Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.02.2019 09:23

Sninskí poslanci schválili úver na prvú etapu plavárne


Ilustračná snímka: (int).


Sninskí poslanci schválili úver vo výške viac ako 3,65 milióna eur na prvú etapu plavárne, ktorej výstavbu aj financovanie ešte vlani odobrilo staré zastupiteľstvo s rozpočtom na rok 2019.


Objekt vyrastie v areáli Elokovaného pracoviska Základnej školy P. O. Hviezdoslava na ulici 1. mája. Pri jeho realizácii využijú jeden jej učebňový pavilón.

Cena prvej etapy predstavuje niečo vyše 4,85 milióna eur. "Ak by úver poslanci neschválili, dostali by sme sa do problémov. Tým, že zmluva platí, museli by sme ju realizovať z vlastných zdrojov a je to sústo, na ktoré mesto nemá," vysvetlila po štvrtkovom (31.1.) zasadnutí novinárom primátorka Daniela Galandová. Zmluva je podľa jej slov postavená tak, že mesto v prípade nedočerpania úveru nebude hradiť žiaden poplatok.       

Okrem úveru bude samospráva financovať prvú časť stavby aj z vlastných zdrojov. "Mesto plánuje odpredať prebytočný majetok a, samozrejme, budeme hľadať ďalšie iné zdroje," uviedla primátorka. Spomenula napríklad pomoc z vyššieho územného celku či od vlády SR. Jednou z reálnych možností financovania sú podľa nej peniaze z rezervného fondu. "Mesto je v dostatočne dobrej kondícii na to, aby túto vec zvládlo," skonštatovala. Spomenula, že dalo vypracovať aj kontrolný rozpočet stavby.

Práce na výstavbe plavárne sa začali približne pred dvomi mesiacmi. Jej súčasťou bude okrem iného plavecký bazén s rozmermi 25 x 12,4 metra, tiež detský a oddychový bazén. "Dodávateľ fakturoval mestu doteraz zhruba 80.000 eur bez DPH. Ešte nemáme uzatvorený január," spomenula hlava mesta. Objekt by mal byť hotový do dvoch rokov. Galandová uviedla, že tento termín je reálny. O druhej etape stavby sa nateraz neuvažuje. Zmluva je totiž podľa primátorky uzatvorená tak, že jej realizácia je podmienená súhlasom mestského zastupiteľstva.

Mesto počíta podľa primátorky aj s tým, že prevádzku plavárne bude musieť každoročne dofinancovať. "Najhorší variant, ktorý u nás prichádza do úvahy, je maximálna výška dotácie 300.000 eur na rok, ktorú mesto vie zvládnuť," vysvetlila s tým, že na kultúru či sociálne služby prispievajú ešte viac.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2017
Tvrdošín chce postaviť novú plaváreň za 2,5 milióna eur
Obyvatelia hornej Oravy musia po zatvorení krytej plavárne v Nižnej už viac ako tri roky dochádzať za plaveckým bazénom desiatky kilometrov až do Dolného Kubína. Tvrdošínska samospráva by tento stav chcela zvrátiť, v meste plánuje postaviť úplne novú.
viac
05.07.2017
Sninskí poslanci podporili zámer výstavby mestskej plavárne
Poslanci podporili zámer výstavby plavárne v meste. Hotová by mohla byť do konca roka 2020. Výstavbu krytého viacúčelového bazéna, ktorého súčasťou by bol aj zimný štadión a multifunkčné ihrisko, chceli v meste začať realizovať už pred niekoľkými rokmi.
viac
28.02.2020
Mesto Levice pripravuje rekonštrukciu bazéna krytej plavárne
Mesto Levice pripravuje rekonštrukciu bazéna krytej plavárne. Zastupiteľstvo odsúhlasilo v rámci schváleného mestského rozpočtu na tento rok finančné prostriedky na rekonštrukciu vo výške 566 000 eur.
viac
23.04.2020
Prešovskí poslanci schválili prijatie úveru vo výške 4 milióny eur
Na dofinancovanie stavieb, ktoré má mesto schválené v pláne investičnej výstavby, prešovskí mestskí poslanci v stredu schválili úver vo výške 4 milióny eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %