Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.09.2016 11:20

Stretnutie drotárskych majstrov


Snímka zdroj: (Fotogaléria mesta Žilina).


Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja organizuje v dňoch 16. – 17. 9. 2016 v areáli Budatínskeho hradu jubilejný XXV. ročník celoslovenského workshopu s medzinárodnou účasťou.


Projekt Stretnutie drotárskych majstrov 2016 je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja.

Podujatie vzniklo v roku 1991 a vychádzalo z potreby revitalizácie a dlhodobej udržateľnosti rozvoja tradície ručného spracovania drôtu ako unikátneho a špecifického slovenského fenoménu. Workshop pod názvom Stretnutie drotárskych majstrov (v rokoch 2003 – 2015 ako Festival drotárstva) remeslo spopularizoval a výraznou mierou prispel k jeho záchrane.

Stretnutie drotárskych majstrov 2016 pokračuje v propagácii remeselného odkazu drotárov. Skúma a rozvíja pôvodnú drotársku technológiu a pracovné postupy a rieši ich uplatnenie v súčasnom dizajne a umení, založenom na národných špecifikách. Prispieva tým k uchovávaniu nehmotného kultúrneho dedičstva a k zveľaďovaniu zbierkového fondu múzea. Podujatie je jediné svojho druhu na Slovensku. Obsahom je zamerané na rekonštrukciu drotárskych pracovných postupov a možnosti ich využitia v úžitkovej a výtvarnej tvorbe. Počas dvoch dní sa na ňom predstaví viac ako tridsať remeselníkov – drotárskych majstrov zo Slovenska a Čiech. Primárne je určené umeleckým remeselníkom a výtvarníkom využívajúcim ručnú prácu s drôtom a odbornej verejnosti, no väčšia časť programu je prístupná aj bežným návštevníkom múzea.

Hlavnou aktivitou stretnutia bude drotárska tvorivá dielňa, ktorá dokumentuje pôvodnú drotársku technológiu a jej využitie pri tvorbe súčasných umeleckých artefaktov. Výber tohoročnej témy súvisí so šírením a obľubou fenoménu stromčekov šťastia ako importu, cudzieho pre našu kultúru. Účastníci tak budú k nim hľadať originálnu domácu výtvarnú a ideovú alternatívu. Výsledky tvorivej dielne – kolekcia drôtených artefaktov spájajúcich tradíciu s moderným výtvarným prejavom budú odprezentované 17. 9. zostavením spoločnej výtvarnej inštalácie, zúčastnených majstrov.

Spomienkový seminár, sprievodné podujatie určené odbornej verejnosti, bude zhodnotením stavu a úrovne umeleckej práce s drôtom na Slovensku od jej revitalizácie v 90. rokoch 20. storočia i obzretím sa za históriou podujatia. Naopak, veríme, že širokú verejnosť popri živej prezentácii remesla iste zaujme komorná výstava Dvadsaťpäť tvorivých rokov, prezentujúca výsledky tvorivých dielní z uplynulých ročníkov, ako aj populárna škola drôtovania. Návštevníci podujatia sa môžu vybrať i na prehliadku zrekonštruovaných priestorov Budatínskeho hradu a novej expozície drotárstva.

Viac info na:http://pmza.sk/stretnutie-drotarskych-majstrov/

 

 

Autor: (Katarína HALLONOVÁ, Považské múzeum v Žiline)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2019
Slovenskí a českí drotárski majstri sa zídu v Budatínskom hrade
Drotárski majstri zo Slovenska a Česka sa budúci piatok (21. 6.) a v sobotu (22. 6.) zídu v areáli Budatínskeho hradu v Žiline na XXVIII. stretnutí drotárskych majstrov. TASR o tom informovala marketingová pracovníčka Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.
viac
08.11.2019
Považské múzeum v Žiline získalo dotáciu na desať projektov
Považské múzeum v Žiline bolo v roku 2019 úspešné vo všetkých výzvach grantového systému Fondu na podporu umenia. Fond v celkovej dotácii 92 070 eur podporil desať podaných projektov.
viac
29.11.2019
Považské múzeum v Žiline pozýva na svoj decembrový program
Príďte si pozrieť stále expozície Budatínskeho hradu a jeho kaplnky ako aj Drotársky pavilón. Okrem toho sú pre návštevníkov pripravené zaujímavé a lákavé podujatia.
viac
17.07.2020
Považské múzeum pozýva na večernú prehliadku hradu Strečno
Fraňove pletky je názov večernej zážitkovej prehliadky, ktorá sa 8. augusta uskutoční na Hrade Strečno.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %