Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.05.2019 03:25

Štátni zamestnanci z vybraných okresov sa zdokonalia v maďarčine a rusínčine


Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky. Snímka zdroj: tyzdennikkoment.sk


Koncom mája sa začne kompetenčné vzdelávanie zamestnancov okresných úradov v jazyku národnostnej menšiny.


 „Je to súčasť programu Rozvoj maďarsko-slovenskej a rusínsko-slovenskej bilingválnej kompetencie z administratívnych žánrov,“ informoval splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.       

Počas približne mesiac trvajúceho školenia budú úradníci rozvíjať svoje bilingválne schopnosti v komunikácii a rétorike, úradnej korešpondencii, budú sa venovať pravopisu i metodike prekladu. Ako prví absolvujú kompetenčné vzdelávanie v maďarskom jazyku zamestnanci okresných úradov Šaľa, Galanta, Senec, Nové Zámky, Komárno a Dunajská Streda. V septembri čaká na pracovníkov OÚ z Rimavskej Soboty a Rožňavy. "Jazykové zručnosti v maďarskom jazyku by si tak malo celkovo zlepšiť 59 zamestnancov okresných úradov,“ priblížil Bukovszky. K nim by sa takisto na jeseň malo pridať aj osem úradníkov, ktorí v priestoroch Okresného úradu v Medzilaborciach absolvujú kompetenčné vzdelávanie v rusínskom jazyku,“ dodal.       

Bukovszky pripomenul, že i napriek zlepšujúcej sa aplikácii jazykových práv v oblasti používania menšinových jazykov ostáva v oblasti úradnej komunikácie okrem rozdielnej odbornej terminológie a chýbajúcich dvojjazyčných formulárov naďalej problémom aj nedostatočný počet jazykovo vybavených úradníkov. Jazykové vzdelávania by preto mali byť jedným z riešení ako prekonať bariéry. "Efektívna a otvorená verejná správa musí slúžiť každému občanovi a jazyková bariéra nesmie byť prekážkou. Verím, že v blízkej budúcnosti sa takáto forma vzdelávania štátnych zamestnancov naštartuje aj v ostatných rezortoch” zdôraznil Bukovszky.       

Možnosť kompetenčného vzdelávania štátnych zamestnancov v menšinových jazykoch zapracovali v roku 2019 do vládnej vyhlášky. O optimálnych mechanizmoch vzdelávania viedol splnomocnenec viacstranné rokovania s Ministerstvom vnútra (MV) SR, Fakultou stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre a Ústavom rusínskeho jazyka a kultúry Prešovskej univerzity (PU) v Prešove.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2019
Učitelia môžu využívať nový portál edukačných aktivít slovenských múzeí
Nový centrálny internetový portál edukačných aktivít múzeí SR s názvom MuzPed už môžu využívať najmä pedagógovia všetkých typov škôl a vzdelávacích inštitúcií. Pripravila ho odborná komisia pre výchovu a vzdelávanie (OKVAV) v múzeách Zväzu múzeí na Slovensku (ZMS).
viac
22.03.2019
Žilina vyhlásila grantové výzvy. Po novom už o ne možno požiadať elektronicky
Žilinská radnica vyhlásila výzvy na predkladanie žiadostí o granty, v rámci ktorých rozdelí 173 tisíc eur. Mesto podporí aktivity z oblasti kultúry, športu, sociálnej a zdravotnej oblasti, vzdelávania, životného prostredia a inštitucionálnej podpory. Ďalších 400 tisíc eur pôjde na športové dotácie.
viac
02.03.2020
Úradníci sa budú učiť, ako lepšie zvládať komunikáciu s občanom
Zlepšenie komunikácie s klientmi, zvládanie náročných situácií či motivácie a ich vplyv na prácu zamestnancov samosprávy je cieľom vzdelávacieho projektu, ktorý spúšťa Mestský úrad vo Veľkom Šariši. Výsledkom bude i publikácia, ktorá bude slúžiť ako návod ostatným samosprávam.
viac
11.12.2020
Ďalšia idea národnostného dištančného vzdelávania spojí výučbu a kultúru
Jókaiho divadlo v Komárne v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR podporí dištančné vzdelávanie pre školy s vyučovacím jazykom maďarským.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %