Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.10.2016 11:10

Spory o pozemky s obcou Ľubica stále nie sú vyriešené


Obec Ľubica. Snímka zdroj: (sk.wikipedia.org).


Dlhoročný spor medzi Kežmarkom a susednou obcou Ľubica o katastrálne rozdelenie sídliska Juh mala pomôcť vyriešiť vytvorená komisia a pracovná skupina, ktorá sa skladá z deviatich členov z Kežmarku a 11 Ľubičanov.


Ako uviedol primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák, najviac trpí dotknuté územie, pretože sa nerozvíja. Spor sa týka približne 4000 obyvateľov na sídlisku Juh, ktorí si nemôžu odkúpiť byty, trápia ich aj problémy s parkovaním.      

„Na začiatku sme si povedali, že chceme problém vyriešiť. Boli ustanovené komisie, ktoré sa mali stretnúť, mali si povedať základ, od čoho sa odpichneme a potom, čo chceme vyriešiť,“ povedal starosta obce Ľubica Ján Kapolka. Komisie, ktoré mali spor pomôcť vyriešiť, boli vytvorené v priebehu apríla. „Chceme, aby to viedlo k spokojnosti občanov, aby si mohli odkúpiť byty, či riešiť parkovacie miesta, oddychové zóny pre obyvateľov mesta Kežmarok a aby sme zakopali vojnovú sekeru,“ uviedla ešte v apríli predsedníčka pracovnej skupiny a zároveň poslankyňa mesta Kežmarok Eleonóra Levická. Ľubický starosta má však na vytvorené komisie iný názor. „Myslím si, že obe komisie majú iný pohľad na vec. Doteraz sa ešte nestretli,“ doplnil starosta. Stretnutie komisií sa malo uskutočniť v utorok (4. 10.) v popoludňajších hodinách, ale ľubická časť sa na ňu nedostavila.      

Sídlisko postavili v 70. a 80. rokoch minulého storočia, keď bola Ľubica mestskou časťou Kežmarku. V roku 1992 sa obec osamostatnila a mala nasledovať dohoda o usporiadaní sídliska Juh, tá však nevznikla. Bytovky sa nachádzajú v katastrálnom území obce Ľubica, ale väčšina obyvateľov dotknutého územia v hlasovaní pred viac ako desiatimi rokmi prejavila záujem byť obyvateľmi Kežmarku. Nezhodu sa pokúšalo niekoľkokrát vyriešiť aj predchádzajúce vedenie mesta, dokonca aj cez neúspešnú zmenu zákona.      

Mesto Kežmarok, ako jedno z možných riešení, navrhlo posunúť katastrálne hranice. „Náš návrh bol taký, aby sa posunula hranica po Tvarožiansky potok. My sme im ponúkli na zámenu buď nejaké pozemky, alebo by sme sa s nimi vysporiadali. Rozlohu, ktorú mali, takú by aj dostali,“ povedal kežmarský primátor, ktorý zároveň doplnil, že si myslí, že sa s obcou Ľubica nedohodnú. Problém podľa jeho slov nastal v tom, či budú obyvatelia bytoviek, cez ktoré vedie katastrálna hranica, patriť k Ľubici alebo do Kežmarku. „Podľa mňa ide aj o boj o podielové dane. Ide o peniaze, ktoré sú určené nato, aby bola zabezpečená infraštruktúra, čiže také, ktoré sú určené na rozvoj mesta,“ vysvetlil Ferenčák. Poznamenal, že v prípade neúspešnej dohody s Ľubicou predloží mesto svoj problém Národnej rade SR.      

Obyvatelia bytoviek, ktorých sa situácia týka, vyjadrujú nespokojnosť s tým, že žijú na spornom území. Ako sa vyjadrila jedna z obyvateliek, narodila sa a cíti sa ako Kežmarčanka a nechce, aby ju Ľubica nútila k tomu, aby bola jej obyvateľkou. Veľkou komplikáciou je podľa Ferenčáka aj to, že občania nevedia s nehnuteľnosťami ďalej disponovať. „Nepokladám to za spor. Územie je naše, či to už skončí na súde alebo novelou zákona. Myslel som si, že urobíme poriadok s bytovkami, kde prechádza katastrálna hranica. Chceli sme im pomôcť. Tam sa dokážeme zhodnúť, kde posunieme hranicu, aby boli občania spokojní,“ poznamenal Kapolka. Zároveň doplnil, že jedným z riešení je napríklad aj rozdelenie bytoviek. Dve by podľa jeho slov patrili Ľubici a dve Kežmarku. „S posunutím katastrálnej hranice po Tvarožiansky potok však nesúhlasím,“ uzavrel Kapolka.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2017
V obci Horná Ves postavia bytový dom za asi 550 000 eur
V Hornej Vsi v okrese Prievidza postavia nájomný dom s 12 bytmi. Stavbu zrealizuje na vlastné náklady súkromný investor, obec ju potom plánuje odkúpiť z dotácie od Ministerstva dopravy a výstavby SR a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania.
viac
25.09.2017
Mesto Košice uspelo na ÚS SR v spore o kataster pozemkov pod U.S. Steel
V dlhoročnom spore o katastrálne územie pozemkov, na ktorých leží areál oceliarskej spoločnosti U.S. Steel Košice, rozhodol najnovšie Ústavný súd (ÚS) SR v prospech mesta Košice.
viac
04.11.2020
Ružinov začal prerokovávať návrh zadania ÚPZ záhradkárskej osady
Bratislavský Ružinov začal s prerokovávaním návrhu zadania pre územný plán zóny (ÚPZ) Zlaté piesky, záhradkárska osada. Pripomienkovať ho môžu dotknuté orgány štátnej správy a samosprávy, ale tiež obyvatelia.
viac
02.08.2021
Pod Tatrami zavádzajú spravodlivé poplatky za odpady
Obec Ľubica neďaleko Kežmarku už dlhodobo realizuje kroky, vďaka ktorým jej obyvatelia každoročne znižujú množstvo odpadu smerujúceho na skládky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %