Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.12.2016 12:00

Spoločenská zodpovednosť a duálne vzdelávanie


Snímka: (mk)


Štátny inštitút odborného vzdelávania zorganizoval workshop, ktorý bol zameraný na spoločenskú zodpovednosť a duálne vzdelávanie. Teda na dva piliere, ktoré sú úzko spojené s transformačnými procesmi, ktoré nás sprevádzajú už 27 rokov.


Pridaná hodnota mladej generácii

Hosťom diskusie bol aj výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány, ktorý v úvode svojho vystúpenia zdôraznil: „Mestá a obce vytvárajú podmienky na všestranný rozvoj svojho územia a plnia oprávnené potreby svojich obyvateľov. Medzi tieto úlohy nepochybne patrí podpora tvorby pracovných príležitostí, ale aj vytváranie podmienok na dostupné a kvalitné vzdelávanie i zručnosti žiakov.“ Podľa jeho slov: „Preto by sme duálne vzdelávanie mali vnímať optikou trojuholníka: vzdelávanie – zručnosti – práca.“ Jozef Turčány zároveň apeloval: „Duálne vzdelávanie treba vnímať ako pridanú hodnotu mladej generácie na ceste za úspešným profesionálnym životom.“ Podľa jeho slov je dôležité, aby všetko úsilie v tejto aktivite bolo sprevádzané podporou všetkých zainteresovaných aktérov. „Mestá a obce sú najväčším zriaďovateľom základných škôl, z ktorých žiaci prichádzajú na stredné školy. Ak tie budú poskytovať atraktívne vzdelávanie s dobrou perspektívou, bude to stále len časť úspechu. Na ťahu sú preto aj stredné školy v ich úzkej spolupráci s firmami, zapojenými do duálneho systému vzdelávania.“

Na tieto slová reagoval Marcel Blaščák, manažér rozvoja organizácie Drogerie Markt, ktorý vo svojom vystúpení predstavil nedávny prieskum: „Z prieskumu je zrejmé, že takmer 72 % opýtaných vníma nedostatok odborne vyškolených zamestnancov na predajných plochách. Na tieto čísla sme reagovali aktívnym vstupom do systému duálneho vzdelávania.“ Marcel Blaščák zároveň uviedol, že podľa prognózy trhu práce do roku 2020 je potrebné zabezpečiť viac ako 11 000 odborne zdatných zamestnancov v profesiách predavač a pokladník.

Čítajte v Obecných novinách č. 47-48/2016 na str.  3

Autor: Michal KALIŇÁK


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2018
Novela zákona o odbornom vzdelávaní môže v TSK priniesť tisíc dualistov
Novela zákona o odbornom vzdelávaní zlepšuje podmienky pre školy i zamestnávateľov zapojených do systému duálneho vzdelávania, menia sa aj pravidlá určovania počtu žiakov prvých ročníkov.
viac
16.10.2019
Rozvoj duálneho vzdelávania v Žilinskom kraji
V pondelok 14. októbra podpísala žilinská županka Erika Jurinová a riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) Michal Nemec Memorandum o Transformácii odborného vzdelávania a prípravy (OVP) a rozvoji systému duálneho vzdelávania na Slovensku.
viac
18.03.2022
ZMOS pracuje na analytickej štúdii k odbornému vzdelávaniu a potrebám samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu analytickú štúdiu. Aktuálna sa sústredila na odborné vzdelávanie a potreby samosprávy.
viac
16.12.2023
ZMOS a Národný inštitút vzdelávania a mládeže idú spolu riešiť technické škôlky
Vzájomná výmena poznatkov a skúseností v oblasti prenosu inovácií a pri implementácii projektu „Technické škôlky“ je cieľom Memoranda o spolupráci medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Národným inštitútom vzdelávania a mládeže (NIVaM).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %