Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.02.2019 11:45

Správa chránených území Dunajské Luhy a Ponitrie sa má zjednotiť


Sereďská poronda pri Váhu, starý železný most a vzácne druhy živočíchov. Snímka chkodunajskeluhy.sopsr.sk.


Správa chránených krajinných oblastí Dunajské Luhy a Ponitrie sa má administratívne zjednotiť. Potvrdil to generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Martin Lakanda, ktorý zdôrazňuje, že nejde o zásah do samotných chránených území, ale o zmenu organizačnej štruktúry ŠOP SR.


"Toto opatrenie napríklad umožní kolegom zo Správy CHKO Ponitrie a CHKO Dunajské Luhy vykonávať terénne práce na území Dunajských Luhov aj Ponitria - zdieľať odborné a technické kapacity. ŠOP SR mala dlhodobo problém obsadiť niektoré kľúčové pozície práve na Správe Dunajských Luhov," vysvetlil Lakanda.       

Šéf ochranárov tiež odmieta, že týmto krokom dôjde k masívnemu prepúšťaniu. "Celkovo zaniknú jedno až dve prekrývajúce sa miesta, pričom jedno z nich by bolo výhľadovo aj tak neobsadené. Súčasný zamestnanec totiž požiadal o uvoľnenie z výkonu funkcie na najbližšie štyri roky," priblížil.       

Pozitívne sa k zmenám stavia aj vedenie Ministerstva životného prostredia SR. "Reorganizácia má prispieť k efektívnej ochrane prírody," povedal na tohtotýždňovom rokovaní parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie štátny tajomník envirorezortu Norbert Kurilla. Reagoval tak na otázku opozičnej poslankyne Anny Zemanovej (SaS) o zlučovaní spomínaných správ.       

Opatrenie naopak kritizuje Slovenský ochranársky snem (S-O-S), ktorý ministerstvu a ŠOP SR poslal výzvu na jeho zrušenie. Podpísalo sa pod ňu 70 osobností ochranárskeho života. "Územie dvoch výrazne odlišných CHKO je natoľko rozľahlé a zasahuje do toľkých administratívnych celkov, že jeho dôsledné spravovanie je pri zlúčení správ CHKO absolútne nereálne. V prípade navrhovaného prepúšťania by sa situácia ešte zhoršila," konštatuje sa vo výzve, ktorá zároveň vyzdvihuje dôležitosť ochrany dunajských luhov.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
Výbor dal zelenú zlúčeniu volieb aj zrušeniu 2. kola voľby predsedov VÚC
Ústavnú trojpätinovú väčšinu potrebnú na spojenie termínov krajských a komunálnych volieb od roku 2022, sa v utorok (17. 1. 2017) podarilo nájsť na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.
viac
31.05.2019
Tribečské múzeum približuje problematiku národných parkov i CHKO
Tribečské múzeum v Topoľčanoch približuje problematiku veľkoplošných chránených území - národných parkov Slovenska, chránenej krajinnej oblasti okresu Topoľčany a maloplošných chránených území okresu Topoľčany. Podujatie je určené pre deti materských a žiakov základných škôl.
viac
30.03.2021
Jarná záplava v delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni
Jarná záplava vo vnútrozemskej delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni. Voda tam bude pretekať na úrovni 90 kubických metrov za sekundu.
viac
04.08.2021
Mláďa myšiaka hôrneho odchovali vo svojom hniezde orly kráľovské
Mimoriadne nezvyčajnú situáciu v jednom z hniezd orlov kráľovských zaznamenali členovia Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Pri kontrolách hniezd orlov z dôvodu krúžkovania mláďat zistili, že orly kráľovské odchovávali vo svojom hniezde mláďa myšiaka hôrneho.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %