Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.02.2018 12:03

SR sa uchádza o zapísanie ôsmej lokality do Zoznamu svetového dedičstva


Kelemantia - rímsky kastel v Iži


O zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO sa uchádza v poradí ôsma pamiatka, ktorá má súvis so Slovenskom. Ide o pamiatky niekdajšej hranice Rímskej ríše na Slovensku, ktoré sú súčasťou nominácie lokality Dunajský Limes.


Túto nomináciu predkladá Slovensko v spolupráci s Nemeckom, Rakúskom a Maďarskom.       

Nominačný projekt 1. februára predložili Centru svetového dedičstva UNESCO v Paríži. "Týmto momentom sa začal jedenapolročný proces posudzovania, v závere ktorého by pamiatky rímskych hraníc na rieke Dunaj mohli získať status svetového dedičstva UNESCO," uviedla vedúca odboru národných kultúrnych pamiatok a pamiatkových území Pamiatkového úradu SR Ľubica Pinčíková. Rozhodnutie sa očakáva v lete 2019. "V rámci hodnotiaceho procesu bude posudzovaná nielen jedinečnosť pamiatok Dunajského Limesu, ale aj zabezpečenie ich ochrany a stav zachovania," ozrejmila Pinčíková.       

Nominačná dokumentácia v rozsahu 2300 strán zahŕňa 98 pamiatok (zložených z celkovo 164 komponentov) situovaných pozdĺž 1500 km dlhého severného úseku hraníc Rímskej ríše na rieke Dunaj – od bavorského Bad Göggingu až po Kölked na maďarsko-chorvátskej hranici. "Zo slovenských lokalít niekdajšieho rímskeho Limesu sú súčasťou nominácie národné kultúrne pamiatky Rímsky vojenský tábor (kastel) Gerulata v Bratislave-Rusovciach a Rímsky vojenský tábor (kastel) 'Kelemantia' v Iži," priblížila Pinčíková.      

Oficiálne oznámenie predloženia nominácie sa uskutočnilo 2. februára v Budapešti. Detaily nominačného projektu predstavila i národná koordinátorka za SR, generálna riaditeľka PÚ SR Katarína Kosová.       

Vo svojom najväčšom rozsahu zasahovala vonkajšia hranica Rímskej ríše tri kontinenty a bola vyjadrením mimoriadnych vojenských i organizačných schopností Rímskeho impéria. Do Zoznamu svetového dedičstva patrí od roku 1987. Ako prvý bol do zoznamu zaradený Hadriánov val (Anglicko), neskôr doplnený o Hornogermánsko-rétsky Limes (Nemecko) v roku 2005 a Antoninov val (Škótsko) v roku 2008.      

 V Zozname svetového dedičstva je zo Slovenska zapísaných doteraz sedem lokalít - medzi kultúrnymi lokalitami je to Banská Štiavnica a technické pamiatky okolia; Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia; rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec; historické jadro mesta Bardejov a drevené chrámy v slovenskej časti Karpatského oblúka. Zapísané sú aj dve prírodné lokality - jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu (spoločná lokalita s Maďarskom) a tiež Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka (spoločná lokalita s Ukrajinou a Nemeckom).      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2016
Na slovenské zoznamy nehmotného kultúrneho dedičstva môžu pribudnúť ďalšie prvky
Slovensko má v zoznamoch nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) zapísaných 12 prvkov. Podľa generálneho riaditeľa SĽUK-u a predsedu Rady ministra kultúry na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva Juraja Hamara je u nás ešte dostatok prvkov, ktoré by sa mohli do zoznamov dostať.
viac
30.09.2016
Modrotlač sa bude uchádzať o zápis do zoznamu UNESCO
Modrotlač je jedným z prvkov, ktorý sa bude v roku 2018 uchádzať o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.
viac
17.01.2018
MK SR spustilo nominácie na zápis do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva
Výzvy na predkladanie nominácií vyhlásilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Termín na predloženie nominácií je do 16. marca 2018.
viac
30.07.2021
Slovensko má ďalší zápis v Zozname svetového dedičstva UNESCO
Slovensko má ďalší, v poradí ôsmy zápis v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Zapísaná bola lokalita hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes (západná časť), ktorej súčasťou sú aj dve národné kultúrne pamiatky na území SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %