Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.10.2018 11:48

Starostov a primátorov môže voliť viac ako 55-tis. prvovoličov


Ilustračná snímka, autor: Shutterstock


V novembrových komunálnych voľbách bude môcť voliť podľa aktuálnych odhadov Štatistického úradu (ŠÚ) SR viac ako 55-tis. prvovoličov. Voličov, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v komunálnych môžu až tento rok, je podľa odhadov 227-tis.


 TASR to potvrdila generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR Ľudmila Ivančíková.       

Komunálne voľby budú v sobotu 10. novembra. Právo voliť v nich bude mať viac ako 4,4 milióna ľudí. Celkový počet obyvateľov SR k 10. novembru je podľa odhadov 5.448.714.       

"Ide o odhad celkových počtov obyvateľov SR, ktorí spĺňajú podmienku účasti vo voľbách do orgánov samosprávy obcí z hľadiska veku. Definitívne čísla o skutočnom počte oprávnených voličov budú zrejmé až zo zápisníc v priebehu spracovania výsledkov volieb," zdôraznila Ivančíková.       

Štatistický úrad si voľby na nečisto vyskúša v troch skúškach, pri ktorých bude preverovať svoju pripravenosť na spracovanie výsledkov novembrového hlasovania. Už má za sebou druhú. „Tretia sa uskutoční krátko pred termínom volieb s nasadením personálu a techniky v podmienkach reálneho spracovania volebných výsledkov na všetkých úrovniach," uviedla hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2018
M. Kaliňák:Znalosť kompetencií orgánov samospráv je kľúčom k férovému hodnoteniu
Kým v susednej Českej republike zvolili starostov a primátorov poslanci zastupiteľstiev, na Slovensku vzídu štatutári obcí i poslanci priamo z komunálnych volieb, ktoré sa uskutočnia v sobotu 10. novembra.
viac
06.11.2018
M. Kaliňák: Voľbami sa účasť verejnosti na správe obcí a miest nekončí
Participácia občanov na správe obce či mesta sa zďaleka nekončí účasťou v komunálnych voľbách. "Územná správa ponúka jedinečný model spolupráce volených orgánov s obyvateľmi," pripomína v tejto súvislosti odborník na samosprávu a hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
12.11.2018
Politológovia: Nie je nič výnimočné, že nezávislí kandidáti boli úspešní
Nie je nič výnimočné, že nezávislí kandidáti boli v komunálnych voľbách úspešní. Zhodli sa na tom politológ Pavol Baboš a politologička Darina Malová.
viac
12.11.2018
Starosta Štrby je rekordérom, vo funkcii bude desiate volebné obdobie
Starosta Štrby Michal Sýkora je slovenským rekordérom, vo funkcii bude jubilejný desiatykrát. Po prvý raz v histórii však v komunálnych voľbách nemal súpera a svoju podporu mu vyjadrilo 767 tamojších obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %