Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
17.10.2016 04:40

Starosta nezvolal obecné zastupiteľstvo, hoci sa tak poslanci vopred dohodli


Ilustračná snímka (int).


Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.


Otázka:

Poslanci obecného zastupiteľstva sa dohodli na tom, že obecné zastupiteľstvo bude zasadať pravidelne každý mesiac, a to vždy v tretej dekáde príslušného mesiaca. V auguste však starosta obce nezvolal zasadnutie tohto orgánu obce a ani nám – poslancom neoznámil, že nemieni zasadnutie obecného zastupiteľstva zvolať. Môže starosta obce svojvoľne nezvolať obecné zastupiteľstvo, hoci sme sa tak my – poslanci vopred dohodli? Porušil svojím konaním zákon? Aké máme možnosti na jeho prípadný postih?

Odpoveď:

Procesnú úpravu rokovania obecného zastupiteľstva obsahujú ustanovenia § 12 zákona SNR č. 369/1990 Z. z. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov (ďalej len „ zákon“).

Základným zákonným pravidlom je, že obecné zastupiteľstvo zasadá podľa potreby, avšak najmenej raz za tri mesiace. Zákon teda ustanovuje len minimálny počet zasadnutí obecného zastupiteľstva, ktoré sa musia uskutočniť v príslušnom čase. Je vo výlučnej kompetencii obecného zastupiteľstva určiť si periodicitu svojho rokovania. Znamená to, že na základe svojho uváženia (kde sú v záujme miestneho obyvateľstva dobré a korektné vzťahy medzi obidvomi orgánmi obce aj po dohode so starostom obce) poslanci obecného zastupiteľstva rozhodnú o tom, ako často budú zasadať. Aplikačná prax ukazuje, že v niektorých obciach, najmä tam, kde je vysoká angažovanosť poslancov, príp. sa vyskytujú problémy v obecnej samospráve a pod., zasadajú obecné zastupiteľstvá každý mesiac. V množstve iných obcí zasa postačuje konanie zasadnutia obecného zastupiteľstva v najmenšej možnej zákonom určenej frekvencii, t. j. 4-krát za rok.

Podľa zákona zvoláva zasadnutie obecného zastupiteľstva starosta obce, a to spravidla podľa harmonogramu zasadnutí obecného zastupiteľstva schváleného obecným zastupiteľstvom na príslušný rok. Podľa ustanovenia § 13 ods. 4 písm. a) zákona starosta obce zvoláva a vedie zasadnutia obecného zastupiteľstva aj napriek tomu, že sám nie je členom tohto orgánu a nemá hlasovacie právo.

Z otázky nie je celkom jasné, ako máte upravené v rokovacom poriadku obecného zastupiteľstva jeho zvolávanie a ani to, či si obecné zastupiteľstvo schválilo harmonogram zasadnutí obecného zastupiteľstva na príslušný rok (píšete len, že ste sa dohodli na konaní zasadnutí obecného zastupiteľstva v tretej dekáde každého mesiaca). S prihliadnutím na to, že predchádzajúce zasadnutie obecného zastupiteľstva sa uskutočnilo v júli, dovolím si vysloviť domnienku, že výpadok jedného letného mesiaca nie je spôsobený zlým úmyslom starostu obce, ale najmä prázdninovým a dovolenkovým obdobím.

Pýtate sa, či starosta obce svojím konaním, resp. nekonaním, porušil zákon a aká sankcia mu za to hrozí. Ako vyplýva z vyššie uvedeného, starosta obce tým, že v mesiaci august nezvolal zasadnutie obecného zastupiteľstva zákon neporušil. Len pre úplnosť dodávam, že ani v prípade, ak starosta nezvolá zasadnutie obecného zastupiteľstva viac ako tri mesiace, zákon túto jeho nečinnosť priamo nesankcionuje. Avšak zákonodarca preto, aby po niekoľkomesačnom výpadku v zasadnutiach nedošlo k paralyzovaniu činnosti tohto voleného orgánu obce, reaguje v § 12 ods. 2 zákona na nezákonný stav spôsobený dlhodobejšou nečinnosťou (viac ako tri mesiace) starostu obce v súvislosti so zvolávaním zasadnutí obecného zastupiteľstva. Uvedená situácia je v príslušnom ustanovení zákona riešená povinnosťou (nie možnosťou) zástupcu starostu alebo iného poslanca povereného obecným zastupiteľstvom zvolať zasadnutie obecného zastupiteľstva. Aj v tomto prípade administratívne veci zasadnutia obecného zastupiteľstva zabezpečuje obecný úrad.

Autor: JUDr. Daniela FRANZENOVÁ, Kancelária ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2016
Užitočné rady a informácie - právna poradňa
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
13.12.2016
Zastupovanie starostu neznamená zánik poslaneckého mandátu
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová zo Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
17.10.2017
Starosta – poslanci – obecné zastupiteľstvo
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
24.11.2017
Právo poslanca obecného zastupiteľstva na interpeláciu
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %