Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.08.2019 08:10

Stovky veriacich sa zúčastnili na 27. ročníku tradičnej rómskej púte


27. Ročník Rómskej púte v obci Gaboltov severozápadne od Bardejova sa konal v nedeľu 4. augusta 2019. FOTO TASR – Milan Kapusta


Na rómskej púti v Gaboltove sa v nedeľu zúčastnili stovky veriacich, prevažne z východného Slovenska. Hlavným posolstvom 27. ročníka púte bola podľa tajomníka Rady pre pastoráciu Rómov pri Konferencii biskupov Slovenska Petra Bešenyeiho výchova v rodine a predovšetkým postavenie matky a otca.


„Prišlo odhadom asi 5000 Rómov, pre nich je rodina najväčšou hodnotou v živote. My sme sa snažili počas púte upozorniť na to, že práve rodina je miestom, kde je potrebné sa modliť a pracovať, a aby to rodičia naučili aj svoje deti,“ priblížil hlavné posolstvo Bešenyei. Svätú omšu popoludní celebroval arcibiskup Bernard Bober, hlavným kazateľom bol Viktor Tomčany.       

Rómska púť v Gaboltove má podľa Bešenyeiho najdlhšiu históriu svojho druhu na Slovensku. „Gaboltov je najvýznamnejším pútnickým miestom Košickej arcidiecézy a je známy veriacim katolíkom na celom Slovensku. Už v roku 1706 jágerský arcibiskup Štefan Telekessy vyznačil toto pútnické miesto s milostivým obrazom Panny Márie Škapuliarskej,“ ozrejmil Bešenyei.       

Gaboltov je známy už celé stáročia predovšetkým svojou úctou k Panne Márii Karmelskej a svätovojtešskou tradíciou. Každoročne tam zamieri množstvo pútnikov. „Rómska púť sa tu koná vždy prvú augustovú nedeľu, čo je dátum najbližší k úmrtiu prvého rómskeho mučeníka, ktorým bol Španiel Z. I. Malla. Ten obetoval svoj život za záchranu katolíckeho kňaza,“ doplnil Bešenyei.       

Obec Gaboltov leží 15 kilometrov severozápadne od Bardejova v údolí potoka Kamenec, pod vrchom zvaným Busov neďaleko hraníc s Poľskom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Prázdniny bez nudy
V utorok 16. augusta sa na diakovskej Colnici uskutočnil už siedmy ročník obľúbeného podujatia Prázdniny bez nudy, ktorého organizátormi sú Miestny odbor Matice slovenskej v Diakovej a Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.
viac
29.05.2017
Prorodinné projekty môžu získať peniaze od mesta
Aktívni Trnavčania majú novú možnosť získať prostriedky pre ďalšie svoje projekty. Ku grantovej schéme pre kultúru, šport i zdravie pridala radnica najnovšie dotácie pre program Prorodinne orientované mesto a na tento účel vyčlenila v rozpočte mesta sumu 5000 eur.
viac
25.07.2018
Výzva na zasielanie nominácií za Sociálny čin roka a za významnú pomoc rodinám
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky aj tento rok pokračuje v udeľovaní Ocenenia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR za Sociálny čin roka a za významnú pomoc rodinám.
viac
16.09.2023
Národná púť v Šaštíne je silným posolstvom jednoty
Prezidentka Zuzana Čaputová sa v piatok 15. septembra 2023 zúčastnila na svätej omši v bazilike v Šaštíne pri príležitosti národnej púte a sviatku Sedembolestnej Panny Márie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %