Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
29.12.2016 03:55

Spoločenská zodpovednosť partnerov ZMOS


Banskoštiavnická kalvária, ktorá ešte pred pár rokmi bola uvedená v zozname 100 najohrozenejších pamiatok sveta.


Partnermi Združenia miest a obcí Slovenska sú inštitúcie, ktoré mimoriadne aktívne rozvíjajú spoločenskú zodpovednosť a komunitné zámery. Pravidelne podporujú dobré nápady a zaujímavé projekty prostredníctvom svojej nadácie, alebo iným spôsobom. Viac nám priblížili vo svojich odpovediach.


Odpovedá správkyňa Nadácie VÚB Martina Slezáková, riaditeľka úseku komunikácie a bankopoisťovníctva Komunálnej poisťovne Daniela Michaličová a správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne Danica Lacová

 

Správkyňa Nadácie VÚB Martina Slezáková

Súčasťou vašej inštitúcie je aj nadácia. Čo je jej poslaním a aké aktivity podporila v tomto roku?

- Nadácia VÚB podporuje verejnoprospešné projekty a aktivity, ktoré by bez finančnej pomoci partnerov nebolo možné úspešne zrealizovať. Podporuje predovšetkým projekty z oblasti vzdelávania, kultúrneho dedičstva, komunitného života a charity, a to v štyroch nadačných programoch: pre Umenie, pre Vzdelanie, pre Komunitu a pre Nádej.

Slovensko patrí medzi krajiny s bohatou kultúrnou históriou, preto je jednou z priorít Nadácie VÚB zachovanie kultúrneho dedičstva Slovenska a tvorba nových kultúrnych hodnôt pre ďalšie generácie. Nadačný program pre Umenie umožňuje poskytovať podporu na zachovanie a reštaurovanie konkrétnych pamiatok a pomáhať pri rozvoji talentu mladých umelcov najmä v oblasti výtvarného umenia. Aj v roku 2016 sme sa zamerali na podporu súčasného výtvarného umenia prostredníctvom súťaže Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov, ktorá tento rok vstúpila svojím jedenástym ročníkom do novej dekády. Opätovne sme podporili rekonštrukciu banskoštiavnickej kalvárie, ktorá ešte pred pár rokmi bola uvedená v zozname 100 najohrozenejších pamiatok sveta. V roku 2016 sa podarilo vďaka Nadácii VÚB dokončiť reštaurovanie dvoch nádherných kaplniek spolu s kaplnkou Ecce homo, vybudovať veľmi potrebné moderné Návštevnícke centrum či pokračovať v reštaurovaní veľkej fresky v Hornom kostole. Na základe výsledkov verejného hlasovania v programe Poklady môjho srdca sme podporili obnovu fresky v Kostole sv. Martina biskupa v Čeríne a fresky na klenbe Svätých schodov na kalvárii v Prešove. Vďaka našej finančnej pomoci sa obnovil aj Rímsky vodopád v parku kaštieľa Andrássyovcov v Betliari a v Dolnom Kubíne bol zreštaurovaný obraz Svätej trojice a portál budovy Oravskej galérie.

Aj tento rok sme dali mladým ľuďom príležitosť vyniknúť v odbornej súťaži Economicus – Cena Nadácie VÚB pre mladých ekonómov...

Viac v obecných novinách č. 51-52-2016 na str. 4  

Autor: Zhováral sa: Michal KALIŇÁK


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2016
Všeobecná úverová banka sa stala partnerom Združenia miest a obcí Slovenska
Bratislava, 3. mája 2016 – VÚB a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podpísali Zmluvu o spolupráci a partnerstve. Doterajšia úspešná kooperácia banky a samospráv tak dostáva nový priestor na jej ďalšie zintenzívnenie.
viac
07.03.2017
Na nominácie zostáva už len týždeň
Do 15. marca 2017 môžete nominovať vašu obec, či mesto na ocenenie Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom. Nadácia pre deti Slovenska otvára druhý ročník oceňovania komunít priateľských deťom a mladým ľuďom.
viac
12.04.2019
VÚB je už štvrtý rok finančným partnerom ZMOS
VÚB a Združenie miest a obcí Slovenska podpísali Zmluvu o spolupráci a partnerstve, ktorá potvrdzuje záujem banky o ešte užšiu spoluprácu so samosprávami a jej smerovanie na ďalšie zintenzívnenie a rozšírenie spolupráce s mestami, obcami a ich organizáciami pri financovaní a poskytovaní ďalších bank
viac
09.09.2020
Starostovia sa oboznámili s možnosťou podnikania s majetkom obcí
Možnosti podnikania s majetkom miest a obcí, ochrana majetku poistením či využívanie komunálneho majetku v sociálnom podniku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %