Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.04.2016 07:39

Starostlivosti o mestskú zeleň by mal pomôcť zelený balíček opatrení


Zeleň na križovatke ulíc Krížna - Karadžičova v Bratislave.


Ide o systém opatrení na komplexnú a efektívnu starostlivosť o stromy a zeleň v Bratislave, ktorý samospráva spúšťa s okamžitou platnosťou.


"Stromy a zeleň sú dlhodobo zanedbávaným problémom, ktorý sa ignoroval. Stromy vysadené v 50. a 60. rokoch dosahujú vrchol životnosti alebo sú za zenitom. Doslova nám to tu padá na hlavu a ja sa desím ďalšej tragédie. Je to jedna z mojich nočných môr, keď sa pozerám na stav našej zelene," uviedol dnes na brífingu primátor Ivo Nesrovnal.      

Na riešenie tohto "intenzívneho" problému tak samospráva navrhuje niekoľko opatrení, ktoré sa majú ihneď začať implementovať. "Chceme robiť veci po novom a proaktívne, čiže nečakáme, až kým sa niečo stane, ale monitorujeme situáciu a vykonávame opatrenia," doplnil primátor. Zároveň skonštatoval, že síce nikoho neteší, keď sa musia rúbať stromy, z ktorých sú viaceré v katastrofálnom stave a sú nebezpečné pre okolie, ochrana občanov je však podľa neho veľmi dôležitá.      

V prvom rade chce primátor poveriť hlavnú architektku mesta, aby vytvorila odborný "zelený" tím. Ten by mal následne vypracovať plán starostlivosti o zeleň v slovenskej metropole. Okrem toho za každý vyrúbaný strom sa budú vysádzať dva nové. "Takže zelene nebude v meste ubúdať, ale naopak, zeleň bude pribúdať," zdôraznil Nesrovnal. Tá by podľa neho mala v značnej miere pribudnúť napr. na nových električkových radiálach, podobne ako je to v Ružinove. Zároveň chce v rámci svojich možností a právomocí tlačiť na developérov, aby mali stavby zelené strechy.      

Mesto však bude podľa primátorových slov klásť dôraz nielen na novú výsadbu, ale aj na starostlivosť o mestské stromy a zeleň. Po novom bude napr. pri každej stavbe či oprave chodníka a cesty prítomný aj pracovník magistrátneho oddelenia životného prostredia a mestskej zelene. Týmto opatrením sa chce samospráva okrem iného vyhnúť opakovaniu situácie na Štefánikovej ulici, kedy sa zaliali aj korene stromov. Starostlivosť o zeleň bude v neposlednom rade podľa primátora taktiež koordinovaná s mestskými časťami a Bratislavským samosprávnym krajom a občania v tejto situácii budú vždy zrozumiteľne informovaní, čo sa v súvislosti s mestskou zeleňou deje.     

Oddelenie životného prostredia a mestskej zelene bratislavského magistrátu sa stará o viac ako 3,5 milióna metrov štvorcových pozemkov, na ktorých zabezpečuje pravidelnú údržbu – kosenie, hrabanie lístia, čistenie pozemkov, orezy stromov, kríkov a živých plotov, výsadbu drevín a kvetových záhonov, polievanie, odburiňovanie, okopávanie, hnojenie a pod. V tomto roku vyčlenilo hlavné mesto na starostlivosť o zeleň 1,5 milióna eur, časť financií ide aj z balíka v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade EÚ.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2016
V Bratislave sa počet turistov zvýšil o viac ako 25 percent
Bratislava sa stáva čoraz atraktívnejšou destináciou pre zahraničných turistov, o čom svedčí aj ich neustály enormný nárast.
viac
23.12.2016
Vianočné stretnutie s osamelými Bratislavčanmi
Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal aj tento rok pozval k sviatočnému stolu osamelých občanov mesta, aby si spoločne vychutnali vianočnú atmosféru a spoločne sa porozprávali o tom, aký bol uplynulý rok a čo si prajú v novom roku.
viac
04.11.2020
Mesto vysadilo v Horskom parku tisíce nových sadeníc
Hlavné mesto Bratislava vysadilo uplynulý víkend v Horskom parku tisíce nových sadeníc. Počas novembra by mali pribudnúť aj ďalšie stromy.
viac
22.12.2020
Petržalka chráni zdravé stromy bezpečnostnými väzbami
Mestská časť Bratislava-Petržalka má za cieľ zabezpečiť prevádzkovú bezpečnosť stromov v areáloch materských a základných škôl. Na 16-tich vybraných drevinách z preventívnych dôvodov pristúpilo oddelenie životného prostredia k osadeniu dynamických bezpečnostných väzieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %