Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.03.2018 12:43

Stredoškoláci súťažia vo firmách o titul najlepšieho autoopravára


Na snímke praktická časť súťaže na 19. ročníku oblastného kola Autoopravár Junior v Košiciach 19. marca 2018. Snímka TASR.


Propagácia remesla autoopravára a prepojenie zamestnávateľov so školami je cieľom 19. ročníka súťaže Autoopravár Junior 2018. Určená je pre žiakov 3. ročníka stredných odborných škôl, ktorí si tak môžu zmerať svoje vedomosti a zručnosti, ktoré nadobudli či už v škole alebo u svojho zamestnávateľa.


 

Séria oblastných kôl súťaže, ktorú organizuje Cech predajcov a autoservisov SR, začala v pondelok v Košiciach a v ďalších dňoch sa presunie do ďalších krajských miest. Slovenský pracovný trh všeobecne trpí nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily a výnimkou nie je ani oblasť autoopravárov. Podľa predsedu Cechu predajcov a servisov SR Júliusa Hrona môže pomôcť riešiť tento problém duálne vzdelávanie. "Na tejto súťaži vidno, že máme šikovných chlapcov, ktorí naozaj majú záujem o túto prácu, len potrebujú dostať príležitosť, a tú vidíme práve v duálnom vzdelávaní, o ktorom však, žiaľ, rodičia málo vedia. Potrebovali by sme im dať viacej takej osvety, aby poznali, ktoré firmy ponúkajú tieto učebné miesta a mohli nasmerovať žiakov so záujmom o toto povolanie," povedal Hron pre novinárov.       

Súťaž je rozdelená do troch kategórií - mechanik a elektrikár, lakovník a karosár. Novinkou je, že oblastné kolá neprebiehajú v školách, ale priamo u zamestnávateľov. Svoje kvality si tak študenti otestujú v reálnych pracovných podmienkach.       

Ako informovali organizátori, školské kolá sa konali koncom januára a začiatkom februára. Zapojilo sa do nich 45 škôl s celkovým počtom 880 žiakov. V košickom regióne to boli štyri školy s 97 žiakmi. Celoslovenské finále sa bude konať 25. - 26. apríla, v kategórii mechanik a elektrikár v priestoroch Školiaceho strediska Škoda Auto, a.s., Nitra a pre karosárov a lakovníkov v spoločnosti JL spol., s.r.o., Bratislava. Slávnostné vyhlásenie bude 26. apríla na Autosalóne v bratislavskej Inchebe.       

Hron poukázal na rýchly vývoj technológií v automobilizme a zmenu pracovných podmienok i nárokov pre opravárov. "Z toho špinavého prostredia sme sa dostali až do laboratórií, kde už nastavujeme riadiace jednotky. Obnáša to viac sofistikovené procesy, aj náročnejšie učivo. Je veľa príležitostí, len je o nich málo vedieť a toto by sme chceli prezentovať aj cez túto súťaž," skonštatoval.       

Podporu súťaži vyjadrila za Úrad KSK vedúca referátu správy škôl a školských zariadení Viera Juríková. V súvislosti s danými trojročnými odbormi konštatovala, že mnohí rodičia a žiaci uprednostňujú maturitu pred výučným listom, hoci výhodou v tomto prípade je priame uplatnenie sa na trhu práce. "Takéto súťaže pomáhajú odprezentovať jednak záujem firiem, ale aj kvalitu týchto študentov a odbor ako taký smerom k verejnosti, k základným školám i smerom k rodičom," povedala. Doplnila, že na košickej Strednej odbornej škole (SOŠ) automobilovej je do duálneho vzdelávania v tomto školskom roku zapojených 41 žiakov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2017
Žiaci sa môžu zapojiť do súťaží Zelený svet a Múdra príroda 2017
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo 22. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže, ktorej cieľom je vštepovať chlapcom a dievčatám vzťah k prírode a životnému prostrediu formou budovania návykov a zručností v umeleckom prejave.
viac
11.04.2017
Budova bývalej škôlky je nebezpečná
Zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja dnes na mimoriadnom brífingu reagovali na nepravdivé informácie, ktoré zazneli na tlačovej konferencii župných poslancov Rudolfa Kusého a Eduarda Demela ohľadom predaja budovy materskej školy na Znievskej ulici č. 4 v MČ Bratislava – Petržalka.
viac
23.05.2017
Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na pamätník Bjørnsonovi
Mesto Košice chce v Mestskom parku umiestniť sochu nórskeho spisovateľa a publicistu Bjørnstjerna Bjørnsona (1832-1910), oceneného Nobelovou cenou za literatúru. Na výber vhodného návrhu vyhlásilo verejnú súťaž.
viac
16.03.2021
Mesto Bojnice vyhlásilo súťaž na výstavbu telocvične v areáli školy
Bojnická samospráva vyhlásila súťaž na vybudovanie telocvične v areáli miestnej základnej školy. Novostavba by mala stáť približne 1,7 milióna eur, časť financií na ňu chce získať z Fondu na podporu športu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %