Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.05.2018 12:25

Stacionár pre seniorov v Jelšave bude od mája prevádzkovať samospráva


Snímka: TASR


Denný stacionár pre seniorov v Jelšave v Revúckom okrese, ktorý v minulosti prevádzkovala nezisková organizácia, bude od mája prevádzkovať samospráva.


Podľa slov primátora Milana Kolesára sa k tomuto kroku rozhodli pristúpiť po tom, ako pôvodný prevádzkovateľ dostal od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR výpoveď zo zmluvy o poskytovaní príspevku na túto sociálnu službu.   

    „Chceli sme to riešiť, pretože jednak budovu, v ktorej stacionár sídli, sme opravovali zo štátnych peňazí, na prvú etapu sme dostali prostriedky cez regionálny príspevok z akčného plánu. Máme už pripravené peniaze aj na druhú etapu, čiže by bolo doslova hlúpe nepokračovať v tejto činnosti, na ktorú sme získali financie,“ podotkol primátor, podľa ktorého je navyše o uvedenú sociálnu službu v meste záujem.       

„Vzhľadom na dopyt ju chceme zachovať. Aj pohľad zo strany mesta je taký, že tí starší ľudia si to fakt zaslúžia. V týchto náročných podmienkach stredného Gemera prežili svoj život a chceme, aby ho vedeli dôstojne prežiť aj v seniorskom veku,“ zdôraznil Kolesár.       

Stacionár, ktorý má približne 60 klientov, fungoval posledné mesiace v prechodnom režime, pričom náklady na seba prevzala samospráva. „Od 1. mája začne jeho prevádzka naplno, bohužiaľ, stále z našich prostriedkov. V minulom roku sa nám totiž nepodarilo v termíne zaregistrovať na príspevok od ministerstva. Tento termín sme nemohli splniť,“ poznamenal primátor.       

Dodal však, že od vlády majú prísľub na refinancovanie tohtoročných prevádzkových nákladov vo forme dotácie z jej rezervy. „Prísľub sme však dostali ešte od predchádzajúceho premiéra. Oficiálne stanovisko od novej vlády zatiaľ nemáme,“ zakončil Kolesár.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2016
V Spišskej Teplici by mal vzniknúť denný stacionár
Počet obyvateľov v obci Spišská Teplica v okrese Poprad každým rokom vzrastá. Zároveň však pribúdajú aj ľudia v seniorskom veku.
viac
31.12.2017
Krajské samosprávy dajú na sociálne služby v roku 2018 viac financií
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter sa začiatkom decembra stretol so zástupcami samosprávnych krajov. Témou rozhovorov bolo financovanie sociálnych služieb v roku 2018 predovšetkým v súvislosti s novými pravidlami, ktoré prináša novela zákona o sociálnych službách.
viac
04.04.2020
V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov
V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti, zamestnanci kuchýň však budú musieť dodržiavať prísne hygienické opatrenia.
viac
14.03.2023
Mesto začalo poskytovať služby seniorom v dennom stacionári
Mesto Krompachy začalo v zrekonštruovanej budove na ulici SNP poskytovať sociálne služby pre seniorov. Samospráva tam vytvorila denný stacionár, kde môžu obyvatelia tráviť čas v spoločnosti svojich rovesníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %