Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
09.05.2017 08:30

Sociálna politika v trendoch a súvislostiach


Ilustračná snímka: (int).


Združenie miest a obcí Slovenska sa v rámci Centra sociálneho dialógu II. orientuje aj na sociálnu politiku.


Hlavným cieľom pripravovaného dokumentu preto bude posúdenie možností a potreby miestnej územnej samosprávy, sledovanie možných zmien podmienok pre prijímateľov sociálnych služieb, ako aj zvyšovanie inklúzie, zvyšovanie zamestnanosti a odmeňovania. Tieto ambície sledujú aktivity, ktoré potrvajú najbližšie mesiace.

„Niektoré pôsobnosti v oblasti sociálnych služieb boli presunuté na miestnu územnú samosprávu. Ak k tomu ešte pripočítame to, že národné projekty rozvoja sociálnych služieb na roky 2015 – 2020 deklarujú prechod od inštitucionálnej ku komunitnej starostlivosti a rozvoju miestnych komunít, v tejto oblasti môžeme očakávať určité pohyby,“ hovorí Božena Kováčová, starostka Obce Janova Lehota a šéfka sociálnej sekcie Rady ZMOS. Zároveň upozorňuje na to, že vláda v roku 2011 schválila Stratégiu deinštitucionalizácie systému sociálnych služieb čo má konkrétne dopady na mestá a obce. „Nakoľko hlavným cieľom deinštitucionalizácie systému v sociálnych zariadeniach, ktorých zriaďovateľom sú samosprávy je vytvoriť a zabezpečiť podmienky pre nezávislý a slobodný život všetkých občanov odkázaných na pomoc spoločnosti v prirodzenom sociálnom prostredí, potrebujeme vypracovať odborné analýzy dopadov i trendov,“ hovorí Božena Kováčová.

Predsedníčka sociálnej sekcie od pripravovanej analýzy očakáva, že „miestnej územnej samospráve a sociálnym partnerom poskytneme dokument, ktorý bude komplexne reagovať na deinštitucionalizáciu sociálnych služieb v prostredí miest a obcí. Súčasťou tohto dokumentu bude aj posúdenie zmien v oblasti rozsahu a kvality poskytovania sociálnych služieb, posúdenie zmien v oblasti zmeny organizácie a nariadenia, ale aj posúdenie zmien vo financovaní sociálnych služieb a vo sfére odmeňovania a zamestnanosti.“

Centrum sociálneho dialógu II. je Národný projekt, ktorého prijímateľom je Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Jeho partnermi sú ZMOS, KOZ SR, AZZZ SR a RÚZ. Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

 

Autor: (Michal Kaliňák, hovorca a tajomník rady expertov ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.06.2020
ZMOS pripravuje analýzu posudkovej činnosti v mestách a obciach
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu posudková lekárska a sociálna činnosť v podmienkach miest a obcí. Dokument bude reagovať na dlhodobé problémy, ktoré spôsobujú nejednotnosť a roztrieštenosť tejto agendy.
viac
10.07.2020
ZMOS robí prieskum zameraný na posudkovú činnosť
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje ďalší prieskum. Aktuálny sa prioritne sústredí na posudkovú činnosť. Výkon zdravotných (lekárskych) a sociálnych posudkových činností je neoddeliteľnou súčasťou originálnej kompetencie sociálnych služieb, ktorá samosprávam prináleží od januára 2009.
viac
05.10.2020
Spoznaj oblasti neziskového sektora na Slovensku: Dobrovoľníctvo
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri sa zameraním na dobrovoľníctvo.
viac
30.11.2020
ZMOS pripravuje analýzu zameranú na bezpečnú samosprávu
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu zameranú na pomerne širokú problematiku bezpečnej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %