Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.04.2017 11:47

Stanovisko hlavného mesta k výstavbe bytových náhrad Pri kríži


Snímka zdroj: (hmb).


Primátor berie na vedomie hlasovanie poslancov, pri svojom rozhodovaní však musí postupovať tak, aby konal v záujme všetkých obyvateľov Bratislavy a zároveň tak, aby prijaté uznesenia neboli v rozpore so zákonom  či v rozpore s efektívnym a hospodárnym nakladaním s majetkom mesta.


Pozemky v lokalite Pri kríži patria hlavnému mestu a neboli zverené mestskej časti Dúbravka.

Stromčeky, ktoré boli zasadené na pozemku hlavného mesta v lokalite Pri kríži, boli zasadené bez vedomia a súhlasu vlastníka. Vlastníkom pozemku je hlavné mesto SR Bratislava. V tomto prípade sa nejedná o výrub drevín, preto zo zákona nie je potrebné výrubové povolenie. Stromčeky boli vyňaté tak, aby bol možné ich opätovné zasadenie a vlastník si ich môže prevziať priamo pri stavenisku. 

Hasičské vozidlo, ktoré je aktuálne stále odparkované na stavenisku, nemá na to žiadne povolenie. Dobrovoľný hasičský zbor, ako majiteľ vozidla, bol vyzvaný si svoje vozidlo odparkovať. Na základe nerešpektovania výzvy bude toto vozidlo odtiahnuté.

Zákon 260/2011 Z.z. je postavený tak, že mesto musí dotknutým občanom zabezpečiť bytové náhrady. Projekt v Dúbravke má všetky potrebné rozhodnutia vrátane súhlasu mestskej časti. Zároveň hlavné mesto robí všetky potrebné opatrenia na vyriešenie situácie s dočasným aj trvalým parkovaním obyvateľov dotknutej oblasti. Mesto, v snahe vyjsť v ústrety obyvateľom dotknutých výstavbou, poskytlo v spolupráci so zhotoviteľom možnosť dočasného parkovania vo vyhradenej časti územia pre 30-40 áut. 

V bytovom dome Pri kríži bude 68 bytových náhrad, ku ktorým bude prislúchať 85 parkovacích miest. Mesto však na vlastné náklady dobuduje ďalších 96 parkovacích miest pre Dúbravčanov z okolitých domov. Vedľa parkoviska vznikne aj park, ktorý bude slúžiť ako oddychová zóna so zeleňou. Na vybudovanie parku a parkoviska vyčlenilo mesto vo svojom rozpočte 600-tisíc eur.

Zastávame názor, že hlavné mesto sa musí starať o svojich občanov a forma výstavby nájomných bytov s príspevkom štátu je efektívnym riešením aj na zabezpečenie sociálnej politiky mesta. Je nám veľmi ľúto, že sa takáto téma stáva predmetom vytĺkania politického kapitálu. Zároveň je poľutovaniahodné, že úrady vychádzajú skôr v ústrety projektom súkromných developerov, než projektom riešeným vo verejnom záujme. Štát zákonom zaviazal hlavné mesto, aby sa postaralo o bývanie šiestim stovkám rodín z reštituovaných domov. Mesto však v rámci svojej sociálnej politiky chce urgentne riešiť aj situáciu tisícky svojich obyvateľov, ktorí splnili podmienky na pridelenie nájomného bývania. Dopyt po nájomných bytoch v metropole aj ich cena neustále narastá, ale ponuka ani zďaleka nestačí na jeho uspokojenie.

 

 

Autor: (Katarína KOHÚTIKOVÁ, hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2017
Hlavné mesto začína stavať prvé náhradné nájomné byty
Hlavné mesto SR Bratislava už v najbližších dňoch začne s výstavbou náhradných nájomných bytov pre nájomcov z reštituovaných bytov. Prvých 68 bytových náhrad sa bude stavať v lokalite Pri kríži v mestskej časti Dúbravka.
viac
23.02.2017
Bratislava háji záujmy svojich občanov a bráni mestský majetok
Hlavné mesto SR Bratislava podalo odvolanie proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I vo veci podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti na Hviezdoslavovom námestí, aby hájilo záujmy svojich občanov, obyvateľov nehnuteľnosti a zároveň bránilo majetok mesta.
viac
01.05.2017
V Dúbravke sa musí stavať, apeluje ministerstvo dopravy
Ministerstvo dopravy a výstavby SR opätovne verejne apeluje na to, aby výstavba náhradných nájomných bytov v Dúbravke pokračovala.
viac
24.08.2023
Mesto Bratislava začína s výstavbou nájomných bytov na Muchovom námestí
Mesto Bratislava začína s výstavbou nájomných bytov na Muchovom námestí v Petržalke. V prvej etape má pribudnúť 52 klasických nájomných bytov a 51 náhradných bytov pre reštituentov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %