Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.03.2019 10:35

Starostovia a primátori okresu rokovali o SOÚ aj o financovaní školstva


Mestský úrad v Senici


Činnosť Spoločného obecného úradu (SOÚ), sociálne témy i financovanie školstva boli na programe pondeľňajšieho (25. 3.) rokovania Klubu starostov okresu Senica na Mestskom úrade (MsÚ) v Senici. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková.


Jedným z bodov programu bola činnosť Spoločného obecného úradu (SOÚ) Senica, ktorý vykonáva agendu v oblasti preneseného výkonu štátnej správy na úseku stavebného poriadku pre 21 obcí okresu Senica. V správe za rok 2018 sa konštatovalo, že vlani bolo vydaných spolu 952 rozhodnutí. "Najviac 453 bolo v Senici, 53 v Moravskom Svätom Jáne, po 48 v Šajdíkových Humenciach a Kútoch. Celkový objem financií, poskytnutých štátom na činnosť, bol viac ako 49 300 eur. To však nepostačovalo na pokrytie výdavkov SOÚ Senica, a z toho dôvodu jednotlivé obce prispievajú aj z vlastných rozpočtov," uviedol vedúci SOÚ Ivan Nosko.       

Mesto Senica na základe zmluvy poskytuje sociálnu posudkovú činnosť pre určenie odkázanosti aj pre 25 obcí a mestá Šaštín-Stráže a Senica. "V roku 2018 bolo riešených 112 žiadostí o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu. V porovnaní s rokom 2017 to bol nárast až o 40 percent," uviedla pracovníčka MsÚ v Senici Denisa Pániková.       

Starostovia a primátori dostali informácie aj z oblasti financovania školstva. Išlo o príspevky na výchovu a vzdelávanie pre materské školy, ich účel a možnosť použitia, príspevok na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzdelávanie poukazy. "Okrem toho sa dotkli dotácií v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, konkrétne dotácii na stravu, riešenie prihlasovania a odhlasovania odberu jedál v školských jedálňach," doplnila Barošková.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
V Radaticiach chcú okolo miestneho kaštieľa zriadiť park
Centrum dedinky Radatice, okres Prešov, zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ten bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
09.07.2021
Liptovskí primátori a starostovia sa stretli v Závažnej Porube
Primátori a starostovia obcí z okresu Liptovský Mikuláš sa stretli na zasadnutí Združenia miest a obcí Liptova (ZMOL).
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %