Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.08.2015 03:32

Solárny systém v športovej hale v Seredi ušetrí tisíce eur


Solárna energia ušetrí mestu nemalú sumu.


Ako čo najefektívnejšie vyriešiť prípravu teplej vody a zároveň ušetriť finančné prostriedky? Túto otázku si položilo vedenie Obchodnej akadémie v Seredi, keď hľadalo riešenie pre svoju športovú halu.


V hre bol nielen komfort študentov, ale aj členov miestnych športových klubov, ktorí obrovský objekt pravidelne využívajú na športové aktivity. Vedenie školy sa rozhodlo pre unikátne riešenie, inštaláciu solárneho systému.

Vyhľadávaná športovými klubmi

Obchodná akadémia na ulici Mládežnícka 158/5 v Seredi sa nachádza v slnečnom regióne na juhu Slovenska. Škola, ktorú navštevuje zhruba 200 študentov, má k dispozícii veľký športový areál zložený z obrovskej športovej haly, menšej telocvične a neďalekej posilňovne. Hala pritom neslúži len študentom z desiatich tried strednej školy. Pre široké možnosti športového vyžitia, zábavy a odpočinku ju totiž neustále využívajú športové kluby. Patria k nim hádzanári, florbalisti, basketbalisti, hráči futsalu a k dispozícii je aj tenisový kurt. Ide o jedinečnú a vyhľadávanú športovú halu, pretože je najväčšia, akú nájdete v Seredi a jej blízkom okolí. Objekt má zastavanú plochu 1177 m2, pričom výška haly je do 9 m. Hala bola skolaudovaná v roku 1983.

Snaha o úsporu energií

Prípravu teplej vody pre športovú halu do júla 2014 zabezpečovala centrálna kotolňa vzdialená 200 metrov od budovy. Cez rozvody vedené pod zemou k športovej hale však unikalo teplo a dochádzalo k veľkým tepelným stratám. Vedenie obchodnej akadémie preto hľadalo riešenie, ako sa týmto zbytočným stratám vyhnúť a čo najviac ušetriť. „Pôvodne sme plánovali vyriešiť prípravu teplej vody elektrickým bojlerom umiestneným v objekte. Priemerný počet slnečných dní v našom regióne je však veľmi vysoký, a preto nám projektant predostrel ako vhodnejšie riešenie inštaláciu solárneho systému,“ vysvetlila Ing. Iveta Belányiová, riaditeľka Obchodnej akadémie v Seredi. Ako ďalej uviedla, do projektu následne škola išla s podporou Trnavského samosprávneho kraja. Hlavným prínosom solárneho systému je nielen ochrana životného prostredia vďaka úspore nerastných surovín a obmedzeniu emisií CO2, ale aj omnoho nižšie účty za energie. V projekte sa počítalo s 50 % úsporou celkovej energie potrebnej na prípravu teplej vody. Vychádzalo sa pritom zo skúsenosti, že v športovej hale je počas silnej prevádzky denná spotreba tepla na ohrev vody maximálne 210 kWh pri počte zhruba 100 osôb.Inštalácia solárneho systémuV polovici júla 2014 inštalovali v obchodnej akadémii v solárnu zostavu. Pripojili ju k tej časti existujúcich rozvodov, ktoré sú priamo v priestoroch „Po dohode s výrobcom Vaillant sme sa rozhodli pre inštaláciu solárneho systému so šiestimi solárnymi kolektormi,“ hovorí I. Belányiová. Zostavu tvoria solárne kolektory typu drain-back, solárna stanica, bivalentný zásobník teplej vody a elektrický kotol ako záložný zdroj. Zapojenie a spustenie solárneho systému trvalo zhruba dva týždne. Ide o zostavu značky Vaillant, ktorá je vhodná pre väčšie budovy, či už bytové domy, alebo kancelárske objekty. „Znižuje energetickú náročnosť objektov a svoje uplatnenie nájde nielen vo veľkých objektoch, ale aj v rodinných domoch. Kolektorové pole zvykne mať rozlohu maximálne 30 m2, pričom pre športovú halu v Seredi sme nainštalovali zhruba 15 m2,“ konštatoval Ing. Jaroslav Rehuš, produktový manažér spoločnosti Vaillant Group Slovakia.Zloženie solárneho systému pre športovú halu v Seredi: 6 solárnych kolektorov typu drain-back, solárna stanica auroFLOW plus VPM 15 D, elektrický kotol Vaillant eloBLOCK VE 18, 500 l bivalentný zásobník auroSTOR VIH S 500, expanzná nádoba pre zásobník, cirkulačné čerpadlo, externé medené rúrky (solárne potrubia).

Unikátny systém drain-back

Na dve bočné steny športovej haly bolo nainštalovaných šesť solárnych kolektorov typu drain-back. „Boli namontované netradične na fasádu. Na jednu stenu objektu sme umiestnili dva a na ďalšiu štyri kolektory s orientáciou na juhozápad. Rozmiestnili sme ich tak, aby sme dosiahli čo najväčší slnečný zisk,“ opísal Rehuš. Tieto kolektory pracujú na unikátnom beztlakovom princípe drain-back, čiže voľnom stečení solárnej kvapaliny naspäť do solárneho výmenníka. Keď solárny systém nie je v činnosti – či už z dôvodu, že nie je potreba odoberať energiu zo slnka, alebo je solárny zisk minimálny, kvapalina stečie z kolektorov do zásobnej nádrže a nedochádza k jej prehrievaniu. „Solárna kvapalina vďaka tomu rýchlo nedegraduje, čím možno zvýšiť životnosť systému a užívateľom znížiť ich náklady. Navyše sa vyhnete problémom s protimrazovou ochranou a prehrievaním kolektorov“, opisuje Rehuš výhody tohto typu kolektorov oproti iným.

Príprava teplej vody

Solárne kolektory sú nadimenzované na 80 % z dôvodu nepravidelnej prevádzky, aká býva v športovej hale. Prepojenie kolektorov a solárnej stanice realizátor viedol po fasáde, po vnútornej stene haly a popod strop chodby do strojovne. Tá bola vybudovaná v dennej miestnosti pre upratovačku. Prívod studenej vody, výstup teplej vody a cirkulačné potrubie sú vedené v existujúcom kanále a napojené na existujúce rozvody priamo v objekte. Solárny systém pracuje na nasledovnom princípe: teplo získané v solárnych kolektoroch je v doskovom výmenníku tepla solárnej stanice Vaillant auroFLOW plus VPM 15 D odovzdávané do vykurovacej vody, ktorá v 500 l zásobníkovom ohrievači Vaillant auroSTOR VIH S 500 ohrieva pitnú vodu. Ovládanie prípravy teplej vody sa reguluje reguláciou integrovanou v solárnej stanici. „Ako záložný zdroj, ktorý ohreje vodu v prípade, že je nedostatok slnečného žiarenia, bol osadený elektrokotol Vaillant eloBLOCK VE 18 s výkonom 18 kW,“ dodáva Rehuš.

Praktický, bezúdržbový systém

Predpokladaná návratnosť inštalovaného solárneho systému je do dvoch až piatich rokov, podľa miery spotreby teplej úžitkovej vody v športovej hale. „Za prvý mesiac solárny systém ušetril 641 kWh elektrickej energie, čo je v prepočte zhruba 120 eur,“ poukazuje na výsledky riaditeľka školy I. Belányiová. Pre budovu bol zároveň vypracovaný nový energetický certifikát, pričom príprava teplej vody spadá do kategórie B. Vedenie Obchodnej akadémie do budúcna ráta s prepojením existujúceho zariadenia na prípravu teplej vody aj s blízkym objektom telocvične a posilňovne. „Výhodou je, že ide o bezúdržbový systém. Pri odstavení systému – najmä počas letných prázdnin – nehrozia vysoké stagnačné teploty a prehrievanie systému ako pri klasických solárnych systémoch,“ opísal výhody Rehuš. Solárny systém aj elektrický kotol odporúča kontrolovať vyškoleným technikom raz za rok. Na celý solárny systém bola Obchodnej akadémii v Seredi poskytnutá záruka v trvaní troch rokov.

Autor: Milan Šimák


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
22.03.2024
SK8 chce od štátu podiely v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú dopravu
Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) chce požiadať štát o prevod podielov v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu v jednotlivých krajoch. Po skončení Zhromaždenia SK8 to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %