Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.10.2018 11:50

Spustili sme 6. ročník súťaže pre základné školy Hovorme o jedle


Ilustračná snímka TASR


Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) spustila 6. ročník týždňa Hovorme o jedle. Žiaci základných škôl (ZŠ) budú v tomto týždni až do piatka 19. októbra počas vyučovania hovoriť, kresliť, písať a fotografovať na tému jedlo, výživa a význam potravín.


Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.  Uviedla, že oficiálne otvorenie týždňa aktivít Hovorme o jedle sa tentokrát uskutočnilo v Základnej škole na Vazovovej ulici v Bratislave. Predseda Únie potravinárov Slovenska a zároveň prezident Slovenského mliekarenského zväzu (zväz je členom SPPK) Stanislav Voskár odovzdal tamojším prvákom mliečne výrobky ako pozornosť od slovenských mliekarov. Práve téma mlieka a mliečnych výrobkov je jednou z vyhlásených denných tém, na ktoré budú počas pracovného týždňa žiaci ZŠ vypracovávať rôzne projekty.       

"Stále máme veľké rezervy v oblasti vzdelávania našich spotrebiteľov všetkých vekových kategórií v rámci výživy a významu potravín vyrobených na Slovensku. Aj preto pokračujeme s projektom Hovorme o jedle a už šiesty rok v spolupráci s učiteľmi základných škôl vychovávame najmladšiu generáciu spotrebiteľov. Počas trvania projektu sa o potravinách učili už desiatky tisíc žiakov," povedal na ZŠ Vazovova Voskár.       

Tento rok sa podľa Holéciovej do aktivít týždňa Hovorme o jedle zapojilo celkovo 452 základných škôl z celého Slovenska. Pre žiakov je v aktuálnom týždni pripravená výtvarná súťaž "Chutné maľovanie", literárna súťaž "Kúzlo dobrého jedla", fotografická súťaž "Očami gurmána" a súťažno-vzdelávacia aktivita "Hovorme o jedle".      

 "Projekt, ako je Hovorme o jedle, je veľmi dôležitý a prínosný. Obchody ponúkajú pre spotrebiteľa množstvo potravín, z ktorých si každý deň v obchode vyberáme. Preto je potrebné, aby už deti začali vnímať, prečo je dôležité zdravo sa stravovať," uviedla koordinátorka projektu Hovorme o jedle na ZŠ Vazovova Daniela Tokárova Gaburjáková.       

Cieľom projektu je podľa Holéciovej vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.       

Holéciová dodala, že výhercov zaujímavých cien vyhlási Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora na slávnostnom vyhodnotení 16. novembra 2018 v Bratislave.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2017
Projekt Tatranskí rytieri podnieti školákov k ochrane prírody
Do celoslovenského environmentálneho projektu Tatranskí rytieri zameraného na zvyšovanie ekologického povedomia žiakov a študentov sa zapojilo takmer 350 tried z celého Slovenska. Víťazi si v utorok (27. 6.) na slávnostnom odovzdávaní v Demänovskej doline prevzali z rúk organizátorov ceny.
viac
08.02.2020
Správa NP Poloniny vyhlásila literárno-výtvarnú súťaž Čarovný svet motýľov
Ďalší ročník tematickej literárno-výtvarnej súťaže pre žiakov základných škôl a gymnázií vyhlásila Správa Národného parku (NP) Poloniny. Témou tohtoročného ročníka je "čarovný svet motýľov". Ochranári o tom informujú na svojej internetovej stránke.
viac
06.10.2020
Vyhlásenie NOC k súťaži Slovenská kronika 2020
Združenie miest a obcí Slovenska bolo zo strany Národného osvetového centra informované o zrušení vyhlasovania výsledkov celoštátnej súťaže Slovenská kronika 2020.
viac
12.03.2021
Hľadáme géniov na Slovensku
Desiaty ročník IQ olympiády otvoril registráciu. IQ olympiáda je zameraná na rozvoj logického myslenia detí, podporuje kreativitu a pre učiteľov a rodičov objavuje skryté talenty a dispozície detí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %