Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.06.2017 01:50

Stratený alebo ukradnutý elektronický občiansky preukaz treba zablokovať


Ilustračná snímka: (minv.sk).


Dovolenkári by si mali dávať na dovolenke pozor aj na občiansky preukaz. Ak majú elektronický občiansky preukaz a stratia ho alebo im ho ukradnú, treba ho rýchlo zablokovať.


"Môžeme to urobiť klasickou cestou návštevou najbližšieho pracoviska polície u nás či v zahraničí. Oveľa pohodlnejší a rýchlejší spôsob je však zablokovať občiansky preukaz elektronicky v priebehu pár minút, a to z hociktorého miesta na zemeguli, kde majú internet," vysvetľuje ministerstvo a odkazuje na portál www.slovensko.sk.      

Tam je služba prevádzkovaná ministerstvom vnútra pod názvom Modifikácia kontaktných údajov v informačnom systéme dokladov.

https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/main/zivotne-situacie/menu-doklady/do-modifikacia/     

"Slúži na to, aby ste si po prihlásení sa s občianskym preukazom s bezpečnostným osobným kódom (BOK) sami mohli upravovať kontaktné údaje o sebe v evidenciách ministerstva vnútra – napríklad telefónne číslo či e-mail, na ktorých vás štátni úradníci v prípade potreby zastihnú," informuje rezort.      

Okrem toho ale služba modifikácia kontaktných údajov umožňuje zadať tzv. diskrétny údaj, ktorý je kľúčovým  pri svojpomocnej elektronickej blokácii strateného či odcudzeného občianskeho preukazu. "Je to krátke heslo, ktoré si systém uloží do svojej pamäti a – čo je veľmi dôležité - vy si ho musíte udržať v pamäti vo vašej hlave. Inak vám zostáva návšteva polície," doplnilo ministerstvo.      

V prípade straty či krádeže občianskeho preukazu potom majú ľudia použiť príbuznú elektronickú službu Nahlásenie straty alebo odcudzenia občianskeho preukazu s čipom.

https://portal.minv.sk/wps/portal/domov/eid/elektronicke-sluzby/strata/     

"K tej sa netreba prihlasovať z logického dôvodu – nemáte čím, ste bez občianskeho. Služba si od vás vyžiada vaše meno, priezvisko, rodné číslo a predovšetkým – diskrétny údaj. Občiansky preukaz bude automaticky zablokovaný a stáva sa neplatným a vy ste do 30 dní povinný požiadať o vydanie nového dokladu," odkazuje rezort.      

Na takúto službu je však podľa ministerstva pripravených len okolo 7000 Slovákov. Rezort pripomína, že na vybavenie elektronického občianskeho preukazu vyzýva už mesiace. Štatutári firiem zapísaných v obchodnom registri sa bez neho od júla nedostanú do svojej elektronickej schránky.      

Napriek výzvam si veľa z nich nechalo vybavovanie na poslednú chvíľu, čo sa odráža na čakacích dobách. "Sú dlhé rady a počkáte si aj vyše hodiny," informuje rezort. Pripomína, že občiansky preukaz si môže každý občan vybaviť na hociktorom oddelení nezávisle od miesta trvalého pobytu. Ministerstvo vnútra ich prevádzkuje po celom Slovensku 76.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
Štatutári by si mali elektronické OP vybaviť čo najskôr
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyzýva štatutárov, aby si čo najskôr vybavili alebo aktivovali elektronické občianske preukazy (OP). Odporúča využiť v súčasnosti relatívne pokojné obdobie na oddeleniach dokladov.
viac
01.06.2017
Na vybavenie elektronického občianskeho preukazu majú štatutári posledný mesiac
Do 1. júla, kedy štát začne so štatutármi spoločností zapísaných v obchodnom registri, zostáva presne mesiac.
viac
24.07.2017
Pomocou elektronickej služby môžete zabrániť zneužitiu občianskeho preukazu
V období prázdnin, dovoleniek a s tým spojeným cestovaním do cudziny upozorňuje rezort vnútra na svojej stránke na benefit, ktorý môže využiť každý držiteľ aktivovaného elektronického občianskeho preukazu s čipom, čiže ten, kto má k nemu bezpečnostný osobný kód – BOK.
viac
15.05.2020
Štatutári viacerých typov organizácií budú potrebovať elektronický OP
Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) aktivuje elektronické schránky na doručovanie pre subjekty a organizácie, ktoré nie sú zapísané v Obchodnom registri SR, a to na základe zákona o e-Govermente.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %