, v parkoch, na verejných priestranstvách. Vidíme to na množstve podnetov, ktoré nám každým dňom prichádzajú. Prichádzame preto s výzvou „sme ZA čistejšie mesto“, ku ktorej sa môžu pridať všetci, ktorým záleží na čistejšej a krajšej Žiline. Každý z nás môže priložiť aspoň malým kúskom ruku k dielu. Verím, že na konci mesiaca vyhodnotíme, že sme spoločne urobili kus dobrej roboty,“ povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.

Mesiac čistoty na webe. Žilinčania si môžu každý týždeň skontrolovať, ako sa čistia mestské časti. Na webe mesta, v sekcii Občan/Mesiac čistoty (http://www.zilina.sk/mesiac-cistoty//) je dostupný týždenný prehľad aktivít, súvisiacich s čistením miestnych ciest a chodníkov od zimného posypu. „Táto sekcia slúži občanom, aby si mohli vyhľadať informácie, v ktorých lokalitách sú umiestnené veľkokapacitné kontajnery, na ktorých detských ihriskách vykonávame obhliadky, ktoré miestne cesty sa čistia v rámci bežnej celoročnej údržby,“ doplnil primátor. Už piaty týždeň môžeme v žilinských uliciach vidieť autá, ktoré čistia chodníky, cesty či zeleň. Uskutočnil sa zber nečistôt a navyšujeme rozpočet, aby sa mohlo zrealizovať viac kosení.

Do výzvy „sme ZA čistejšie mesto“ sa môžu zapojiť všetci obyvatelia Žiliny prostredníctvom plánovaných aktivít. Stačí, ak sa pridajú k dobrovoľníkom, ktorí budú počas apríla čistiť verejné priestranstvá. „Nahlásených je niekoľko verejných akcií. V sobotu 20. apríla 2019 o 11.00 hod. sa bude čistiť Vodné dielo Žilina. Celý mesiac čistoty symbolicky zakončíme tradičným jarným čistením Lesoparku poslednú aprílovú sobotu, 27. apríla 2019,“ uzavrel primátor. Do výzvy sa pridali aj žilinské základné a materské školy, tie si svoje okolie vyčistia v stredu 17. apríla 2019.

Autor: (ts-Barbora Zigová, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2018
Mesto Senec pripravuje v marci a apríli jarné upratovanie
Mesto Senec aj tento rok organizuje jarné upratovanie. Uskutoční sa v sobotu 17. marca, resp. na Slnečných jazerách 6. až 8. apríla. Samospráva o tom informuje na portáli senec.sk.
viac
10.03.2019
Mesto pripravuje veľké jarné upratovanie
V Topoľčanoch sa od 18. marca začína veľké čistenie mesta. Ako informovala radnica, kontajnery na odpad budú v jednotlivých častiach mesta pristavované do 14. apríla.
viac
13.05.2019
Apríl – mesiac čistoty je za nami
Žilinská radnica vyhlásila apríl za mesiac čistoty. Počas celého mesiaca sa konalo v meste množstvo dobrovoľníckych akcií, ktoré mali za cieľ vyčistiť svoje okolie, zbaviť mesto odpadkov a spopularizovať medzi obyvateľmi pozitívny prístup k životnému prostrediu.
viac
20.03.2023
Celomestská akcia Za krajšie mesto bude rozdelená do štyroch etáp
Celomestské upratovanie v Banskej Bystrici, organizované v rámci tradičnej akcie Za krajšie mesto, bude rozdelené do štyroch etáp.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %