Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.11.2017 05:27

Štátna volebná komisia potvrdila zvolených predsedov krajov


Na snímke v popredí zľava viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány, predseda Štatistického úradu SR Alexander Ballek a zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová počas tlačovej konferencie k výsledkom volieb do vyšších územných celkov 5. novembra 2017 v Bratislave. Snímka zdroj: (Pavel NEUBAUER, tasr).


Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán potvrdila výsledky sobotňajších (4. 11.) volieb do vyšších územných celkov.


"Štátna volebná komisia potvrdila výsledky volieb," vyhlásil na tlačovej konferencii predseda štátnej komisie Eduard Bárány.    

Predsedami krajov sa tak oficiálne stali Juraj Droba (Bratislavský kraj, 20,42 %), Jozef Viskupič (Trnavský kraj, 42,90 %), Jaroslav Baška (Trenčiansky kraj, 49,98 %), Milan Belica (Nitriansky kraj, 34,10 %), Erika Jurinová (Žilinský kraj, 43,67 %), Ján Lunter (Banskobystrický kraj, 48,53 %), Milan Majerský (Prešovský kraj, 40,36 %), Rastislav Trnka (Košický kraj, 37,8 %).

Účasť za celé Slovensko bola 29,95 %.       

Priebeh volieb Bárány označil za korektný a pokojný. "Založili legitimitu tých, ktorí boli vo voľbách zvolení," poznamenal. Ocenil aj kroky polície v prípade tzv. volebnej korupcie. Pripomenul, že štátna volebná komisia riešila desiatky podnetov, ktoré sa týkali prevažne podozrení z porušenia volebného moratória. Vzniknuté problémy podľa neho nezasahovali celý systém volieb, boli len lokálne.

Noví predsedovia ôsmich samosprávnych krajov sa funkcií ujmú na ustanovujúcom zasadnutí novozvolených krajských zastupiteľstiev. Konať sa podľa zákona musí do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb do vyšších územných celkov. Štátna volebná komisia výsledky oficiálne potvrdila v nedeľu.      

Ustanovujúce zasadnutie novozvoleného zastupiteľstva zvoláva doterajší predseda, ktorý ho aj vedie do zloženia sľubu nového predsedu.

Do krajských zastupiteľstiev zasadne spolu 161 nezávislých kandidátov a 255 poslancov s politickým tričkom. Ľudia volili do zastupiteľstiev v ôsmich samosprávnych krajoch dokopy 416 poslancov. V Bratislavskom ich je 50, Trnavskom 40, Trenčianskom 47, Nitrianskom 54, Žilinskom 57, Banskobystrickom 49, Prešovskom 62, Košickom 57.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2017
Voľby do VÚC by mali stáť vyše 10 miliónov eur
Novembrové voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali stáť viac ako 10 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu organizačno-technického zabezpečenia krajských volieb, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
13.07.2017
Novelou volebného zákona podľa R. Rašiho ušetrí štát státisíce eur
Podľa primátora mesta Košice Richarda Rašiho novelou zákona o podmienkach výkonu volebného práva štát ušetrí státisíce eur a voliči nebudú musieť ísť voliť v priebehu jedného roka trikrát. Informovala o tom hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.
viac
06.02.2019
V pondelok uplynie lehota na delegovanie členov volebných komisií
V pondelok 11. februára 2019 je posledný deň lehoty na delegovanie člena okrskovej a okresnej volebnej komisie pre voľby prezidenta.
viac
19.03.2024
Štátna volebná komisia zaregistrovala pre voľby do EP 24 kandidátnych listín
O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna koalícia. Štátna volebná komisia žrebom určila ich čísla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %