Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.05.2019 05:55

Sobášiť páry budú môcť naďalej iba poslanci pôsobiaci v komunálnej politike


Ilustračná snímka, zdroj: Le Manoir de Kerhuel


Sobášiť páry budú môcť naďalej len poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí súčasne pôsobia v komunálnej politike. Parlament odmietol v stredu novelu zákona o rodine z dielne SaS, ktorá mala túto právomoc rozšíriť na všetkých parlamentných poslancov.


Návrhom reagovali na silnejúcu spoločenskú objednávku tejto možnosti, poslancom chceli umožniť sobášiť na celom Slovensku, a to bezplatne.       

Opozičným poslancom neprešla ani novela zákona o petičnom práve, v ktorej navrhli stanoviť časový limit použiteľnosti petičných hárkov v prípade petície, ktorou sa žiada vyhlásenie referenda, na šesť mesiacov od začiatku zbierania podpisov. V rámci tejto lehoty by tiež museli byť petičné hárky odovzdané príslušnému orgánu verejnej moci, inak stratia platnosť. Na bežné petície by sa toto obmedzenie vzťahovať nemalo.       

Medzi odmietnutými novelami je aj návrh, aby muselo ministerstvo školstva každoročne predkladať Národnej rade SR správu o stave a úrovni vzdelávania v školách a v školských zariadeniach.       

Plénum SaS tiež odmietlo zmeny v zákone o ochrane spotrebiteľa, ktorým reagovala na niektoré kauzy znečistenia pitnej vody. Chcela zlepšiť informovanosť spotrebiteľov o kvalite odoberanej pitnej vody a zvýšiť tak celospoločenskú kontrolu nad kvalitou vody určenej pre ľudskú spotrebu. Úprava podľa nej otvárala priestor aj na zníženie tvorby plastového odpadu z obalov tým, že sa umožní predaj do vlastných obalov kupujúceho.       

SaS neuspela ani s návrhom, ktorým chcela dosiahnuť, aby náhradná či pestúnska starostlivosť nezanikla, ak sa manželia rozvedú. Strana poukazuje, že vznik náhradnej osobnej starostlivosti ani pestúnskej starostlivosti sa neviaže na manželstvo, preto neexistuje dôvod, prečo by takáto starostlivosť mala automaticky zaniknúť rozvodom manželstva manželov, ktorým bolo maloleté dieťa zverené do spoločnej starostlivosti.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2016
Povinnosti v zákone o odpadoch sa pre podnikateľov zmiernia
Povinnosti pre právnické osoby, ktoré vyplývajú zo zákona o odpadoch, sa zmiernia. Poslanci Národnej rady (NR) SR pri dnešnom hlasovaní 137 hlasmi schválili novelu zákona o odpadoch vrátane pozmeňujúceho návrhu, ktorý plénu predložil poslanec vládnej strany Most-Híd Peter Antal.
viac
10.06.2018
Smer-SD chce zvýšiť základné platy starostov a primátorov
Zvýšiť doterajšie násobky upravujúce výšku základného platu starostov a primátorov v závislosti od počtu obyvateľov obce alebo mesta a zároveň obmedziť možnosť fakultatívneho navýšenia ich základného platu prostredníctvom rozhodnutia obecného zastupiteľstva zo súčasných 70 na 60 percent.
viac
04.09.2019
ZMOS požiadal parlament o neschválenie zákona
Združenie miest a obcí Slovenska sa pred začiatkom septembrovej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky listom obrátilo na členov parlamentu.
viac
13.11.2021
Únia miest Slovenska v piatok poslala otvorený list vláde SR a poslancom NR SR
Zástupcovia miest sa vážne obávajú o kvalitu života svojich obyvateľov a o spravodlivý rozvoj slovenských miest. Tu máš nič, drž to pevne. Alebo, ako táto vláda nepochopila význam miest.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %