Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.07.2016 05:21

Stáročný strom je v názve dediny a tróni i v obecnom erbe


Starosta obce Dubinné Milan Hudák s erbom obce. Snímka: TASR – Milan Kapusta.


Keď vznikal erb dedinky Dubinné v Bardejovskom okrese, nikto nepochyboval, čo by na ňom malo byť vyobrazené. Motívom bol jednoznačne strom, ktorý stojí už stáročia v strede obce a podľa ktorého dostala dedina aj názov.


      "V našom obecnom erbe je vyobrazený biely dub na zelenom poli s bielymi koreňmi a bielymi žaluďmi. Na červenom pozadí vynikajú zlaté dubové listy," vysvetlil starosta obce Milan Hudák.       Dedinka na hornom Šariši vznikla niekedy v 13. storočí a ľudia sa tu živili väčšinou poľnohospodárstvom a chovom dobytka. Postupne rástol aj počet obyvateľov, ktorý však poklesol v čase hospodárskej krízy medzi vojnami. Vtedy mnohí odišli za prácou za oceán. Dnes má obec takmer 350 obyvateľov, z ktorých opäť mnohí pracujú v zahraničí.       

Najrozsiahlejším projektom posledných rokov bolo budovanie kanalizácie a čistiarne odpadových vôd. Budovala sa etapovite, je skolaudovaná a v súčasnosti je na ňu napojených 95 percent domov a objektov v dedine.       

"Pomohlo to predovšetkým k zlepšeniu životného prostredia a ochrane podzemných vôd. Niektoré septiky boli už staré a dochádzalo k priesakom. Okrem toho, ako to bývalo niekedy zvykom na dedinách, ľudia používali aj trativody a takto dochádzalo k znečisťovaniu okolia," konštatoval starosta obce.       

Obec investovala do zníženia energetickej náročnosti budovy materskej školy, ktorú navštevuje 15 detí. Ďalšie projekty ju však ešte len čakajú. Zháňa peniaze na opravu budovy hasičskej zbrojnice i priestorov, ktoré prenajímajú prevádzkovateľovi pohostinstva. Pomerne veľa peňazí potrebuje na miestne komunikácie.      

 "Po výstavbe kanalizačného zberača zostali cesty v dezolátnom stave. Vypracovali sme projekt na opravu miestnych komunikácií, ktorý počíta s investíciou asi 100.000 eur," povedal Hudák. Ďalšie prostriedky by chceli investovať do rekonštrukcie budovy obecného úradu a kultúrneho domu, čo by si malo vyžiadať dovedna približne 400.000 eur.      

 Vedenie obce rovnako plánuje spolupracovať s neziskovými organizáciami na budovaní cyklotrasy, ktorá by mala viesť z Bardejova do Svidníka. To by mohlo do dediny prilákať aj turistov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Kanalizácia zvýšila bonitu obce
Kvalita života obyvateľov v najväčšej obci Považskobystrického okresu – Papradne sa rapídne zvýšila pred dvomi rokmi, keď sa v spolupráci s Považskou vodárenskou spoločnosťou ukončil projekt odkanalizovania celej doliny.
viac
02.12.2016
"Najkrajšie mesto a obec Slovenska 2016" a "Primátor/Starosta Slovenska 2016"
Blahoželáme víťazom a ďakujeme každému, kto sa zapojil do súťaží! Ďakujeme všetkým hlasujúcim i návštevníkom portálu za všetky hlasy pre mestá a obce, podporné odkazy pre primátorov a starostov.
viac
12.01.2019
Uplynulý rok stavali kanalizáciu, teraz chcú opraviť kultúrny dom
Hoci na kanalizáciu v obci Galovany čakajú už vyše 25 rokov, doposiaľ ju má len tretina obyvateľov. Minulý rok sa podarilo vybudovať približne 260 metrov dlhý úsek, zvyšok budú musieť dorobiť po častiach.
viac
16.11.2020
Obec trápi stav ciest a chodníkov, ale aj chýbajúca kanalizácia
Zlá infraštruktúra trápi samosprávu Tužiny v okrese Prievidza. Nedostatok finančných prostriedkov obce s približne 1200 obyvateľmi, ako i rozhodnutia štátu sa podpísali aj pod skutočnosť, že nie je odkanalizovaná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %