Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.10.2017 12:00

Stavba vyhliadkovej veže na Dubni odštartovala


Ilustračná snímka.


Prvotné plány postaviť vyhliadkovú vežu pochádzajú už z roku 1995. Až v posledných rokoch začala táto myšlienka na pôde mesta opäť ožívať a v súčasnosti naberá reálnu podobu.


Idea postaviť vyhliadkovú vežu na hrebeni kopca Dubeň nie je pre mnohých novinkou. Pôvodný zámer však nebol zrealizovaný. V roku 2016 oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra vyhlásila verejnú anonymnú architektonickú súťaž návrhov s názvom „vyhliadková veža na Dubni“ , do ktorej sa zapojilo viac ako 40 súťažiacich. Architekti a architektonické spoločnosti predkladali svoje návrhy, ktorými predstavovali riešenia vyhliadkovej veže na hrebeni kopca Dubeň. Víťazný projekt je od spoločnosti FKF design. Autormi návrhu sú Ladislav Vikartovský a Gábor Nagy.

Na jeseň tohto roka sa začne so samotnou výstavbou. Odovzdanie staveniska prebehlo 25. septembra. Projekt bude financovaný z rozpočtu OOCR Malá Fatra (časť rozpočtu tvorí dotácia z Ministerstva dopravy a výstavby SR a časť je z vlastných zdrojov OOCR Malá Fatra) vo výške 283 121,21 eur s DPH. Stavba vyhliadkovej veže na Dubni by mala byť hotová za 4 mesiace od odovzdania staveniska. Pre verejnosť bude sprístupnená po vydaní právoplatného kolaudačného rozhodnutia.

 

Autor: (čor)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2017
Vyhliadkovú vežu na Dubni začnú stavať začiatkom októbra
Výkopové práce na stavbe vyhliadkovej veže na kopci Dubeň nad Žilinou by sa mali začať 2. októbra tohto roka. Informoval o tom hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.
viac
27.03.2018
Na vrchu Dubeň otvorili 27,4 metra vysokú vyhliadkovú vežu
Mesto Žilina otvorilo na vrchu Dubeň 27,4 metra vysokú vyhliadkovú vežu, ktorú začalo stavať prostredníctvom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra na jeseň minulého roka. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.
viac
28.10.2019
Na areál pri Gombaseckej jaskyni sa pozriete z novej vyhliadkovej veže
V Košickom kraji pribudla ďalšia vyhliadková veža, ktorá ponúkne návštevníkom nový pohľad na areál pri Gombaseckej jaskyni.
viac
29.04.2020
Nad Svidníkom má vyrásť vyhliadková veža s presklenou útulňou
Novou turistickou atrakciou mesta Svidník má byť vyhliadková veža. Radnica ju chce postaviť nad mestom, v lokalite lyžiarskeho vleku. Celkové náklady na jej výstavbu predstavujú viac ako 60 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %