Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.05.2016 11:24

Snem ZMOS je sviatkom spoločnej nádeje


Pohľad na časť delegátov počas rokovania vlaňajšieho 26. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. Snímka: (st)


V poradí 27. snem ZMOS nebude len bilanciou toho, čo sa podarilo a úvahou o tom, čo sme ešte mohli urobiť. Dvojdňové rokovanie musíme vnímať ako našu schopnosť jasne formulovať tézy, ktoré dokážeme presadiť a naplniť.


Združenie miest a obcí Slovenska organizuje v poradí 27. snem. Zvolaný je na 18. a 19. mája do bratislavskej Incheba Expo Arény. Rokovanie najvyššieho orgánu je pravidelne sprevádzané aktívnou účasťou štatutárnych predstaviteľov miest a obcí, ústavných činiteľov, predstaviteľov exekutívy a parlamentných strán, ako aj zástupcov ústredných orgánov štátnej správy, diplomatických zborov a misií pôsobiacich na Slovensku, zahraničných hostí a partnerov.

Už len tento stručný prehľad o hosťoch znásobuje význam našej organizácie a rešpekt k našej činnosti, pričom treba zdôrazniť, že zoznam pozvaných hostí sa každoročne prekrýva so skutočným prehľadom zúčastnených. Teda tých, ktorí prijali pozvanie na naše rokovanie.

Snem Združenia miest a obcí Slovenska nie je iba stretnutie priateľov, kolegov a ďalších hostí. Je otvorenou platformou, na ktorej viac ako o problémoch diskutujeme o riešeniach. Presnejšie povedané, aktívne reagujeme, s nadhľadom komentujeme, cez skúsenosti argumentujeme a s pokorou zdôrazňujeme riešenia, ktoré miestna územná samospráva považuje za svoje oprávnené požiadavky.

Minuloročný snem bol aj prvým celorepublikovým stretnutím s novými primátormi a starostami, ktorí úspešne kandidovali v komunálnych voľbách v roku 2014. Dnes môžeme konštatovať, že ich prínos pre spoločnú prácu, obhajobu záujmov a pri presadzovaní nášho úsilia je značný. Som veľmi rád, že ZMOS od minuloročného volebného snemu rozšírili rady nových členských samospráv a veľmi sa teším, že výsledkom spoločného úsilia boli konkrétne výsledky, ktoré členská základňa hodnotila na regionálnych snemoch a aj na celorepublikovom sneme sa im bude venovať pozornosť.

V poradí 27. snem nebude len bilanciou toho, čo sa podarilo a úvahou o tom, čo sme ešte mohli urobiť. Dvojdňové rokovanie musíme vnímať ako našu schopnosť jasne formulovať tézy, ktoré usilovnou prácou dokážeme v priebehu nasledujúceho obdobia presadiť a naplniť. Oblastí, v ktorých pôsobia mestá a obce vôbec nie je málo, rovnako ako originálnych i prenesených kompetencií a ďalších úloh, s ktorými sa na nás pravidelne obracajú obyvatelia v mestách a obciach. To, čo nás spája sú princípy, hodnoty, viera a nádej, na základe ktorých sme od roku 1990 formovali základy miestnej územnej samosprávy, ktoré sú stabilné vďaka jasným princípom, od ktorých sme neupustili, od hodnôt, ktoré už viac ako štvrťstoročie presadzujeme a viery v moderné mestá a dynamické obce, pretože si veľmi dobre uvedomujeme, že silná miestna územná samospráva je základným pilierom stabilnej spoločnosti.

Verím, že aj tohtoročný snem budeme považovať za sviatok spoločnej nádeje, ktorá spája naše úsilie a odhodlanie v prospech miestnej územnej samosprávy, čo dokážeme ďalšími úspechmi v našej spoločnej práci. Naším úsilím bude neustále obhajovať a presadzovať oprávnené záujmy miestnej územnej samosprávy. Preto máme ambíciu, aby sme presvedčili aj tie mestá a obce, ktoré nie sú členmi našej organizácie, že spoločným úsilím dosiahneme viac.

Autor: Michal SÝKORA, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2016
Dominovali prípravy 27. snemu ZMOS a tézy pre programové vyhlásenie vlády SR
Štrbské Pleso – 6. apríl 2016 - Predseda ZMOS Michal Sýkora zvolal 6. rokovanie Rady ZMOS. Uskutočnilo sa 5. a 6. apríla 2016 v Štrbskom Plese. Dvojdňový program rokovania tvorilo 21 bodov, medzi ktorými dominovali prípravy 27. snemu ZMOS a tézy pre programové vyhlásenie vlády SR 2016 - 2020.
viac
30.04.2016
Prípravy na 27. snem Združenia miest a obcí Slovenska vrcholia
Združenie miest a obcí Slovenska sa pripravuje na svoj 27. snem. Štatutárni predstavitelia miest a obcí sa zídu 18. a 19. mája 2016 v bratislavskej Inchebe.
viac
18.05.2017
Prvý deň rokovania 28. snemu ZMOS
V bratislavskej Inchebe sa v stredu 17. mája popoludní začalo rokovanie 28. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. Ústredné heslo rokovania tentoraz znie: Obhajujeme decentralizáciu, podporujeme modernizáciu.
viac
18.05.2017
Druhý deň rokovania 28. snemu ZMOS
Druhý deň rokovania 28. snemu 18. mája otvoril podpredseda ZMOS a predseda Komory obcí, starosta Santovky Ľubomír Lörincz. Zo zdravotných dôvodov v úvodnej časti rokovania nebol prítomný predseda ZMOS Michal Sýkora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %